Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Φεβ-2018 10:55

  Πώς επηρεάζονται οι Κούρδοι από την εισβολή της Τουρκίας στην Αφριν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Guney Yildiz

  Η τουρκική επίθεση στο αφρίν δεν αποτελεί έκπληξη για τις κουρδικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία. Οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) έχουν προετοιμαστεί για μια πιθανή τουρκική επίθεση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Συρία στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξεπλάγην όταν άκουσα ότι οι μαχητές και οι διοικητές έκαναν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπίσουν την επίθεση, με αισιοδοξία.

  Οι διοικητές της YPG ήταν βαθιά ύποπτοι για τις ρωσικές σχέσεις συναλλαγής με την Τουρκία και ήταν ενήμεροι για μια ενδεχόμενοι αλλαγή της πολιτικής στην Ουάσιγκτον μετά από την επιχείρηση των δυνάμεων της YPG στην "πρωτεύουσα” του ISIS, Ράκα. Ως εκ τούτου, είχαν ήδη υποθέσει ότι ίσως να χρειαζόταν να φέρουν το κύριο βάρος μιας τουρκικής επίθεσης.

  Το γεγονός πως ο τουρκικός στρατός μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε πολεμικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσει στόχους από πολύ υψηλά, αφήνει το YPG χωρίς πολλές πιθανότητες για αντίποινα. Ωστόσο, το YPG δίνει μεγάλη σημασία στην πόλη Αφρίν και πιστεύει πως εάν ο τουρκικός στρατός καταφέρει να τους νικήσει στην Αφρίν, τότε θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές κατά μήκος της Βόρειας Συρίας.

  Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το YPG μπορεί να φτάσει σε ακραίες εκδηλώσεις για να αποτρέψει την περιοχή να παραδοθεί στην Τουρκία. Η στρατιωτική ικανότητα της YPG θα είναι πιο σαφής όταν και εάν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση από τον τουρκικό στρατό. Ένας κρίσιμος παράγοντας θα είναι εάν οι Άραβες σύμμαχοι της YPG θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν και στην τουρκική επίθεση.

  Οι προσπάθειες των τουρκικών και φιλο-τουρκικών οργανώσεων να καταλάβουν εδάφη από την YPG είχαν μέχρι στιγμής μικρές επιτυχίες. Η ηγεσία της YPG εκτιμά ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό τους και όσο περισσότερο διαρκεί η τουρκική επίθεση, τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχουν να προκαλέσουν τους Τούρκους στρατιώτες στο έδαφος και να κινητοποιήσουν τις κουρδικές ομάδες στη Συρία και πέραν αυτής.

  Αυτό που κάνει το Άφριν την περιοχή που επέλεξε η Τουρκία να επιτεθεί είναι ότι βρίσκεται εκτός της περιοχής όπου οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την YPG. Η Ουάσιγκτον δεν έδωσε καμία δέσμευση ότι θα προστατεύσει την πόλη Αφρίν, αν και ο αμερικανικός στρατός προστάτευσε τις ίδιες ένοπλες δυνάμεις στην εκστρατεία τους εναντίον του ISIS.

  ΟΙ μάχες στην Αφρίν επίσης αποδεικνύουν ότι οι διαφορές μεταξύ της YPG στη Βόρεια Συρία, που δεν δείχνει κανένα σημάδι απόσυρσης εν όψει της επίθεσης από τον τουρκικό στρατό και των ιρακινών κουρδικών δυνάμεων, που άφησαν το Κιρκούκ στις ιρακινές δυνάμεις χωρίς αντίσταση μετά από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από το Σεπτέμβριο.

  Η YPG εκτιμά ότι η ρωσική έγκριση για την τουρκική επίθεση προκύπτει από το γεγονός ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποδυναμώσει τους Κούρδους για να ενισχύσει τη θέση του συριακού καθεστώς στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Συρίας. Αυτό μειώνει την πιθανότητα συμμετοχής κουρδικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνης που έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/commentary_three_views_on_turkeys_syria_intervention

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων