Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Απρ-2017 12:44

  Νέο ράλι ή ισχυρό sell-off στις ευρωπαϊκές τράπεζες; Τι λένε οι αναλυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέο ράλι ή ισχυρό sell-off στις ευρωπαϊκές τράπεζες; Τι λένε οι αναλυτές

  Αν και οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες δεν ήταν και τόσο καλές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες σημειώνουν πτώση έως και 26% (Banco Popular) με ελάχιστες να ξεχωρίζουν ανοδικά, οι αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν Bullish για τον  κλάδο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του χορού των αποτελεσμάτων α' τριμήνου, και λίγες ημέρες πριν τις κάλπες στην Γαλλία.

  Ο δείκτης Stoxx 600 Banks Index πραγματοποίησε ράλι σε υψηλό 15 μηνών τον Μάρτιο, πριν σημειώσει ισχυρή διόρθωση αυτόν τον μήνα, ωστόσο τα κέρδη του από την εκλογή του Donald Trump αγγίζουν το 20%, λόγω της αισιοδοξίας για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης η οποία και έστειλε στα ύψη τις αποδόσεις των ομολόγων.

  Αυτό ώθησε τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015 σε σχέση με τον ευρύτερο δείκτη Stoxx Europe 600, από ένα discount ρεκόρ.

  Οι προσδοκίες γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υψηλές, καθώς αρκετές από αυτές, όπως η Banco Santander και η Deutsche Bank αρχίζουν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα και θα πρέπει να "δικαιολογηθούν" από το guidance των εσόδων και τη βελτίωση του εισοδήματος από τόκους.

  Οι τράπεζες του Stoxx 600 αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 16% στην κερδοφορία τους φέτος, υπεραποδίδοντας της ευρύτερης αγοράς και των περισσότερων από τις τράπεζες του αμερικανικού S&P 500, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

  Ωστόσο,  μία νίκη της Le Pen θα επιβάρυνε τον κλάδο, καθώς οι φόβοι για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ θα κλιμακωθούν, προκαλώντας την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος και αναγκάζοντας τις τράπεζες να επαναξιολογήσουν τα assets τους.

  Οι αναλυτές της Citigroup σημειώνουν ότι αν και παραμένουν overweight στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ορισμένοι κίνδυνοι θα πρέπει να αντισταθμιστούν καθώς οι τιμές των μετοχών τους θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στην περίπτωση ενός αρνητικού πολιτικού αποτελέσματος που θα οδηγούσε σε μείωση των εσόδων για τις γαλλικές επιχειρήσεις και σε αύξηση του κόστους των ιδίων κεφαλαίων.

  Παρά την πρόσφατη αδυναμία των μετοχών, οι εισροές κεφαλαίων στον κλάδο έχουν διατηρηθεί ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.

  Η UBS αποτελεί μετά την Citi, και αυτή "ταύρο" των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού προχωρά στην αναβάθμισή του καθώς και των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών, ενώ υποβαθμίζει τις τράπεζες της Αυστραλίας καθώς και τις τράπεζες των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της άποψης ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που έχει υποσχεθεί ο Donald Trump θα καθυστερήσει περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.

  Όπως επισημαίνει, τα πρόσφατα σχόλια της Fed που υποδηλώνουν μια πιο ήπια προοπτική για τα επιτόκια καθώς και τα σχόλια του Προέδρου Trump που δίνουν προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις δαπάνες υποδομής, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση στα έσοδα και την κερδοφορία του τομέα ενδέχεται να διαρκέσουν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν.

  Η UBS μειώνει την στάση της στις αμερικανικές τράπεζες σε neutral από overweight, αυξάνει τη στάση της για τις ευρωπαϊκές σε neutral από underweight λόγω της βελτίωσης των προοπτικών του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, ενώ αυξάνει την στάση της στις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών σε overweight από neutral λόγω τις ισχυρότερης παγκόσμιας ανάπτυξης και τις πιο ήπιας στάσης της Fed απέναντι στα επιτόκια.

  Σε ότι αφορά τις τράπεζες της Αυστραλίας, η UBS επισημαίνει ότι κόβει την στάση της σε underweight λόγω των υψηλών αποτιμήσεων μετά από τα μεγάλα κέρδη στο ταμπλό.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ