Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιαν-2018 12:14

  "Πάρτι" στα ισπανικά ομόλογα, νέο ράλι στα ελληνικά 2ετή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Πάρτι" στα ισπανικά ομόλογα, νέο ράλι στα ελληνικά 2ετή

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Κλέβοντας" λίγο τα φώτα από την Ελλάδα, τα ισπανικά κρατικά ομόλογα υπεραποδίδουν σήμερα της αγοράς, λόγω των προσδοκιών για αναβάθμιση του rating της για πρώτη φορά από την κορύφωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, τα οποία αναμένουν επίσης την αναβάθμιση της Ελλάδας σήμερα από την Standard & Poor's, κινούνται υποτονικά αφού προέρχονται από ένα εντυπωσιακό ράλι, έχοντας προεξοφλήσει αυτή την θετική εξέλιξη. Ωστόσο η εικόνα στα ελληνικά 2ετή ομόλογα, τα οποία πιο πρόσφατα πήραν... φόρα, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις αποδόσεις να βρίσκονται μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά.

  Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Fitch Ratings αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική της ικανότητα αργότερα σήμερα, με τους αναλυτές να αναμένουν ευρέως ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η μείωση του πολιτικού κινδύνου, θα οδηγήσει τον οίκο στην αναβάθμιση της χώρας από "BBB+" σε "A".

  Αυτό θα επανέφερε το rating "A" για την Ισπανία, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2012, στην κορύφωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν η χώρα υποβαθμίστηκε και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

  Σήμερα, οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων στην ευρωζώνη κινούνται υψηλότερα λόγω της εκτόξευσης των αποδόσεων των αμερικάνικων κρατικών ομολόγων στο 2,64% και στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από τρία χρόνια.

  Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας (απόδοση 10ετών) υποχωρεί στο 1,48%, με το spread μεταξύ των ισπανικών και των γερμανικών ομολόγων να μειώνεται στις 95 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

  "Υπάρχει πλέον ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα ότι η Fitch θα αναβαθμίσει την Ισπανία κατά μία βαθμίδα, παρά να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση BBB +", όπως σημειώνει ο αναλυτής της BBVA, Jaime Costero Denche. "Είναι μόνο θέμα χρόνου να έρθει η αναβάθμιση της Ισπανίας από όλους τους οίκους αξιολόγησης".

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody's αξιολογεί την Ισπανία με "Baa2" και η S & P Global με "BBB +".

  Από την άλλη, "καλά" αναμένεται να είναι τα νέα και για την Ελλάδα σήμερα, αφού αναμένεται ευρέως η αναβάθμιση της αξιολόγησής της από την S&P. Ωστόσο η αγορά ομολόγων έχει εδώ και καιρό προεξοφλήσει τόσο την αναβάθμιση όσο και την θετική έκβαση στο Eurogroup της Δευτέρας που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της γ' αξιολόγησης. Έτσι τα 10ετή τηρούν στάση αναμονής, σε αντίθεση με τα 2ετή που συνεχίζουν την εντυπωσιακή τους πορεία.

  Τα ελληνικά ομόλογα προέρχονται από ένα ισχυρό ράλι το οποίο έφερε τις αποδόσεις του 10ετούς στα χαμηλά 12ετίας και στο 3,7% με 3,8%, την στιγμή που στις αρχές Δεκεμβρίου διαμορφώνονταν στο 5,5% και πριν ακριβώς έναν χρόνο στο 8%. Σήμερα διαμορφώνονται στο 3,814% με άνοδο 0,66% από χθες,  ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα 5ετή ομόλογα με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,848%

  Ωστόσο, τα 2ετή ομόλογα συνεχίζουν το εντυπωσιακό τους ράλι, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται στο 1,340% με πτώση της τάξης του 3,3% από χθες και μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 1,311% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.

  Οι διαθέσεις των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους διατηρούνται "ζεστές", εν όψει και της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με 7ετή ομόλογα το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως σημειώνει σήμερα στο Bloomberg ο Alberto Gallo, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris Investments, εάν η Πορτογαλία ήταν το "αστέρι" των ευρωπαϊκών αγορών κρατικού χρέους το 2017, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το αστέρι του 2018, τονίζοντας ότι το macro fund του διατηρεί θέσεις long σε τίτλους σε όλη την ελληνική καμπύλη αποδόσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ