Δευτέρα, 29-Αυγ-2016 14:50
Brown Brothers Harriman: Οι 15 λέξεις που θα φέρουν τη διόρθωση
H Yellen άλλαξε την εικόνα για τις αγορές όπως τονίζει η Brown Brothers Harriman σημειώνοντας πως με 15 απλές λέξεις και με την αποσαφήνιση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, η δυναμική του αμέσως επόμενου διαστήματος άλλαξε εντελώς.
Όπως σημειώνει, η Yellen κατέβασε το... στυλό της λέγοντας ότι "θεωρώ ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από την Fed έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες".
Ωστόσο, οι αγορές αρχικά βρέθηκαν σε σύγχυση. Θεώρησαν ότι η πρόεδρος έδειχνε προς τον Δεκέμβριο ως την ημερομηνίας της αύξησης των επιτοκίων και όχι τον Σεπτέμβριο, και αυτό σήμαινε ότι φέτος θα υπάρξει μία μόνο αύξηση και όχι δύο, όπως είχε εκτιμηθεί τον Ιούνιο από τα πρακτικά της Fed.
O αντιπρόεδρος Fischer που μίλησε στην συνέχεια μετά την Yellen, εξήγησε ότι η επικεφαλής της Fed σε καμία περίπτωση δεν υπονόησε κάτι τέτοιο. Τίποτα από αυτά που είπε αποκλείουν την αύξηση τον Σεπτέμβριο ή δύο αυξήσεις το τρέχον έτος. Και για να κεντρίσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της αγοράς, ο Fischer συμβούλεψε να έχουν όλοι τα μάτια τους στραμμένα στα στοιχεία από την αγορά εργασίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.
Έτσι, η αγορά "τσίμπησε", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η BBH, και αύξησε τις πιθανότητες για μία κίνηση τον Σεπτέμβριο στο 42% από 32% πριν, που είναι στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα. Όπως προσθέτει, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αμερικάνικη οικονομία θα επιταχυνθεί στο γ’ τρίμηνο αλλά και στο δ’ τρίμηνο, τοποθετώντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,6% και στο 2,3% αντίστοιχα.
Η άμεση πρόκληση, ωστόσο, είναι το ότι στους δύο τελευταίους μήνες ( Ιούνιο και Ιούλιο), η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας ξεπέρασε την τάση της, αγγίζοντας συνολικά το υψηλότερο επίπεδο του στο έτος και έτσι εύκολα τα στοιχεία του Αύγουστου μπορεί να απογοητεύσουν.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με την κατανάλωση η οποία για πρώτη φορά μετά την χρηματοπιστωτική κρίση η τριμηνιαία αύξησή της ξεπερνά το 4%.
Η Fed έχει πλέον ειδοποιήσει την αγορά ότι η αύξηση έρχεται. Αυτό, σύμφωνα με την ΒΒΗ, αναμένεται να οδηγήσει τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις μετά το ράλι του καλοκαιριού που έχει στείλει τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World Equity 11,25% υψηλότερα από τα τέλη του Ιουνίου.
Ελ. Κούρταλη