Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιαν-2018 02:23

  Για να κατανοήσετε την κινεζική ανάπτυξη, δείτε τους τουρίστες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Της Tracy Chen

  Εάν θέλετε να αποκτήσετε μια εικόνα για το πώς μετασχηματίζουν τον κόσμο οι Κινέζοι καταναλωτές, παρατηρήστε πόσοι από αυτούς αναχωρούν από την Κίνα.

  Για διακοπές, φυσικά. Ο εξερχόμενος κινεζικός τουρισμός αυξήθηκε με εκρηκτικό ρυθμό στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και μένουν πολύ περισσότεροι ακόμη να έρθουν: μόνο το 5% των πολιτών του Μέσου Βασιλείου (Zhonguo) έχουν διαβατήριο, έναντι 40% στις ΗΠΑ. Υπάρχει πολύ έδαφος να καλυφθεί, συνεπώς αυτή η τάση έχει μία σημαντική δυναμική.

  Οι επενδυτές θα κάνουν καλά να επικεντρωθούν σε όλους όσους ωφελούνται και όχι μόνο στις κινεζικές εταιρείες. Αναφέρομαι στην Marriott International, την Ctrip.com International και το ETF PowerShares Dynamic Leisure and Entertainment.

  Ενώ μεγάλο μέρος του δημόσιου διαλόγου στις ΗΠΑ επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως οι τιμές του χάλυβα και τα φθηνά προϊόντα, το κυρίαρχο θέμα των κινεζικών οικονομικών είναι η δύναμη της καταναλωτικής δαπάνης και των υπηρεσιών. Αυτό ήταν αρχικά ένα εγχώριο φαινόμενο. Πλέον επεκτείνεται ολοένα περισσότερο πέρα από τις ακτές της Κίνας.

  Εάν ανησυχείτε ότι τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία είναι ψεύτικα, υπάρχουν μερικοί αριθμοί που θα σας καθησυχάσουν ή και θα σας εντυπωσιάσουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, οι κινεζικές δαπάνες εξερχόμενου τουρισμού διαμορφώθηκαν στα 261 δισ. δολάρια το 2016 (21% της παγκόσμιας αγοράς) –αυξημένες κατά 12% από το 2015 και 11πλάσιες σε σχέση με το ποσό που δαπανήθηκε μια δεκαετία νωρίτερα. Ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιωτών ενισχύθηκε κατά 6% στους 135 εκατομμύρια το 2016. Νούμερα σαν αυτά εξασφαλίζουν την πρωτιά της Κίνας στον εξερχόμενο τουρισμό από το 2012.

  Πώς συνέβη αυτό; Όπως ισχύει για πολλές αλλαγές, η απάντηση μπορεί να εντοπιστεί στο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας από τον Deng Xiaoping τη δεκαετία του '80. Ωστόσο, η πραγματική ώθηση δόθηκε το 1995, όταν η Κίνα θέσπισε το Πιστοποιητικό Εγκεκριμένου Προορισμού (ADS), το οποίο επέτρεψε οργανωμένες εκδρομές σε έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό εγκεκριμένων χωρών. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας είχε τρεις ξεχωριστές φάσεις.

  Πρώτον, από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως τις αρχές της δεκαετίας του '90, επιτρέπονταν μόνο οικογενειακές επισκέψεις σε μερικούς ασιάτες γείτονες. Επιτρέπονταν επίσης τα επαγγελματικά ταξίδια που χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση ή από τον εργοδότη και οι πολιτιστικές ανταλλαγές που αφορούσαν φιλοξενούμενους φοιτητές και συμμετέχοντες σε σεμινάρια.

  Στη συνέχεια, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 έως το 2010, σύμφωνα με την πολιτική του ADS, ορισμένα ταξιδιωτικά πρακτορεία που είχαν λάβει άδεια λειτουργίας διοργάνωναν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες ξεναγήσεις που συνήθως περιλάμβαναν πολλαπλούς προορισμούς. Αυτά τα ταξίδια συχνά πρόσφεραν σύντομες επισκέψεις σε διάσημα αξιοθέατα, φωτογραφίες και αγορά αναμνηστικών για συγγενείς και φίλους. Οι τουρίστες δεν είχαν ακόμα μεγάλη αλληλεπίδραση με την τοπική σκηνή, λόγω των χαμηλών εισοδημάτων, των άκαμπτων περιηγήσεων, των βιαστικών δρομολογίων, των γλωσσικών εμποδίων και της έλλειψης ταξιδιωτικής εμπειρίας στο εξωτερικό.

  Τέλος, από το 2010 μέχρι σήμερα, η αύξηση των εισοδημάτων, η ενίσχυση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, οι ευκολότεροι κανονισμοί για τη βίζα και οι προσπάθειες μάρκετινγκ από τις χώρες προορισμού έκαναν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Προσθέστε στα παραπάνω, τις ανεξάρτητες εκδρομές και τους πιο μακρινούς προορισμούς που επιτρέπουν μια πιο ουσιαστική ταξιδιωτική εμπειρία και πειραματισμούς με διαφορετικούς τρόπους ζωής.

  Τα ίχνη των Κινέζων τουριστών εντοπίζονται τώρα στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, ακόμη και τις πολικές περιοχές. Στις ανεξάρτητες εκδρομές κυριαρχούν οι Millenials, το ενδιαφέρον των οποίων μετατοπίστηκε από την απλή επίσκεψη στα αξιοθέατα και τα ψώνια έως τη μάθηση της ιστορίας και της κουλτούρας.

  Ο Πρόεδρος Xi Jinping ενθαρρύνει όλο και περισσότερο τον εξερχόμενο τουρισμό για να δείξει "ήπια δύναμη" στην παγκόσμια σκηνή. Κινέζοι αξιωματούχοι είναι επίσης γνωστό ότι προσαρμόζουν τις τουριστικές ροές ανάλογα με τη "θερμοκρασία" των πολιτικών σχέσεων. Η άνοδος των κινεζικών εισοδημάτων σημαίνει μεγαλύτερη δαπάνη σε κάθε ταξίδι.

  Η εκρηκτική ανάπτυξη του Διαδικτύου, των social media, των εφαρμογών για κινητά και των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου παρέχει περισσότερη άνεση στους τουρίστες. 

  Ποιες είναι οι επενδυτικές επιπτώσεις; Αυτή η έκρηξη μόλις ξεκίνησε και τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά. Οι επενδυτές πρέπει να στοχεύουν σε προορισμούς, βιομηχανίες και επιχειρήσεις που μπορούν να προσελκύσουν Κινέζους τουρίστες. Πολυεθνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Marriott, εταιρείες ταξιδιωτικών υπηρεσιών όπως η Ctrip, αεροπορικές εταιρείες και ξένα λιανικά brands πολυτελείας θα επωφεληθούν από αυτή την τάση. Όπως φαίνεται παρακάτω, το ETF PowerShares "χτίζει" πάνω στον κινεζικό εξερχόμενο τουρισμό από το 2010, ξεπερνώντας σημαντικά τον δείκτη Standard & Poor's 500 σε απόδοση.

   

  Ο κινεζικός εξερχόμενος τουρισμός είναι πρόδρομος των κινεζικών επενδύσεων και της κατανάλωσης στο εξωτερικό. Θα συμβάλει στη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στις χώρες προορισμού. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ctrip, περίπου 15 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν την εταιρεία κάθε χρόνο. Τα ταξίδια τους στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει έως και 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. 

  Παρά τον σκεπτικισμό των επενδυτών σχετικά με τα επίσημα οικονομικά δεδομένα της Κίνας, ο αυξανόμενος πλούτος του πληθυσμού αντικατοπτρίζεται από την έκρηξη του εξερχόμενου τουρισμού. Μπορεί κάτι να πάει στραβά; Σίγουρα. Αλλά οι δαπάνες διαψεύδουν, τουλάχιστον εν μέρει, το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη της Κίνας είναι ένας πύργος από τραπουλόχαρτα χρέους.

  Το σχέδιο του Trump για τη μετανάστευση κάθε άλλο παρά τέλειο είναι. Αλλά το γεγονός ότι επικρίνεται από την ακραία πτέρυγα του κόμματός του πρέπει να ληφθεί ως ένδειξη ελπίδας ότι μπορεί απλώς να είναι η βάση για διμερή συζήτηση. Για το λόγο αυτό, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόταση με μεγαλύτερη σοβαρότητα (και λιγότερη έκπληξη) από ό, τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων