Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Απρ-2017 14:41

  BofA: Το "σουπερνόβα ρευστότητας" σώζει τις αγορές, οι κίνδυνοι παραμονεύουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  BofA: Το "σουπερνόβα ρευστότητας" σώζει τις αγορές, οι κίνδυνοι παραμονεύουν

   

  To ένα τρισεκατομμύριο δολάρια assets που οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αγόρασαν μέχρι στιγμής φέτος είναι η καλύτερη εξήγηση για τα κέρδη που παρατηρούνται στις παγκόσμιες μετοχές και τα ομόλογα παρά τους παρατεταμένους πολιτικούς κινδύνους, όπως σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch.

  Εάν ο σημερινός ρυθμός αγοράς των κεντρικών τραπεζών, που η BofA ονομάζει "σουπερνόβα ρευστότητας", συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το 2017 θα αποτελέσει τη χρονιά ρεκόρ της δεκαετίας για τις αγορές assets, όπως προσθέτει.

  Οι βραχυπρόθεσμες επενδυτικές ροές εμφανίζουν μία ήπια risk-off διάθεση την τελευταία εβδομάδα, με 3,8 δισ. δολάρια να έχουν κατευθυνθεί στα ομόλογα και 0,6 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν αποσυρθεί από τις μετοχές την περασμένη εβδομάδα.

  Μια σειρά από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, αμφιβολίες σχετικά με το αν ο Trump μπορεί τελικά να υλοποιήσει τις φορολογικές περικοπές και η αβεβαιότητα γύρω από τις γαλλικές εκλογές έχει περιορίσει τον ενθουσιασμό για τα risk-assets τις τελευταίες εβδομάδες.

  Οι παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο μήνα, βρίσκονται 1,3% χαμηλότερα από αυτήν την πρόσφατη κορυφή τους, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει και ρευστοποιούν τα κέρδη.

  Οι μετοχές των ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται των κερδών από το περασμένο καλοκαίρι, έχουν δει εκροές σε τέσσερις από τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA, με 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια να αποσύρονται την τελευταία εβδομάδα.

  Η διάθεση προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, ιδίως μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών, παραμένει ανεβασμένη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, καθώς οι σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις και ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον έχουν μέχρι στιγμής καλύψει τους κινδύνους που σχετίζονται με την πολιτική.

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσέλκυσαν 0,6 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, την τέταρτη εβδομάδα εισροών τους.

  Ωστόσο, η risk-on διάθεση για την Ευρώπη θα εξαφανιστεί, σε περίπτωση που επικρατήσει το "χειρότερο αποτέλεσμα" στη Γαλλία και η Marie Le Pen ή ο Jean-Luc Melenchon περάσουν στον δεύτερο γύρο, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Εάν συμβεί αυτό, η BofA προειδοποιεί για σοβαρό κίνδυνο στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ