Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουν-2017 08:27

  Ανακάμπτει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Zsolt Darvas

  Η ελληνική οικονομία έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση το 2008 και μετά, αλλά ένα φωτεινό σημείο της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Αυτή η αναβίωση αγγίζει πολλούς τομείς.

  Αν και η απασχόληση στην Ελλάδα συρρικνώθηκε με το εντυπωσιακό ποσοστό του 19% από τα τέλη του 2008 μέχρι τις αρχές του 2014, τα στοιχεία της απασχόλησης δείχνουν τώρα σημάδια ανάκαμψης.

  Το Σχήμα 1 παρακάτω δείχνει τον αριθμό των ατόμων που είναι σε απασχόληση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2014. Η απασχόληση άρχισε να επεκτείνεται το 2014, με μια βραχύβια υποχώρηση στο α΄ τρίμηνο του 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία και έμειναν στάσιμες οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές. Ωστόσο, από το β΄ τρίμηνο του 2015, η απασχόληση έχει επεκταθεί ξανά σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

  kn

  Ο μεγαλύτερος κλάδος –εμπόριο, μεταφορές και τουρισμός- κατέγραψε 7,5% περισσότερους εργαζόμενους στο α΄ τρίμηνο του 2017, σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. πρόκειται για μια αξιοσημείωτα θετική εξέλιξη. Η βιομηχανία, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών και επικοινωνίας, όλες κατέγραψαν σημαντική αύξηση.

  Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον επονομαζόμενο εμπορεύσιμο τομέα, που φέρνει έσοδα στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο εξωτερικό χρέος, διότι μια ισχυρή επίδοση του τομέα, θα βοηθούσε να μειωθεί το χρέος.

  Η απασχόληση διευρύνεται επίσης στον δημόσιο τομέα, παρά τις συζητήσεις για μαζικές απολύσεις.

  Οι κλάδοι με τα ασθενέστερα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, είναι ο χρηματοπιστωτικός και ο ασφαλιστικός (πιθανότατα λόγω της αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου) και ο αγροτικός.

  Και οι μισθοί; Η αύξηση των μισθών προ κρίσης συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2010, μετά από την οποία οι ωριαία αμοιβή μειώθηκε κατά 24% σε ονομαστικές τιμές μέχρι τα μέσα του 2015, που είναι μια υπερβολικά μεγάλη πτώση. Ωστόσο, όπως δείχνει το σχήμα 2, από το γ΄ τρίμηνο του 2015 οι ωριαίοι μισθοί αυξάνονται στους περισσότερους κλάδους (σημειώστε ότι τα τριμηνιαία στοιχεία είναι κάπως ασταθή).

  nbvc

  dfsfg

  Ασφαλώς, μετά από μια δραματική κατάρρευση, η ελληνική αγορά εργασίας δείχνει σημάδια μιας ευρείας ανάκαμψης. Αυτό μπορεί να σημαίνει βελτίωση της επιχειρηματικής αισιοδοξίας και θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη επίσης. Μια τέτοια προσδοκία υποστηρίζεται από τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, όπως υποστήριξα πριν από δύο χρόνια.

  Πώς μπορούν οι εταίροι της Ελλάδας να υποστηρίξουν τέτοιες θετικές εξελίξεις; Λοιπόν, η σαφήνεια για το ελληνικό χρέος και η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το θετικό κλίμα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενισχύοντας αυτές τις ευπρόσδεκτες τάσεις στην αγορά εργασίας.

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2017/06/is-greeces-labour-market-bouncing-back/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ