Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Ιουλ-2018 00:48

  Το κρίσιμο λάθος της May για το Brexit και πώς θα το διορθώσει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το κρίσιμο λάθος της May για το Brexit και πώς θα το διορθώσει

  Της Theresa Raphael

  Το υπουργικό συμβούλιο της Theresa May έχει διχαστεί εδώ και κάποιους μήνες σχετικά με το τι μελλοντικούς δεσμούς θέλει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν βγει λευκός καπνός την Παρασκευή μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οικία της πρωθυπουργού στο Chequers, σημαίνει ότι τελείωσαν οι διχασμοί. Για τώρα.

  Δεν είναι καθόλου σοφό το να μην την υπολογίζει κανείς. Αλλά ακόμη και εάν φέρει συμφωνία –με τη μορφή του πολυαναμενόμενου λευκού χαρτιού που καθορίζει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ- αυτό είναι ένα μόνο εμπόδιο από τα πολλά που πρέπει να υπερβληθούν προτού τελειώσει ο χρόνος και η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρώπη χωρίς καθόλου συμφωνία.

  Ό,τι και να συμβεί την Παρασκευή, δεν υπάρχει τίποτα πιο ρεαλιστικό από το γεγονός ότι το ένα πράγμα που χρειάζεται σίγουρα η Βρετανία –και η Ευρώπη επίσης εάν θέλει να αποφύγει μια βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία- είναι περισσότερος χρόνος.

  Η Theresa May έχει κάνει ένα μοιραίο λάθος στο πώς έχει παίξει το χαρτί της μέχρι σήμερα. Έβαλε το ρολόι του Brexit της διετίας πολύ νωρίς ενεργοποιώντας τη Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας της ΕΕ, προτού η κυβέρνησή της αποκτήσει την παραμικρή ιδέα για το τι ήθελε να κερδίσει από τις διαπραγματεύσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της σύγχυσης και του χάους που ακολούθησε, είναι αποτέλεσμα αυτής της βιαστικής απόφασης.

  Η επιστολή της ίδιας της κυβέρνησης για το Άρθρο 50 –έξι μπερδεμένες σελίδες με δηλώσεις και θέσεις- υποδήλωνε την μπερδεμένη σκέψη. (Πίστευαν στα αλήθεια ότι η αδέξια απειλή της μειωμένης συνεργασίας στην αντί-τρομοκρατία θα οδηγούσε την ΕΕ σε μια συμφωνία;).

  Όταν συντάχθηκε το Άρθρο 50, δεν υπήρξε και μεγάλη σκέψη σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για έξοδο από το ευρώ. Τα δύο χρόνια ίσως να ήταν αρκετά εάν η χώρα που αποχωρούσε ήξερε τι ήθελε. Η Βρετανία δεν ξέρει. Η επίτευξη συναίνεσης στο υπουργικό συμβούλιο –βαθιά διχασμένο για το τι είδους τελωνειακή συμφωνία επιθυμεί, μεταξύ άλλων- είναι δύσκολη. Το να οδηγηθεί σε μια συμφωνία με την ΕΕ είναι ένα ακόμη άλμα. Το να βρεθεί στο σημείο αυτό μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι η προθεσμία της ΕΕ, ή ακόμη και το Δεκέμβριο (η τελευταία ευκαιρία), δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα.

  Ακόμη και με βάση ένα άκρως αισιόδοξο σενάριο –όπου σταματούν οι διαιρέσεις στο υπουργικό συμβούλιο για το Brexit και επιτυγχάνεται συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο- η βουλή θα είχε πολύ λίγο χρόνο να ελέγξει τη συμφωνία. υπάρχει μετά και το ερώτημα της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών (τουλάχιστον 20) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

  Αλλά τι θα γινόταν εάν θα μπορούσε να "παραταθεί" κάπως το χρονοδιάγραμμα; Το Άρθρο 50 δίνει ρητά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξουσία για την απόφαση παράταση της διετούς διαδικασίας. Η υπόθεση που θα έκαναν όλοι είναι πως το κράτος-μέλος θα έπρεπε πρώτα να ρωτήσει. Και πάλι, δεν υπάρχει λόγος η ΕΕ να προσφέρει μια παράταση στη May.

  Και οι δύο πλευρές θα έβγαζαν κάτι από αυτό. Η ΕΕ θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα συμφέροντά της πλήττονται επίσης από την προοπτική εξόδου της Βρετανίας χωρίς μια συμφωνία να καλύπτει το εμπόριο, την αλιεία, τα δικαιώματα των πολιτών, τα σύνορα της Ιρλανδίας και άλλα θέματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βρετανία θα επωμιστεί με το μεγαλύτερο φορτίο, αλλά το διακύβευμα είναι υψηλό για τους κατασκευαστές, για τους καταναλωτές και τους παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη επίσης. Μια παράταση θα έδινε στη Βρετανία περισσότερο χρόνο να επεξεργαστεί τις θέσεις της. Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να θεωρήσει ότι μία μεγαλύτερη διαδικασία του Άρθρου 50, τόσο προφανές επώδυνη για το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, θα ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για άλλα μέλη της ΕΕ που έχουν παρόμοιες σκέψεις.

  Ασφαλώς, οι υποστηρικτές του Brexit θα ανησυχούσαν ότι αυτός είναι ένας ύπουλος τρόπος ώστε να μην συμβεί καθόλου το Brexit. Υπάρχει ήδη αρκετή συζήτηση, ακόμη και στο κοινοβούλιο, για την επέκταση της μεταβατικής περιόδου, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι υπέρμαχοι του Brexit. Αλλά η May μπορεί να υποστηρίξει ότι ακόμη και αν διαρκούσε λίγο περισσότερο, πιθανώς θα σήμαινε μια καλύτερη συμφωνία και μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο. Και ενώ το προηγούμενο σύνθημά της ήταν "καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία", τώρα έχει λόγους να προειδοποιεί ότι "καμία συμφωνία" θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το Brexit, δεν είναι σαφές πώς θα απαντήσει η βουλή εάν δεν υπάρχει συμφωνία ή μία συμφωνία που δεν μπορεί να εγκρίνει. Αλλά όλα τα στοιχήματα δεν έχουν σημασία εάν συμβεί αυτό.

  Τυχόν αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ίσως να έχουν κουραστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ και να θέλουν να κρατήσουν υπό πίεση το Ηνωμένο Βασίλειο. Και κάποιοι θα αντιδράσουν στην ιδέα ότι η Βρετανία θα παραμείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από τις εκλογές του Μαΐου 2019. Αλλά η ιδέα έχει κερδίσει έδαφος: η άρνηση μας παράτασης θα ήταν επικίνδυνη, και θα έπληττε τους μελλοντικούς δεσμούς.

  Μια επέκταση ίσως να μην είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να σταματήσει το ρολόι του Άρθρο 50. Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να απορρίψει μια συμφωνία αποχώρησης, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση ή μια διαπραγμάτευση για το τι συμβαίνει μετά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ να σταματήσει το ρολόι μέχρι η βουλή να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί τη μη συμφωνία ή μέχρι η κυβέρνηση να συμφωνήσει να ξεκινήσει εκ νέου της διαπραγματεύσεις. Εάν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κληθεί να αποφασίσει για τη νέα συμφωνία αποχώρησης, το ρολόι του Άρθρο 50 θα μπορούσε επίσης να σταματήσει. Αλλά κανένα από αυτά τα αποτελέσματα θα ήταν ελκυστικό για τους υποστηρικτές του Brexit που απλώς θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα πραγματοποιηθεί η έξοδος.

  Η May έχει επιβιώσει τόσο πολύ κυρίως διότι κατόρθωσε να "γλυκάνει" τα ζητήματα που χωρίζουν το κόμμα της. Εάν το να κερδίσει συναίνεση τώρα είναι πολύ δύσκολο, μπορεί τουλάχιστον να προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο χρόνο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων