Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Απρ-2018 13:33

  G. Sachs: Τι θα συμβεί στα ομόλογα μόλις τελειώσει το QE

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το QE της ΕΚΤ θα τελειώσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, σημειώνει η Goldman Sachs, και σύμφωνα με τις  μακροοικονομικές προοπτικές και την αβεβαιότητα γύρω από αυτές, το συμπέρασμα είναι ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει συμπιέσει τις αποδόσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κατά περισσότερο από ό,τι μπορεί να αποδοθεί στο πρωτοφανές χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, το τι θα συμβεί στις αποδόσεις των ομολόγων όταν το QE έλθει στο τέλος του, είναι ένα ερώτημα που οι επενδυτές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο.

  Όπως επισημαίνει η G.S., οι αποδόσεις θα διατηρηθούν κάτω από τα "δίκαια" επίπεδά τους για αρκετό διάστημα.  Οι επιπτώσεις που είχε το QE στα ομόλογα θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ και μετά το τέλος του, καθώς το μερίδιο του δημόσιου χρέους που κατέχει η ΕΚΤ δεν θα μειωθεί κατά πολύ από το 27-30% που κατέχει τώρα κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν τόσο χαμηλές όσο είναι τώρα.

  Στο βασικό της σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί, οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα συνεχιστούν και η Fed θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, η Goldman αναμένει ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund θα αυξηθεί από περίπου 50-55 μ.β. σήμερα, στο 1,0% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 1,4% στο τέλος του 2019. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του πυρήνα θα συνοδευτεί πιθανότατα από την αύξηση του πληθωρισμού και τη μεταβλητότητα των επιτοκίων.

  Σε επίπεδο spreads, η τράπεζα αναμένει ότι τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα θα αντιδράσουν στις μακροοικονομικές εξελίξεις και στην  πολιτική αβεβαιότητα και θα έχουν ανάλογη αύξηση με αυτήν των Bunds, και με αυτό δεδομένο συνεχίζει να προτιμά τα ισπανικά από τα ιταλικά ομόλογα.

  Πάντως, η επανεπένδυση των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων της ΕΚΤ θα σημαίνει ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα συμβάλλουν άμεσα στη διαμόρφωση των τιμών στις αγορές κρατικών ομολόγων κάθε χώρας για τα επόμενα χρόνια.

  Ωστόσο οι επενδυτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες εξελίξεις. Πρώτον, μόλις τελειώσει το QE, η επανέναρξη του θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά πιο περίπλοκη από την παράταση ενός ανοικτού προγράμματος. Με άλλα λόγια, μετά την ανακοίνωση του τέλους της QE, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα αντιληφθούν πιθανώς ότι ο αντίκτυπος του QE στις αποδόσεις των ομολόγων δεν θα υπάρχει πλέον.

  ww

  Δεύτερον, οι αγορές ομολόγων θα είναι χαμηλότερες στο νέο "καθεστώς"  (στα 15-25 δισ ευρώ, με μια αρκετά μεγάλη διασπορά μεταξύ των χωρών) και θα σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης των τίτλων.

  Προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργική ευελιξία, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι οι επανεπενδύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και δύο μήνες μετά την ωρίμανση ενός ομολόγου, ενώ έχει ενσωματωθεί κάποια προσωρινή ευελιξία γύρω από την κατανομή ανά χώρα στις κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, αυτό θα ενισχύσει την αβεβαιότητα γύρω από τις δραστηριότητες της ΕΚΤ καθώς οι  traders δεν θα είναι αντιμέτωποι με σταθερές και γνωστές ροές του QE, όπως πριν. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα τα spreads των ομολόγων.

  Τέλος, η Goldman Sachs σημειώνει πως, η λήξη της θητείας του Μάριο Ντράγκι τον Οκτώβριο του 2019 θα έχει αντίκτυπο στον βαθμό που η ΕΚΤ μπορεί να δεσμευθεί αξιόπιστα σε μία συγκεκριμένη πορεία πολιτικής, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως η EKT αυτό το καλοκαίρι θα αλλάξει την επικοινωνιακή της πολιτική σχετικά με το timing της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων