Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουλ-2018 00:56

  O Elon Musk βρίσκεται αντιμέτωπος με νέους εχθρούς της Tesla στην αγορά των CDS

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Brian Chappata

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. Elon Musk δεν είχε έλλειψη από υποστηρικτές και επικριτές προτού κυκλοφορήσουν οι φήμες ότι η εταιρεία ζήτησε από ορισμένους προμηθευτές να επιστρέψουν ένα μέρος των πληρωμών τους. Μετά από αυτά τα νέα, μπορεί να προσθέσει τους traders των CDS (συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης) στη λίστα με τους εχθρούς του.

  Το κόστος ασφάλισης έναντι της πιθανότητας η Tesla να εκδηλώσει αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών της αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα, με τα 5ετή CDS να υποδηλώνουν 42% πιθανότητα η εταιρεία να χάσει μια προθεσμία εξόφλησης χρέους μέσα στην επόμενη πενταετία. Όπως εξηγεί η Claire Boston του Bloomberg News, σε αυτά τα επίπεδα η προστασία έναντι χρέους 10 εκατ. δολαρίων κοστίζει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια. Τα παράγωγα πηγαίνουν πιο πέρα, αποτυπώνοντας μια πιθανότητα 10% χρεοκοπίας της Tesla μέσα στο επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία εκτίμησε ότι θα έχει επαρκή ρευστότητα για τουλάχιστον 12 μήνες στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

  Δεν πρόκειται να διαλέξω πλευρά σε αυτή τη μανία γύρω από τον Musk. Αλλά θα πω ότι το άλμα στις τιμές των CDS θα πρέπει να εξεταστεί με μια υγιή δόση σκεπτικισμού.

  Η διαπραγμάτευση των CDS υπήρξε δύσκολη από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά επειδή λίγες εταιρείες έχουν άφθονη ρευστότητα ώστε να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Tesla. Τα συμβόλαια άρχισαν να διαπραγματεύονται μόλις στις αρχές αυτού του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, μετά από εκστρατεία της JPMorgan Chase & Co. για να δημιουργήσει μια αγορά. Σύμφωνα με την Barron’s, η οποία κατέγραψε τις προσπάθειες της τράπεζας, κάποιοι στην αγορά λένε ότι μόλις πέντε δάνεια είδαν έναν "λογικό όγκο" συναλλαγών CDS μετά την κρίση.

  Τώρα, η Tesla είναι αρκετά λαμπερή και αμφιλεγόμενη για να ενταχθεί ενδεχομένως στην ομάδα αυτή τα επόμενα χρόνια. Ήδη, η έντονη διακύμανση της τιμής του ομολόγου αυτή την εβδομάδα ήταν αρκετή ώστε η Goldman Sachs να αναφερθεί επίσης στις τιμές των CDS, σύμφωνα με το Reuters. Αλλά ακόμα και τότε, οι διαμορφωτές της αγοράς αντιμετωπίζουν ένα άλλο πρόβλημα: η Tesla έχει μόνο ένα ομόλογο προς αναφορά. Αντίθετα, άλλες εταιρείες τείνουν να έχουν ένα ευρύ φάσμα χρεών, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των επενδυτών που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για την προστασία από την αθέτηση υποχρεώσεων.

  Η Tesla πούλησε το περασμένο έτος ένα ομολογιακό δάνειο 1,8 δισ. δολαρίων, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2025. Το τιμολόγησε στην ονομαστική αξία με κουπόνι 5,3%, ιστορικό χαμηλό για τίτλο τέτοιας πιστοληπτικής αξιολόγησης και ωρίμανσης. Η  αξιολόγηση αυτή βέβαια, είναι junk-Caa1 από την Moody's Investors Service και B- από την S&P Global Ratings.

  H διαπραγμάτευση του τρέχοντος ομολόγου παρουσιάζει μια λιγότερο ανησυχητική εικόνα των προοπτικών της εταιρείας. Ενώ οι αποδόσεις είναι σχεδόν 2% υψηλότερες από ό, τι όταν είχε αρχικά τιμολογηθεί το χρέος, παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα τέλη Μαΐου. Ίσως να είχε κοστίσει ακόμα περισσότερο να ασφαλιστεί τότε το χρέος εάν διαπραγματεύονταν τα CDS. Αλλά είναι ελαφρώς υποκριτικό να πούμε ότι οι traders παραγώγων πληρώνουν περισσότερα από όσα θα μπορούσαν για να σωθούν από μια χρεοκοπία της Tesla όταν τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε 90 σεντς στο δολάριο αντί για 87.

  Η τιμή της μετοχής διηγείται μια παρόμοια ιστορία. Η Tesla δεν είναι στο υψηλό της, αλλά επίσης δεν φλερτάρει με νέα χαμηλά. Οι μετοχές, στα περίπου 300 δολάρια, είναι ακριβώς πάνω στο μέσο όρο διετίας, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον για το short-selling. Οι επενδυτές θα λάβουν την επόμενη μεγάλη δόση πληροφόρησής τους όταν η εταιρεία θα ανακοινώσει κέρδη σε μια εβδομάδα.

  Το κόστος του CDS υποχώρησε επίσης από τις 20,1 μονάδες στις 18,9. Φυσικά, αυτό δεν έχει εμποδίσει τους επικριτές του Musk να επικαλούνται την αγορά ως ένα άλλο παράδειγμα ότι ο χρόνος της εταιρείας τελειώνει.

  Αν η επιτάχυνση της δραστηριότητας αυτή την εβδομάδα είναι κάτι περισσότερο από πυροτέχνημα, η αγορά των CDS θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος να παρακολουθούμε την αποφασιστικότητα των εχθρών της Tesla στο μέλλον. Ο Musk δεν μπορούσε να κρατηθεί να μην κοροϊδέψει τους short-sellers. Ίσως το σήμα για να πάρουμε στα σοβαρά τα CDS να δοθεί όταν αρχίσει και να τους κυνηγάει.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων