Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Μαρ-2018 14:36

  Νέα προειδοποίηση BofA: Έξι λόγοι για μία νέα διόρθωση-σοκ $6 τρισ. στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέα προειδοποίηση BofA: Έξι λόγοι για μία νέα διόρθωση-σοκ $6 τρισ. στις αγορές

  Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, Michael Hartnett, ο οποίος προειδοποίησε για το sell-off του Φεβρουαρίου έχει εντοπίσει έξι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μία νέα διόρθωση-σοκ ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές.

  Όπως επισημαίνει η κεφαλαιοποίηση των διεθνών αγορών υποχώρησε κατά 6 τρισ. δολάρια και στα 80,6 τρισ. δολάρια συνολικά, μετά την πρόσφατη διόρθωση και υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν μία νέα "ιστορική" βουτιά, οι εξής:

  1) Υπερβολική αισιοδοξία. Σύμφωνα με τον Hartnett, η πραγματικότητα είναι πως παρά την πρόσφατη ισχυρή υποχώρηση, οι επενδυτές παραμένουν υπερβολικά bullish και τονίζει στους πελάτες της τράπεζας ότι η επενδυτική αισιοδοξία έχει κορυφωθεί. Ο δείκτης Bull & Bear της BofA αν και έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,6 συνεχίζει να βρίσκεται σε "bullish" έδαφος παρά την ισχυρή διόρθωση και η υπερβολική αισιοδοξία των επενδυτών αποτελεί κακό οιωνό για το μακροπρόθεσμο διάστημα καθώς κάνει τους επενδυτές "τυφλούς" απέναντι στους κινδύνους.

  Επίσης, οι επενδυτές αγόρασαν επιθετικά τη βουτά της αγοράς με τις εισροές σε μετοχές να παραμένουν ισχυρές, ενώ οι θέσεις των επενδυτών στις μετοχές συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Όπως σημειώνει, οι θέσεις των πελατών της σε μετοχές ανέρχεται στο 61% του μέσου χαρτοφυλακίου με τις εισροές την τελευταία εβδομάδα να αγγίζουν τα 17,37 δισ. δολάρια.

  2) Κορύφωση των εταιρικών κερδών. Τα εταιρικά κέρδη φαίνεται επίσης να πλησιάζουν στην κορυφή τους, με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη 12μήνου. Επίσης, η υψηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η χαμηλή ανεργία οδηγούν την BofA να συστήσει πωλήσεις σε αυτήν την υπερβολική αισιοδοξία.

  3) Πολιτική κεντρικών τραπεζών. Όσον αφορά την νομισματική πολιτική, η BofA σημειώνει πως πλέον οι κεντρικές τράπεζες έχουν παίξει το χαρτί του "whatever it takes" και έως το τέλος του έτους η Fed θα έχει αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές ενώ και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αποσύρουν τα νομισματικά κίνητρα και θα οδηγηθούν σε αυξήσεις επιτοκίων.

  4) Προστατευτισμός και εμπορικός πόλεμος. Ο προστατευτισμός δείχνει πλέον τα δόντια του, κάτι το οποίο είναι αρνητικό για τις μετοχές. Στην πραγματικότητα, λέει η BofA, "η περαιτέρω υποχώρηση των μετοχών μπορεί να είναι αναγκαία για να λάβει τέλος η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου".

  5) Οι κινήσεις σε μετοχές και spreads. Οι μετοχές της τεχνολογίας δεν σημειώνουν πλέον νέα υψηλά επίπεδα, τα πιστωτικά spreads δεν αγγίζουν νέα χαμηλά επίπεδα, οι μετοχές του κλάδου των κατασκευών χτυπούν χαμηλά και οι μετοχές δεν υπεραποδίδουν πλέον των κρατικών ομολόγων διεθνώς.

  6) Πληθωρισμός και μεταβλητότητα. Τέλος, ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και η μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, όλα βρίσκονται σε ανοδική φάση. Τα ιστορικά χαμηλά που χτύπησαν και οι τρεις αυτοί "δείκτες" στην τρέχουσα bull market ήταν και οι κρίσιμοι οδηγοί της.

  Υπάρχουν και καλά νέα

  Ο Hartnett έχει επίσης εντοπίσει δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να παρατείνουν την bull market: (1) μια απροσδόκητη αύξηση της παραγωγικότητας και (2) μια κερδοσκοπική φούσκα από μια μεγάλη στροφή των επενδυτών μακριά από τα ομόλογα και προς τις χρηματιστηριακές αγορές.

  Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως κανένας από αυτούς τους δύο παράγοντες δεν αποτελούν μέρος του βασικού σεναρίου της BofA για τις αγορές, ωστόσο δείχνουν πως δεν αποκλείεται η συνέχιση του ράλι.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων