Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 29-Ιουν-2016 15:13

    Τusk: Αποφασισμένοι να μείνουν ενωμένοι ως 27 οι ηγέτες

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:05

    Μήνυμα ενότητας έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk υπογραμμίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες "είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι ως 27", ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει "α λα καρτ αποχώρηση" της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

    "Οι 27 συζητήσαμε σήμερα τις επιπτώσεις της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας. Ένα θέμα είναι ξεκάθαρο, οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να μείνουν ενωμένοι", δήλωσε ο Tusk στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

    "Ταυτόχρονα, επιβεβαιώσαμε ότι η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μέχρι να υποβληθεί επίσημα το αίτημα για την πρόθεση της χώρας να αποχωρήσει", πρόσθεσε.

    "Οι 27 ηγέτες ξεκαθάρισαν ταυτόχρονα ότι η πρόσβαση στη ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών που προβλέπονται στη Συνθήκη και αυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου. "Δεν μπορεί να υπάρξει αποχώρηση α λα καρτ".

    Σημείωσε ακόμα ότι πολλοί ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τα παράπονα που εκφράζουν οι πολίτες της προσθέτοντας ότι "είναι ακόμα νωρίς για να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα".

    "Θα συνεδριάσουμε ξανά το Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις", δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker επανέλαβε ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν η Μεγάλη Βρετανία ενημερώσει επίσημα την Ε.Ε. σχετικά με την πρόθεση της να αποχωρήσει.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ" προσθέτοντας ότι "όσοι έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα πρέπει να μπορούν να εγγυηθούν όλες τις ελευθερίες που έχουμε από κοινού".

    "Η Ε.Ε. χρειάζεται  μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν γίνεται να είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που κάνουμε σήμερα. Η γενική άποψη είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές ή τροποποιήσεις στη Συνθήκη", δήλωσε.

    Για τη συνάντηση του με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Nicola Sturgeon αργότερα σήμερα ο Juncker δήλωσε ότι η "Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες".

    Σε διπλωματικό τόνο πρόσθεσε πάντως ότι η Ε.Ε. δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στις εσωτερικές διαδικασίες της Μεγάλης Βρετανίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η κοινή δήλωση των "27" για το Brexit

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ