Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Ιαν-2018 09:44

  Οι επενδυτικές επιλογές για το α' εξάμηνο του 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μάνου Χατζηδάκη

  Είναι η πρώτη χρονιά που η στήλη αποτυγχάνει να νικήσει τον Γενικό Δείκτη. Θα συνέβαινε και αυτό κάποτε, δεν υπάρχει "πάντα" και "ποτέ" σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε διακυμάνσεις, απλώς δεν θα περίμενε κανείς να συμβεί σε μια ανοδική αγορά. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν χάθηκε κεφάλαιο από το θεωρητικό χαρτοφυλάκιο, ωστόσο, σε μια χρονιά όπου όλος ο πλανήτης είδε διψήφιες αποδόσεις, το δικό μας 5,79% μοιάζει μάλλον φτωχό μπροστά στις επιδόσεις των δεικτών των κυριότερων χρηματιστηρίων.

  Η καλή μέρα είχε φανεί από το πρωί: Όταν στο α' εξάμηνο το χαρτοφυλάκιο "έμεινε" σε απόδοση στο 5,75% και η αγορά ανέβηκε 29%, ήταν θέμα χρόνου να έρθει η διόρθωση και να γκρεμίσει κάθε προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα με την απόδοση του δείκτη. Αναγκαστικά, έπρεπε να προστεθεί περισσότερο "beta" στην επιλογή των μετοχών, να πάρει δηλαδή μεγαλύτερη μεταβλητότητα υπέρ του. Μόνο που η μεταβλητότητα στο β' εξάμηνο δεν ήταν με τους αγοραστές.

   

  αποδόσεις

   

  Συνολικά τα κέρδη των 10 επιλέξιμων τίτλων του χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκαν στο ιλιγγιώδες... 0,04% στο β' εξάμηνο. Επιτρέψτε μου να απολογηθώ για αυτή την άθλια επίδοση: Το γιατί δεν "τράβηξε" το χαρτοφυλάκιο στο β' εξάμηνο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ήταν αρνητική στη συγκεκριμένη περίοδο κατά 2,59%, άρα είχαμε να ανταγωνιστούμε και την υστέρηση από την αρχή της συγκεκριμένης περιόδου. Μάλιστα, το υψηλό του 2017 σημειώθηκε λίγες συνεδριάσεις μετά την έλευση του β' εξαμήνου (17 Ιουλίου), ενώ τον Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης πήγε στις 700 μονάδες. Αν στις 700 μονάδες κάναμε ταμείο, θα έπεφτε πολύ γέλιο, ωστόσο συνεκτιμήστε ακόμα δύο παράγοντες πριν καταδικάσετε τον αναλυτή στο πυρ το εξώτερον:

  α) Οι κανόνες που έχουν μπει δεν επιτρέπουν αλλαγές μετοχών στο μεσοδιάστημα και υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν 5 επιλογές short και 5 επιλογές long και β) προτείνονται κατά βάση ελληνικές μετοχές. Επομένως, ναι μεν μηδέν απόδοση, αλλά, από την άλλη, η ήττα ήρθε σε ένα ημίχρονο. Και μετά την κάκιστη απολογία, η ώρα της λυπητερής:

  Το ξεκίνημα του 2018 η εγχώρια αγορά έρχεται με φόρα από ένα δυνατό φινάλε που διήρκεσε σχεδόν όλο τον Δεκέμβριο. Από την άλλη πλευρά, οι κυριότερες αγορές παγκοσμίως είναι σε ιστορικά υψηλά, έχοντας μείνει αδιόρθωτες ουσιαστικά από τον Φεβρουάριο του 2016, ενσωματώνοντας πλέον πολλή προσδοκία. Το ράλι στο εξωτερικό συμπληρώνει αισίως 106 μήνες ζωής, τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Κατά τα άλλα, οι ειδικοί θετικοί και αρνητικοί καταλύτες που οδηγούν τις τιμές στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής:

  Ούτε ένα συννεφάκι στον ουρανό (+):

  - Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία και οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιταλία είναι οι μοναδικές πολιτικές εκκρεμότητες που έχει η Ευρωζώνη για φέτος. Κάθε προηγούμενη πολιτική αναμέτρηση ενσωματώθηκε πολύ ομαλά από τους επενδυτές, με εξαίρεση την απόφαση εξόδου από την Ευρώπη της Μ. Βρετανίας, η οποία, ωστόσο, αποδείχθηκε γεγονός με πολύ βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο.

  - Η ψυχολογία έχει αλλάξει. Η αγορά έδειξε ότι μπορεί να ανέβει και με λίγα λεφτά. Οι εισροές το 2017 ήταν ελάχιστες από τους ξένους επενδυτές (μόλις 320 εκατ. ευρώ), ενώ τα μετοχικά αμοιβαία ήταν και πάλι στο κόκκινο κατά 18 εκατ. ευρώ.

  - Η εταιρική κερδοφορία γυρίζει στα επίπεδα του 2009. Και μάλιστα χωρίς τη συνεισφορά των τραπεζών, που δεν φαίνεται να έχουν ακόμη σταθεροποιήσει το ύψος των προβλέψεών τους ώστε να αρχίσουν να κατεβάζουν κέρδη. Έπειτα από μια περίοδο μακράς συντήρησης δυνάμεων, οι διοικήσεις μοίρασαν αξιόλογα μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου, κάνοντας πιο ελκυστικές τις αποτιμήσεις.

  - Οι αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν και να δώσουν αποτέλεσμα στην οικονομία, καθώς, μετά το στάδιο της πώλησης, η αξιοποίηση θα αρχίσει να συνεισφέρει νέα έσοδα στο κράτος. Αεροδρόμια, Ελληνικό, παράκτιο μέτωπο, επεκτάσεις Αττικής Οδού, υποδομές στα λιμάνια θα αυξήσουν την απασχόληση και θα βελτιώσουν τα έσοδα. ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ ξεχωρίζουν από τα ενεργειακά εγχειρήματα αποκρατικοποίησης, οι οποίες αποτελούν και προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης και της 4ης αξιολόγησης.

  - Μέσω της πώλησης επιχειρηματικών δανείων η αγορά θα ανοίξει, νέοι παίκτες θα μπουν στην οικονομία, ενισχύοντας την απασχόληση. Η νέα βάση στην οποία χτίζεται η επόμενη ημέρα είναι πιο υγιής και οι τράπεζες θα είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Από το γύρισμα της οικονομίας αναμένεται να υπάρξει βελτίωση στον σχηματισμό ή και αντιστροφή προβλέψεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας συστημικών τραπεζών στην Ευρώπη και βρίσκονται εντός των στόχων της εποπτικής Αρχής του SSM για το 2017.

  - Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών θα διεξαχθούν με κοινούς όρους, όπως σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες εποπτεύει η ΕΚΤ, θα δοθεί περίοδος προσαρμογής για την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 και πιθανές ωφέλειες από πωλήσεις θυγατρικών, που θα προκύψουν στη διάρκεια της περιόδου μέχρι την ολοκλήρωση του τεστ, θα προσμετρηθούν στην άσκηση. Άρα, οι πιθανότητες είναι υπέρ της επιτυχούς ολοκλήρωσης του τεστ αντοχής χωρίς να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

  - Ενδεχόμενες αναβαθμίσεις από επενδυτικούς οίκους έχουν ακόμη σημαντικό περιθώριο, δεδομένης της αξιολόγησης που έχουν άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών.

  - Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται ακόμη επενδυτικά κεφάλαια υψηλού επενδυτικού κινδύνου, δεν έχει εισρεύσει ακόμη χρήμα από ποιοτικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική. Το δυνητικό περιθώριο νέων εισροών παραμένει ισχυρό.

   

  επιλογές β' εξάμηνο

   

  2018 όπως 2008 (-):

  - Χρειάστηκαν τρεις καθοδικές αναθεωρήσεις του ΑΕΠ για το 2017 για να προσεγγιστεί το τελικό μέγεθος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με τις τράπεζες ουσιαστικά κλειστές στη χρηματοδότηση της οικονομίας, οι ρυθμοί του 2,7% που έχουν προϋπολογιστεί μοιάζουν πολύ αισιόδοξοι.

  - Τα capital controls διανύουν την τρίτη χρονιά από την έναρξή τους, χωρίς να μπορεί να δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα οριστικής άρσης τους. Η ύπαρξή τους, εκτός από τον ψυχολογικό αντίκτυπο, λειτουργεί ανασταλτικά στο εμπόριο και στη διακίνηση αγαθών, παρά την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών.

  - Οι αποτιμήσεις δεν είναι πλέον στη ζώνη της ευκαιρίας, ενσωματώνουν πλέον πολλή προσδοκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ενδεχόμενες αστοχίες σε σχέση με αυτό που αναμένει η αγορά. Επίσης, τα υψηλά Ρ/Ε δεν θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε επενδυτές που θα αναζητήσουν ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια σε μια νέα ενδεχόμενη φάση αβεβαιότητας με εσωτερικές ή εξωτερικές αφορμές.

  - Το Χρηματιστήριο παρουσιάζει εικόνα συρρίκνωσης από εισηγμένες επιχειρήσεις και αυτό στερεί τη δυνατότητα επιλογών για επενδυτές με ισχυρή οικονομική θέση και διευρυμένο portfolio. Δυνητικά, η έλλειψη ιδεών θέτει ένα όριο στην εισροή των κεφαλαίων που ένα επενδυτικό κεφάλαιο μπορεί να επενδύσει. Επιπλέον, η μείωση της βαρύτητας του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικού κέντρου ενδέχεται να επηρεάσει και την ελληνική αγορά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών των ξένων επενδυτών πραγματοποιείται από εκεί.

  - Οι φούσκες από την πολύμηνη άνοδο των αγορών υπάρχουν και μπορούν να προκαλέσουν κραδασμούς στις αγορές. Κυρίως, αξίες που δεν έχουν σαφές αντικείμενο (κρυπτονομίσματα) λειτουργούν ως φορείς κερδοσκοπίας, τραβώντας πραγματικό χρήμα από επενδυτές. Αν σκάσει, όταν σκάσει, το φαινόμενο θα έχει χαρακτηριστικά ντόμινο.

  - Η φορολογία παραμένει υψηλή, πρόκειται για τον υψηλότερο συνδυασμό φορολογικών συντελεστών (ΦΠΑ, εταιρικός φόρος, φορολογία μερισμάτων), λειτουργώντας ως αντικίνητρο στην εμφάνιση υψηλής κερδοφορίας ή στην προσέλκυση νέων επενδυτών σε κλάδους που έχει ανάγκη η οικονομία (μεταποίηση, βιομηχανία).

  - Το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο, λειτουργώντας ανασχετικά σε πιο τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις που θα είχαν πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία. Δεν προβλέπεται οποιαδήποτε αλλαγή στη ρύθμιση του χρέους πριν από το 2018 και το τέλος του προγράμματος εντός των προβλεπόμενων στόχων. Η εμπειρία των τελευταίων ετών έδειξε ότι η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα από τους δανειστές χωρίς να υποχρεωθεί σε δύσκολες αποφάσεις οι οποίες είχαν δημοσιονομικό και πολιτικό αντίκτυπο.

   

  long short επιλογές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων