Τετάρτη, 18-Απρ-2018 16:03

Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:50

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.  Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος χθες εμφανίστηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, φαίνεται πως τελικά αποδέχθηκε σχετική πρόταση του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη νωρίτερα δηλαδή από την πρόταση του Μπαχτσελί η οποία αφορούσε τον Αύγουστο.

Των ανακοινώσεων Ερντογάν είχε προηγηθεί συνάντηση με τον κ. Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του Τούρκου προέδρου με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Μέχρι χθες, το κυβερνών κόμμα δήλωνε ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και αυτό είναι η αρχή του κόμματος, δήλωναν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρόεδρος.

Ο Ερντογάν, στην ανακοίνωση που έκανε στις 4 το απόγευμα, αιτιολόγησε την απόφαση να δεχθεί την πρόταση του Μπαχτσελί με τον οποίο όπως είναι γνωστό έχουν αποφασίσει να συμπράξουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως το κόμμα του, παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί, ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.

Η πρόταση όμως του Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

Σημειώνεται πως οι προγραμματισμένες εκλογές ήταν για τον Νοέμβριο 2019.

Χθες, παρουσιάζοντας την πρότασή του, ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έως τον Νοέμβριο 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Πρόωρες εκλογές: το νέο τέχνασμα του Ερντογάν