Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Φεβ-2018 00:42

  To Βitcoin είναι ο νέος χρυσός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Tου Noah Smith

  Δεν μου αρέσει να λέω 'σας τα 'λεγα εγώ', αλλά... σας τα 'λεγα εγώ. Το Bitcoin, αν και εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές χρηματοοικονομικό asset, μοιάζει όλο και λιγότερο με νόμισμα. Η εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών Stripe κλείνει τη δυνατότητα πληρωμών μέσω Bitcoin. Αναφέρει διάφορους λόγους:

  "Οι χρόνοι επιβεβαίωσης συναλλαγών [μέσω Bitcoin] έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, έχει οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού αποτυχίας των συναλλαγών... Μέχρι να επιβεβαιωθεί η συναλλαγή, οι διακυμάνσεις της τιμής Bitcoin σημαίνουν ότι είναι για το "λάθος" ποσό. ... Επιπλέον, οι προμήθειες έχουν αυξηθεί πολύ ... καθιστώντας τις συναλλαγές με Bitcoin περίπου το ίδιο ακριβές με τις τραπεζικές εντολές."

  Η μία μετά την άλλη μια σειρά από εταιρείες δεν δέχονται πλέον Bitcoin ως αντάλλαγμα για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών. Τέτοιου είδους συναλλαγές ποτέ δεν έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς έτσι κι αλλιώς. Ακόμα και ένα συνέδριο στο Μαϊάμι με θέμα το ίδιο το Bitcoin αρνήθηκε να δεχτεί Bitcoin για την πληρωμή του δικαιώματος συμμετοχής!

  Υπάρχουν ουσιαστικά τρεις λόγοι για τους οποίους το Bitcoin δεν λειτουργεί καλά ως νόμισμα - δύο τεχνολογικοί και ένας οικονομικός. Από τεχνολογική άποψη, το Bitcoin τείνει να είναι αργό και δύσκολο να χρησιμοποιηθεί επειδή ελέγχει τις συναλλαγές σε μικρά μπλοκ. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεπεραστεί - απλώς χρησιμοποιείς μεγαλύτερα μπλοκ ή χρησιμοποιείς μια μορφή προσωρινής πίστωσης για να μειώσεις το βάρος στο δίκτυο. Κατά τρόπο που ενέχει ακόμα περισσότερους κινδύνους, το Bitcoin βασίζεται σε κάποια άτομα γνωστά ως miners, δουλειά των οποίων είναι να επαληθεύουν όλες τις συναλλαγές και αυτούς τους αμείβει με τη δημιουργία νέων Bitcoins. Αλλά σύντομα, αυτό θα σταματήσει, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός Bitcoins έχει ανώτατο όριο τα 21 εκατομμύρια - σε εκείνο το σημείο, θα απαιτηθούν προμήθειες συναλλαγής ως αμοιβή για τους miners.

  Είναι πολύ πιθανό όλα αυτά τα τεχνολογικά προβλήματα να βρεθεί τρόπος ώστε να ξεπεραστούν, είτε από το Bitcoin είτε από άλλα κρυπτονομίσματα. Πολλά έξυπνα μυαλά εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν λύσεις. Υπάρχει όμως και ένας οικονομικός λόγος για τον οποίο το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα δεν θα είναι ποτέ τόσο χρήσιμα όσο το χρήμα. Τα πράγματα που αποτελούν καλή επένδυση δεν γίνονται ποτέ καλά νομίσματα, και αντίστροφα.

  Σε οποιαδήποτε εύλογα αποτελεσματική χρηματοπιστωτική αγορά, υπάρχει ένα αντιστάθμισμα κινδύνου-απόδοσης. Τα πράγματα που αποτελούν καλά μέσα αποθήκευσης αξίας μακράς διάρκειας, όπως οι μετοχές και τα ακίνητα, τείνουν να κυμαίνονται σε αξία βραχυπρόθεσμα. Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα δεν είναι καλή για τις πληρωμές, ειδικά αν χρειάζεται χρόνος για να επιβεβαιώσεις μια συναλλαγή, όπως στην περίπτωση του Bitcoin, επειδή δεν γνωρίζεις πόσο τελικά πληρώνεις πραγματικά για ένα αγαθό. Ο τύπος, για παράδειγμα, που αγόρασε μια πίτσα δίνοντας 10.000 bitcoins το 2010, ή αλλιώς πάνω από $ 100 εκατομμύρια με βάση τις σημερινές τιμές, σίγουρα το έχει μετανιώσει πικρά τώρα! Ομοίως, αν εισπράττατε το μισθός σας σε μετοχές, ακίνητα ή Bitcoin, ούτε καν θα γνωρίζατε στην αρχή κάθε μήνα αν θα μπορούσατε να αντέξετε οικονομικά το ενοίκιό σας, το φαγητό σας και άλλες ανάγκες ως το τέλος του μήνα .

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι εργαζόμενοι πληρώνονται σε δολάρια ΗΠΑ και γιατί κανείς δεν κάνει ψώνια ή πληρώνει το νοίκι του με μετοχές της Apple. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιούν χρήματα fiat, όπως το δολάριο. Τα δολάρια είναι εξαιρετικά κακές αποθήκες αξίας μακράς διάρκειας - υποτιμούνται με το ρυθμό του πληθωρισμού, περίπου 2% ετησίως. Αλλά δεδομένου ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ σταθερό, είναι προβλέψιμο - δηλαδή ξέρεις πόσα πληρώνεις και πληρώνεσαι.

  Επομένως, τα κρυπτονομίσματα δεν θα αποτελέσουν πραγματικά νομίσματα για κανέναν, με εξαίρεση του εμπόρους ναρκωτικών και άλλους ανθρώπους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κανονικούς τρόπους πληρωμής. Αλλά θα αποτελέσουν άραγε καλές οικονομικές επενδύσεις; Κάποια από αυτά όχι - κάποια θα αποδειχθούν απάτη, ενώ πολλά απλά θα πέσουν σε αχρηστία και θα ξεχαστούν. Αλλά μερικά μπορεί να παραμείνουν καλές επενδύσεις, και ακόμη και να συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε τιμές για πολλές δεκαετίες στο μέλλον.

  Ένα παρόμοιο φαινόμενο έχει ήδη συμβεί: πρόκειται για το χρυσό. Ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett κάποτε κορόιδεψε το χρυσό λέγοντας πως είναι ένα μη παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο, αλλά η τιμή του κίτρινου μετάλλου έχει ανέβει με την πάροδο του χρόνου:

  Αλλά θα το χρησιμοποιούσατε για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας;
  Τιμή σποτ χρυσού ανά ουγγιά

  View


  Γιατί η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί; Ένας λόγος είναι ότι δεν είναι και τόσο άχρηστος - οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον χρυσό για κοσμήματα και ορισμένες βιομηχανικές εφαρμογές, οπότε το μέταλλο σιγά σιγά βγαίνει από την κυκλοφορία, γεγονός που αυξάνει τη σπανιότητα του.

  Αλλά ένας άλλος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι απλά πιστεύουν στον χρυσό. Στο τέλος, η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου είναι αυτό που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αξίζει. Πολλοί πιστεύουν ότι τα νομίσματα fiat τελικά θα καταρρεύσουν και ότι ο χρυσός θα ξαναεμφανιστεί ως παγκόσμιο νόμισμα. Αυτή η άποψη έχει επιβιώσει για πολλές δεκαετίες και η άνοδος του Bitcoin ως εναλλακτική λύση δεν την έχει σκοτώσει ακόμη. Ίσως υπάρχει μια βαθιά χαραγμένη συλλογική μνήμη από το Μεσαίωνα, όταν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ήταν τόσο ασταθείς ώστε ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για τις πληρωμές. Τα gold bugs, όπως είναι κοινώς γνωστοί οι  υποστηρικτές του χρυσού ως επένδυσης, μπορεί απλά να αντισταθμίζουν την αντιληπτή πιθανότητα ότι ο κόσμος θα εισέλθει σε έναν νέο μεσαίωνα.

  Ομοίως, το Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα μπορεί να μην φτάσουν ποτέ στο μηδέν, ακόμα κι αν καταλήξουν να μην χρησιμοποιούνται από κανέναν για τίποτα. Αντιπροσωπεύουν μια πεποίθηση στη θεωρία ότι τα χρήματα fiat είναι καταδικασμένα, και ένα αντιστάθμισμα κατά της πιθανότητας ότι τα συστήματα πληρωμών που βασίζονται σε χρήματα fiat θα καταρρεύσουν μια μέρα. Όταν ψάχνετε ένα κρυπτονόμισμα για να επενδύσετε σε αυτό, ίσως θα ήταν σκόπιμο να μην σκέφτεστε ποιο είναι το καλύτερο σύστημα πληρωμών, αλλά ποιο  αντιπροσωπεύει την πιο διαρκή έκφραση σκεπτικισμού σχετικά με το χρήμα fiat αυτό καθεαυτό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων