Τετάρτη, 01-Φεβ-2017 16:59
Διατηρεί τα κέρδη της η Wall Street, μετά της αποφάσεις της Fed
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:20
Με κέρδη κινούνται οι δείκτες της Wall Street, ανακτώντας κάποιο από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών, με το επίκεντρο των επενδυτών να στρέφεται στο νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά και στις αποφάσεις της Federal Reserve. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο S&P παρουσίασε αρνητικό πρόσημο.
Η Fed αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια, ενώ ανακοίνωσε ότι "βλέπει" βελτιωμένα στοιχεία για την οικονομία στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν είναι αυτή η κατάλληλη χρονική στιγμή για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Η σημερινή ήταν η πρώτη συνεδρίαση του 2017 και μετά από την επίσημη ανάληψη καθηκόντων Αμερικανού προέδρου από τον Donald Trump.
"Κανείς δεν περιμένει από τη Janet Yellen να λάβει μέτρα σήμερα. Ωστόσο οι αναλυτές θα ψάξουν για στοιχεία για το κατά πόσο η Επιτροπή της Fed έχει προθέσεις να κάνει κάτι τέτοιο σε έξι εβδομάδες" τόνιζε νωρίτερα ο Jeremy Klein, αναλυτής αγοράς της FBN Securities.
Τον τελευταίο καιρό βέβαια, οι επενδυτές έχουν "αποσύρει" το ενδιαφέρον τους από τις κινήσεις της Fed κι έχουν στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump και στις νέες αμφιλεγόμενες πολιτικές που αυτός ακολουθεί.
Η πρωταγωνίστρια μετοχή είναι σήμερα αυτή της Apple, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των iPhones "εκτοξεύτηκαν" σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τα κέρδη του τεχνολογικού "κολοσσού" ανήλθαν στα 17,9 δισ. δολ., από 18,4 δισ. δολ. πέρυσι και οι πωλήσεις σε 78,35 δισ. δολ., από 75,9 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η μετοχή της Apple πραγματοποιεί "άλμα" άνω του 6,9%.
"Τα ισχυρά αποτελέσματα της Apple δείχνουν στους καταναλωτές, ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση" τόνισε ο Adam Sarhan, CEO της 50 Park Investments.
Δείκτες - Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 44,36 μονάδες (0,22%) στις 19.908,45 μονάδες, ο ευρύτερος S&P κερδίζει 1,98 μονάδες (0,09%) στις 2.280,85 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 29,29 μονάδων (0,52%) στις 5.644,07 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Goldman Sachs καθώς διαπραγματεύεται στα 231,92 δολάρια με άνοδο 2,6 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,13%. Ακολουθούν η Boeing με κέρδη 1,32% όπως και η UnitedHealth Group Incorporated με κέρδη 0,73% .
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Chevron Corporation (-0,01%), η Pfizer (-0,16%), η Coca Cola (-0,325%).
Σήμερα ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους και οι ADP, Johnson Controls και Altria. Και οι τρεις εταιρείες ανακοίνωσαν χαμηλότερες του αναμενομένου πωλήσεις.
Σε θετικό έδαφος κινούνται και άλλοι "γίγαντες" της τεχνολογίας: Κέρδη 1,05% σημειώνει η μετοχή της Facebook που ανακοινώνει τα μεγέθη της μετά από τη λήξη των συναλλαγών, ενώ η Nvidia σημειώνει άνοδο 1,38%.
Η ημερήσια ατζέντα περιλαμβάνει και μάκρο. Ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, με τις προσλήψεις να ξεπερνούν με ευκολία ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ADP Research Institute. Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας προσέθεσε 246.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, από τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, αναπτύχθηκε η δραστηριότητα στο μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω των 2 ετών, ενώ πολλά στελέχη του κλάδου ανέφεραν ότι οι προοπτικές "δείχνουν πιο ισχυρές" στην αρχή του νέου έτους.
Πτώση 0,2% σημείωσε η κατασκευαστική δαπάνη στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, ωστόσο σημείωσε ισχυρή επίδοση σε επίπεδο έτους, έχοντας καταγράψει άνοδο 4,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Τέλος, ο αμερικανικός μεταποιητικός κλάδος ξεκίνησε το 2017 με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν περαιτέρω, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Markit.