Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 12:21

  UBS: Επενδυτική παγίδα οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Επενδυτική παγίδα οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης

  Η πτώση της κερδοφορίας, η αβεβαιότητα γύρω από το ρυθμιστικό περιβάλλον και οι έντονες ανησυχίες γύρω από τα νομικά κόστη, κάνουν τις μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης μία νέα επενδυτική παγίδα, όπως σημειώνει σε νέο της note η UBS.

  Να πεισθούν οι τράπεζες να δανείζουν περισσότερο αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και την ανάπτυξη, όπως επισημαίνει η UBS. Έτσι η τριμηνιαία έρευνα δανεισμού της ΕΚΤ προσελκύσει πρόσφατα ένα ακόμη μεγαλύτερο βαθμό προσοχής από το συνηθισμένο. Οπως τονίζει, η νέα αυτή έρευνα δίνει μία μικτή εικόνα τόσο για την οικονομία της ζώνης, όσο και για τις επενδυτικές  προοπτικές που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο.

  Στα... θετικά, η πιστωτική ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων, ενώ οι συνθήκες προσφοράς πίστωσης παρέμειναν αμετάβλητες για τις επιχειρήσεις, και βελτιώθηκαν για τα νοικοκυριά. Τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων και η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων έπαιξαν σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην ζήτηση για δάνεια.

  Και όμως, αναλύοντας τα στοιχεία, οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η αύξηση των δανείων εξακολουθεί να είναι υποτονική στην ευρωζώνη με μόλις + 0,8% ανάπτυξη ετησίως. Γιατί; Η UBS το αποδίδει στην έλλειψη ζήτησης και όχι προσφοράς, όπως φαίνεται από την υπάρχουσα ανταγωνιστική πίεση στα περιθώρια δανεισμού των τραπεζών.

  Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η συγκρατημένη αύξηση της πίστωσης που συνδέεται με το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα περιθώρια δανεισμού, εγκυμονεί κινδύνους για τις προσδοκίες της αγοράς για την κερδοφορία των τραπεζών το 2017 και το 2018.

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να συγκρατήσουν τα κόστη. Ωστόσο, αυτή είναι μια διαδικασία πολλών χρόνων και δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.

  Σύμφωνα με την UBS, οι αποτιμήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης μπορεί να φαίνονται πλέον ελκυστικές μετά και την μεγάλη πτώση που έχουν υποστεί, ωστόσο δεδομένης της πτώσης της κερδοφορίας, την αβεβαιότητα γύρω από το ρυθμιστικό περιβάλλον και τις νέες ανησυχίες γύρω από τα νομικά κόστη, δεν υπάρχει κανένας βραχυπρόθεσμος καταλύτης που να μπορεί να "ξεκλειδώσει" την κρυφή αξία του κλάδου. Έτσι, η UBS βλέπει μεγάλο κίνδυνο ότι οι τραπεζικές μετοχές αρχίζουν να μετατρέπονται σε μια παγίδα αξίας για τους επενδυτές.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  20:21 20/10

  Κέρδη στην ημέρα για τις ευρωαγορές, πτωτικά η εβδομάδα εν μέσω της καταλανικής κρίσης

  Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ισπανικές μετοχές να κυμαίνονται καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ κερδών και απωλειών, εν μέσω της καταλανικής κρίσης.

  16:58 20/10

  Σε τροχιά ρεκόρ και πάλι η Wall Street

  Μετά το "πράσινο φως" της Γερουσίας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

  15:37 20/10

  Νέα ρεκόρ "δείχνουν" τα futures της Wall Street

  Με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street την Παρασκευή εν μέσω ενός νέου μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και μετά το πράσινο φως της Γερουσίας στο προσχέδιο του...