Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 00:05

  Οι νέοι και το διαδίκτυο "τελειώνουν" το ωράριο 9-5

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Μαστρογεωργίου

  Η εργασία υφίσταται ριζικές αλλαγές που συνδέονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη. 

  Η Βιομηχανία 4ης γενιάς, είναι πλέον δεδομένη και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη διαφοροποιώντας δραστικά την οικονομία, τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας και ευρύτερα των επιχειρήσεων ακόμα και των κυβερνήσεων. 

  Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι αποτέλεσμα τόσο της εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας όσο και της συνεχούς αναζήτησης νέων τρόπων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

  Ο αυτοματισμός, οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι νέες μορφές οικονομίας (platform economy, gig economy, sharing economy) επιδρούν καταλυτικά στην φύση και την έννοια της απασχόλησης, αλλά επηρεάζουν και τις αξίες που συνθέτουν την έννοια της απασχόλησης. 

  Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν ευελιξία ως προς το χώρο, το χρόνο και την ένταση της εργασίας. 

  Αρκετοί εργάζονται εκτός των κανονικών ωραρίων και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων "κουβαλά" το γραφείο μαζί στο σπίτι. 

  Οι εργαζόμενοι – και όλοι – είναι τώρα περισσότερο συνδεδεμένοι και έχει δημιουργηθεί μία άτυπη σύνδεση μέσω της τεχνολογίας του σπιτιού και της δουλειάς. 

  Χωρίς υπερβολή, είναι σήμερα δυνατόν στον καθένα να εργαστεί κυριολεκτικά οπουδήποτε και αυτό απευθύνεται ιδιαιτέρως σε γονείς με παιδιά ή εργαζόμενους σε απομακρυσμένα μέρη που αναζητούν πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

  Ο ορισμός του "χώρου εργασίας" αλλάζει και εξελίσσεται ώστε να συμπεριλαμβάνει κάθε μέρος που ο εργαζόμενος μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

  Η δουλειά δεν είναι πλέον ένα μέρος που πάει κανείς, αλλά περισσότερο ένα καθήκον, ένα παραδοτέο που πρέπει να παραδοθεί. 

  Το από πού δεν έχει πλέον σημασία! 

  Αυτά μπορεί να προκαλούν τα αριστερά ανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι μία δεδομένη πραγματικότητα. 

  Σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο της απασχόλησης, πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποικιλομορφία των αγορών εργασίας και η πολλαπλότητα των εργασιακών ρυθμίσεων. 

  Οι μισθωτοί, η αυτοαπασχόληση, η τηλεργασία, η πολυπλοκότητα, η άτυπη εργασία, είναι μερικά από τα νέα "προϊόντα" της απασχόλησης. 

  Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη με όρους πλήρους απασχόλησης, ο μόνιμος μισθωτός υπάλληλος δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ο συνήθης τρόπος εργασίας στο μέλλον. Όπως αναφέρεται στην έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Απασχόλησης (ILO 2015 WESO), "η μισθωτή απασχόληση αντιπροσωπεύει μόνο το ήμισυ της παγκόσμιας απασχόλησης".

  Η νεώτερη γενιά, που μερικές φορές περιγράφεται ως "Generation Slashers" (τείνουν να περιγράφουν τον εαυτό τους με έναν πολυκεντρικό τρόπο), συνδυάζει άνετα παράλληλες και ταυτόχρονες επαγγελματικές δραστηριότητες.

  Σε πολλά μέρη του κόσμου, η απασχόληση δεν είναι το βασικό ζήτημα όταν πρόκειται για το μέλλον της εργασίας, αλλά η ανεργία! 

  Παρά τις βασικές αυτές μετατοπίσεις που σημειώνονται στην απασχόληση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει ουσιαστική επαναπροσέγγιση της έννοιας της εργασίας στην κοινωνία για εκατομμύρια εργαζομένους, αφού η προτεραιότητα παραμένει η κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας και όχι μία ιδανική έως ιδεατή μορφή απασχόλησης που θα συνδυάζει την κάλυψη των αναγκών, την αυτονομία, τις πολλαπλές επιλογές και την ιδιωτική ζωή. Η εργασία παραμένει βασική συνιστώσα της ζωής και της ταυτότητας των ανθρώπων και πρωταρχικό μέσο εισοδήματος. 

  Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσβαση στην εργασία είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση και την ευημερία των ανθρώπων. 

  Η ανεργία "σκοτώνει" δυστυχώς χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, δείχνοντας πόσο... εκτός πραγματικότητας είναι μία συζήτηση για το "τέλος της εργασίας". 

  Μία αξιοπρεπής απασχόληση παραμένει μια ζωτική προσδοκία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με πολλές όμως νέες επιπρόσθετες προεκτάσεις. Λόγω της ποικιλομορφίας του εργατικού δυναμικού, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η μονολιθικότητα, η ομοιομορφία όσον αφορά τον κόσμο της εργασίας, δεν υφίσταται πλέον. 

  Υπάρχει μια αυξανόμενη σταδιακά ποικιλία συμβάσεων απασχόλησης που υπερβαίνουν τις παραδοσιακά λεγόμενες "Μη τυποποιημένες μορφές εργασίας" (συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εποχιακή εργασία) για την κάλυψη ευρύτερου φάσματος απασχολήσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιστασιακών ή των διακοπτόμενων συμβάσεων έργων, δουλειά που βασίζεται σε κουπόνια ή crowdsourcing. 

  Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Απασχόλησης: στον κόσμο της εργασίας παρατηρείται συνεχής εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ποικίλων μορφών απασχόλησης. 

  Οι μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης υπήρξαν πάντοτε και μπορούν να εξυπηρετήσουν ειδικούς σκοπούς, όπως χρήση στις εποχιακές βιομηχανίες, να αντικαταστήσουν προσωρινά απόντες εργαζόμενους ή να προσφέρουν επιλογές για εξισορρόπηση της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής. 

  Οι μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις.

  Η διαφοροποίηση των συνθηκών εργασίας και η άνοδος των νέων μορφών απασχόλησης αποτελούν νέες λύσεις στην αγορά εργασίας. Οι νέες ή μη παραδοσιακές - τυπικές μορφές απασχόλησης, στον βαθμό που παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζομένους, προασπίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα του εργαζομένου, θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες. 

  Για τους εργαζόμενους, για παράδειγμα, οι επιλογές ζωής και η ανάγκη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικού και οικογενειακού βίου μπορούν να καταστήσουν επιθυμητή τη μη τυπική εργασία υπό περιπτώσεις. 

  Για τους εργοδότες, αυτό μπορεί να συνιστά μια καλύτερη αντιστοίχιση δεξιοτήτων και αναγκών της επιχείρησης που θα μειώνει παράλληλα το κόστος.

  Οι νέες μορφές απασχόλησης επιτρέπουν πιο ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις (όσον αφορά τον χρόνο και τον τόπο εργασίας) ώστε οι εργαζόμενοι να εκτελούν τα καθήκοντα που ταιριάζουν καλύτερα στις ικανότητες και τις προτιμήσεις τους, και να διαθέτουν καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την ιδιωτική τους ζωή.

  Η ανάπτυξη νέων μορφών απασχόλησης και η δυνατότητα επιλογής για τους εργαζομένους οδηγούν στην αποσύνδεση της έννοιας της απασχόλησης και της δουλειάς. Στο μέλλον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι άνεργοι, αλλά όχι και χωρίς εργασία, όσο οξύμωρο και αν αυτό μας φαίνεται σήμερα. 

  Πράγματι, οι άνθρωποι θα αναπτύξουν επαγγελματικές δραστηριότητες εκτός του εύρους της τυπικής μισθωτής απασχόλησης, χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αναζήτησης ταλέντων για να εξασφαλίσουν ευκαιρίες απασχόλησης ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ανεξάρτητοι εργολάβοι. 

  Παρατηρούμε ότι ήδη προχωράμε σταθερά αποκλίνοντας από το μοτίβο της μισθωτής εργασίας. Τόσο οι εταιρείες όσο και οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν – σταδιακά αλλά σταθερά - την απασχόληση ως συμβατική συμφωνία εργασίας για πολλούς λόγους που σχετίζονται με τον περιορισμό των δαπανών, την απόρριψη του μοντέλου τυπικού εργοδοτικού ελέγχου ακόμα και με τη μη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

  Οι νέες γενιές έχουν καλλιεργήσει διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τον σκοπό της απασχόλησης. Ο σκοπός για τις γενιές X,Y,Z που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 είναι πολυπρισματικός. Οι νέες τάσεις θα μετατοπίσουν το ισοζύγιο προς την "αυτόνομη εξατομίκευση". Οι νεώτερες γενιές (X, Y, Z, όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά) είναι πολύ πιο έτοιμες να κάνουν το άλμα από τη μία δουλειά στην άλλη. 

  Οι νέες γενιές δηλώνουν σε ποσοστό 44% ότι δεν προσδοκούν να παραμείνουν στην ίδια δουλειά για περισσότερο από δύο χρόνια και μόνο το 16% υποστηρίζει ότι θα παραμείνει στην ίδια θέση σε δέκα χρόνια από τώρα.

  Όλα τα παραπάνω ισχύουν ανεξαρτήτως αν αρέσει ή όχι σε κάποιους. Εκείνο, όμως, που πρέπει να αφορά όλους είναι ότι σε κάθε περίπτωση και ειδικότερα για την ΕΕ, όλες οι μορφές εργασιακών συμβάσεων πρέπει να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με κατάλληλη κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ατζέντα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας για την αξιοπρεπή απασχόληση, το άρθρο 9 της ΣΛΕΕ, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

  Τα υπόλοιπα τα δημιουργεί η ίδια η ζωή. 

  * O κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι Διευθυντής του ΔΙΚΤΥΟΥ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων