Παρασκευή, 16-Σεπ-2016 20:19
Ο oδικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετά-Brexit εποχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:05
Σε έναν "οδικό χάρτη" που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
"Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ" ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Bohuslav Sobotka μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Για μια Σύνοδο που διεξήχθη "σε καλή ατμόσφαιρα" έκανε λόγο εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι υπήρξαν και "αποστασίες" από την ευρωπαϊκή κοινή γραμμή, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi να εκφράζει την αντίθεσή του στα συμπεράσματα της Συνόδους και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Victor Orban να μιλά για αποτυχία.
Αδιαλλαξία Tusk και Juncker απέναντι στη Βρετανία
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit δεν πρόκειται να ξεκινήσουν προτού η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας.
Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνο εάν το Λονδίνο αποδεχθεί επίσης από την πλευρά του την ελευθερία κυκλοφορία των εργαζομένων, επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
"Επιθυμούμε μια πολύ καλή, πολύ στενή σχέση με την Βρετανία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατόν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πλήξουν τα συμφέροντά μας" δήλωσε.
"Αναφορικά με την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και των προσώπων… παραμένουμε πιστοί στην θέση μας -και αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πρωθυπουργών που αποχωρούν και πρωθυπουργών που παραμένουν- ότι (η ελευθερία αυτή) έχει να κάνει με τους πολίτες στην Ευρώπη" τόνισε ο Juncker. "Επομένως δεν μπορώ να δω καμία πιθανότητα συμβιβασμού σε αυτό ακριβώς το ζήτημα", κατέληξε.
Merkel: Σε κρίσιμη κατάσταση η Ευρώπη
Η Ευρώπη βρίσκεται σε "κρίσιμη κατάσταση" μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα.
Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως τον Μάρτιο του 2017.
"Συμφωνήσαμε ότι στην Ευρώπη, στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, αλλά επίσης εξαιτίας των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια ατζέντα, πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εργασιών προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα αντίστοιχα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης" επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Eίπε επιπλέον ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παράτυπη μετανάστευση κι ότι πρέπει να εξερευνηθούν νέες συμφωνίες με εταίρους όπως η Τουρκία.
Hollande: Η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει μπροστά και μετά το Brexit
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.
Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει όραμα
Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27, στη Μπρατισλάβα.
Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. "Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει", είπε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι "πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή", επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Υπογράμμισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Renzi: Δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματα της Συνόδου
Την αντίθεσή του στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής έκανε γνωστή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να λάβει μέρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο πέρας της Συνόδου.
"Δεν μπορώ να πάρω μέρος σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την Angela Merkel και τον Francois Hollande αν δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματά τους σχετικά με την οικονομία και τη μετανάστευση", είπε χαρακτηριστικά.
"Δεν πρόκειται περί διαμάχης, η Ιταλία δεν βλέπει τα ζητήματα αυτά με τον ίδιο τρόπο όπως οι άλλοι", πρόσθεσε ο ίδιος. "Δεν θα παίξω ρόλο ήδη γραμμένο, δεν φοβάμαι να πω ότι αυτή την φορά διαφωνώ".
Orban: Ανεπιτυχής η Σύνοδος
Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Victor Orban.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την "αυτοκαταστροφική και αφελή" μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.
H έλλειψη ενός συγκεκριμένου ορίου στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η Γερμανία οδηγεί στη δημιουργία ενός "φαινομένου αναρρόφησης" που προσελκύει μετανάστες. "Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Orban, εάν η Γερμανία δεν θέσει ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει, θα συνεχίσουν να προσελκύονται μεγάλες μάζες ανθρώπων στην Ευρώπη.
Βοήθεια 108 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία για τις μεταναστευτικές ροές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε όχι ως σημαντικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία αλλά ως πρόβλημα της ΕΕ. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη" είπε ο Jean-Claude Juncker στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.
Ο Juncker πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική κυβέρνηση.
Η διακήρυξη της Μπρατισλάβας
Στη διασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ασφάλειας εστιάζει η διακήρυξη που εξέδωσαν οι ηγέτες της ΕΕ μετά τη λήξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας. Αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:
Συναντηθήκαμε σήμερα στη Μπρατισλάβα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό μας εγχείρημα. Στόχος της Συνόδου της Μπρατισλάβα των 27 κρατών-μελών ήταν να διαγνώσουμε μαζί την παρούσα κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συζητήσουμε το κοινό μας μέλλον. Συμφωνήσαμε ομόφωνα στις παρακάτω γενικές αρχές.
Παρά το γεγονός ότι μια χώρα αποφάσισε να αποχωρήσει, η Ε.Ε. παραμένει αναντικατάστατη για τους υπόλοιπους από εμάς. Στον απόηχο των πολέμων και των βαθιών διαιρέσεων στην ήπειρό μας, η Ε.Ε. διασφάλισε την ειρήνη, τη δημοκρατία και επέτρεψε στις χώρες μας να ευημερήσουν. Πολλές χώρες και περιοχές που βρίσκονται εκτός αγωνίζονται ακόμη για αυτού του είδους τα επιτεύγματα. Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την Ε.Ε. των 27 κρατών μελών σε επιτυχία, χτίζοντας πάνω στην κοινή μας ιστορία.
Η Ε.Ε. δεν είναι τέλεια αλλά είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. όχι μόνο για τη διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας αλλά και για την ασφάλεια των λαών μας. Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και την επιθυμία τους να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να μετακινηθούν και να ευημερήσουν ελεύθερα στην ήπειρο μας και να επωφεληθούν από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.
Πρέπει να βελτιώσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας -μεταξύ των κρατών μελών, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως με τους πολίτες. Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη καθαρότητα στις αποφάσεις μας. Να χρησιμοποιήσουμε καθαρή και ειλικρινή γλώσσα. Να εστιάσουμε στις προσδοκίες των τωνιτών, με ισχυρή θέληση να αντιμετωπίσουμε τις απλοϊκές λύσεις των ακροδεξιών ή λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων.
Δεσμευτήκαμε στη Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες τους επόμενους μήνες ένα όραμα για μια ελκυστική Ε.Ε. που θα μπορούν να εμπιστεύονται και να υποστηρίζουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε την βούληση και την δυνατότητα να το εκπληρώσουμε.
Καλωσορίσαμε την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση της Ένωσης.
Είχαμε μια ευρεία συζήτηση για τις βασικές προτεραιότητες των επόμενων μηνών. Σε αυτή τη βάση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η προεδρία του Συμβουλίου και η Κομισιόν πρότειναν το ακόλουθο πρόγραμμα εργασίας (τον "οδικό χάρτη της Μπρατισλάβα".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα
Juncker: Παρουσιάζει δικό του "οδικό χάρτη" στη Μπρατισλάβα
- Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Αλ. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο της ΕΕ
- Οι προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως διατυπώθηκαν στη Σύνοδο
- Ενώθηκαν Γερμανία και Γαλλία στη Σύνοδο της ΕΕ