Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Σεπ-2018 12:30

  Fitch: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για την τουρκική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Fitch: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για την τουρκική οικονομία

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:01

  Η κατακόρυφη πτώση της λίρας θα οδηγήσει σε έναν εξορθολογισμό της τουρκικής οικονομίας μέσω χαμηλότερης ανάπτυξης και συρρίκνωσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, η οποία προχωρά σε περικοπή των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της περιόδου 2018-2020, αναμένοντας "σημαντικούς και ευρείς κινδύνους".

  Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 3,8% το 2018 και 1,2% το 2019, ενώ προβλέπεται συρρίκνωση στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα κατά 0,7% και κατά 2,4% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της στις 13 Ιουλίου.

  "Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει σημαντικά το 2020, στο 3,9%, αλλά θα παραμείνει χαμηλότερα από την τάση. Οι προβλέψεις μας υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα. Οι κίνδυνοι για το βασικό σενάριο περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο λανθασμένων πολιτικών, ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στον ιδιωτικό τομέα, γεωπολιτικές εντάσεις και πιθανή φυγή κεφαλαίων", εκτιμά η Fitch Ratings.

  Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι αναθεωρημένες του προβλέψεις συνυπολογίζουν την εκτίμηση ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την υποστήριξη της λίρας και ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια, αλλά ότι αυτά θα είναι ανεπαρκή να μειώσουν τον πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2020.

  "Αναμένουμε πιο σφιχτές εξωτερικές συνθήκες και πιο αυστηρή εγχώρια πολιτική για να υποστηρίξει την βραχυπρόθεσμη προσαρμογή της οικονομίας. Ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως, η απουσία μιας πιο έγκαιρης και πλήρους πολιτικής απάντησης και η αβεβαιότητα για την ανεκτικότητα των αρχών σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, αυξάνουν τις ανησυχίες της αγοράς για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η επιβολή capital controls ή ένα πρόγραμμα από το ΔΝΤ, είναι απίθανο να συμβούν", αναφέρει η Fitch.

  Τα πρώτα σημάδια της εξωτερικής προσαρμογής κάνουν την εμφάνισή τους, όπως είναι η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούλιο. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα συρρικνωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,7% το 2019 καθώς η εξασθένιση του νομίσματος και η σημαντική οικονομική επιβράδυνση, επηρεάζει αρνητικά τις εισαγωγές και δίνει ώθηση στις εξαγωγές.

  Το καθαρό εμπόριο και ο τουρισμός, θα παράσχουν επίσης κάποια στήριξη στην ανάπτυξη. "Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική επιδείνωση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Τώρα προβλέπουμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διευρυνθεί στο 3,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,6% τον επόμενο χρόνο, προτού συρρικνωθεί στο 2,9% το 2020".

  Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch έκαναν λόγο για 2,9% το 2018 και 2,5% τόσο το 2019 όσο και το 2020. Η επίδραση είναι σχεδόν αποκλειστικά από τα χαμηλότερα κρατικά έσοδα. Οι προβλέψεις της για το ΑΕΠ και το έλλειμμα δεν περιλαμβάνουν ενδεχόμενη προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων για την ανάπτυξη μέσω δημοσιονομικού προγράμματος στήριξης.

  Οι επιπλέον δαπάνες θα ασκούσαν πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας, καθώς το χαμηλό κρατικό χρέος και η δημοσιονομική πειθαρχία παρέχουν στήριξη στην αξιολόγηση.

  Έφη Ευθυμίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων