Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιαν-2018 02:10

  Οι Ιταλοί πολιτικοί πρέπει να αποκαταστήσουν την επαφή τους με την πραγματικότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Οι πολιτικοί της Ιταλίας δεν είναι γνωστοί για τη νηφαλιότητα ή το ρεαλισμό τους, αλλά οι προεκλογικές εκστρατείες που βλέπουμε να εκτυλίσσονται πριν την 4η Μαρτίου είναι κάτι πρωτόγνωρο.

  Τα πολιτικά κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα δώσει τις πιο μεγαλόσχημες υποσχέσεις - από τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέχρι το "εισόδημα των πολιτών" του Κινήματος των Πέντε Αστέρων - χωρίς να παρέχουν καμία αξιόπιστη εξήγηση για το πώς θα πληρώσουν για αυτούς. Η ονειροπόληση αυτή σχετικά με τη φορολογία είναι ό,τι πιο επικίνδυνο αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, όπου το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 130% του εθνικού εισοδήματος. Οι ηγέτες της χώρας θα έπρεπε να μαλώνουν για το πώς θα φέρουν το χρέος υπό έλεγχο, και όχι να υπόσχονται να το διογκώσουν ακόμη περισσότερο.

  Δύο λόγοι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή την επιδεικτική έλλειψη υπευθυνότητας. Ο ένας είναι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία βοήθησε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του κράτους στο 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ανάκαμψη για να μειώσει περαιτέρω το δανεισμό, κάνοντας χώρο για να αυξήσει τις δαπάνες όταν χτυπήσει η επόμενη ύφεση. Αντ 'αυτού, οι καλύτερες προοπτικές ενθαρρύνουν τις εκκλήσεις για δημοσιονομική χαλάρωση. Ο Matteo Renzi, αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, θα ήθελε να αυξήσει το δανεισμό στο 2,9% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

  Ο δεύτερος λόγος είναι ο νέος εκλογικός νόμος της Ιταλίας - ένα μείγμα πλειοψηφικού συστήματος και απλής αναλογικής. Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν αδύνατο για οποιοδήποτε κόμμα να κυβερνά μόνο του. Ως εκ τούτου, οι αρχηγοί γνωρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να κρατήσουν το λόγο τους. Ως δικαιολογία για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τους θα προβάλουν την ανάγκη να συνεργαστούν με τους εταίρους του συνασπισμού. Έτσι, μία πολύτιμη ευκαιρία για να συζητήσουν το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα χαθεί.

  Το ζήτημα επείγει περισσότερο από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων και το πρόγραμμά της πρόκειται να λήξει τον Σεπτέμβριο. Καθώς τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ τελειώνουν, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας πρόκειται να αυξηθεί. Επίσης, η Ρώμη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη δημοσιονομική υπευθυνότητα, προκειμένου να έχει κάποια επιρροή στην επερχόμενη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης. Η ιταλική κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει την αύξηση του επιμερισμού των κινδύνων μεταξύ των κρατών μελών - για παράδειγμα, για ένα κοινό πρόγραμμα ασφάλισης κατά της ανεργίας. Η μόνη περίπτωση η Γερμανία να συμφωνήσει σε τέτοιου είδους μέτρα, είναι εάν η Ρώμη επιδείξει δημοσιονομική ακεραιότητα.

  Οι Ιταλοί πολιτικοί φαίνονται πρόθυμοι να αποδείξουν το αντίθετο. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η δημοσιονομική ονειροπόληση, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα ξυπνήσουν όλοι με άσχημο τρόπο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων