Δευτέρα, 30-Μαϊ-2016 17:45
Χ.Α.: Δια πυρός και σιδήρου πέρασε η σημερινή άνοδος
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε την προτελευταία συνεδρίαση του Μαΐου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τελικά κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχτηκαν αρκετές μετοχές του και με τη βοήθεια της Alpha Bank (και όχι μόνο) να ανακτήσει το επίπεδο των 640 μονάδων.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66% στις 641,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 626,81 μονάδων (-1,57%) και 642,70 μον. (+0,92%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 65,98 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων οι 831,3 χιλ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,04%, στις 178,58 μονάδες, ενώ στο -0,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 767,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,78% στις 55,91 μονάδες.
Μία συνεδρίαση απομένει για να λήξει και Μάιος, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας στο Χ.Α.. Μάλιστα, όπως παρατηρεί ο Π. Στεριώτης της Nuntius ΑΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης περίμενε περισσότερο από 2 χρόνια και συγκεκριμένα από τις αρχές του 2014 για να καταγράψει 3 σερί ανοδικούς μήνες, επίδοση που ισοφαρίζει αυτό το μήνα (Μάιος 2016).
Από τεχνικής άποψης, στόχος των αγοραστών για τη νέα εβδομάδα είναι η διατήρηση του ΓΔ πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών των 610 μονάδων. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, αυτός βρίσκεται 50% χαμηλότερα από τον δικό του κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ενδεικτικό του πόσο έχει υπο-αποδώσει της υπόλοιπης αγοράς τον τελευταίο χρόνο.
Επιπλέον, σήμερα, παρά την έντονη νευρικότητα, ο τραπεζικός δείκτης, δοκιμάζοντας, το πρωί, τη στήριξη των 53 μονάδων, αντέδρασε θετικά, κλείνοντας τελικά πάνω από τις 55 μονάδες. Στο ίδιο μοτίβο και ο FTSE 25, ο οποίος αν και βρέθηκε κάτω από τη στήριξη των 175 μονάδων το πρωί (έως 173,74 μονάδες), αντέδρασε επίσης, επαναπροσεγγίζοντας τη ζώνη των 178 μονάδων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, η νευρικότητα της σημερινής συνεδρίασης αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι αύριο (31/5), μετά το πέρας της συνεδρίασης θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στον δείκτη Morgan Stanley Capital International. Από την 1η Ιουνίου, οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Attica Bank θα βρίσκονται στον small cap, με τα ειδικά funds να προχωρούν στις τελευταίες αλλαγές των χαρτοφυλακίων τους.
Στο μεταξύ, υποστηρικτικά στην αγορά λειτουργεί και η προσδοκία ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει - εκτός απροόπτου - την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε καθεστώς κατ' εξαίρεσην κανονικής χρηματοδότησης (waiver), δηλαδή με αποδοχή των κρατικών ομολόγων ως εγγύηση παροχής "φθηνής" ρευστότητας.
Αν και λίγο έως πολύ αυτή η κίνηση έχει προεξοφληθεί από τις χρηματαγορές, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που κρατούν μικρό "καλάθι". Έτσι, είδαμε μια μεγάλη διολίσθηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και σταθεροποίηση λίγο πάνω από το 7%.
Και αυτό, διότι όπως αναφέρει το Capital.gr, η επανένταξη της Ελλάδας σε μία χρηματοδοτική "κανονικότητα" για την ΕΚΤ, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, είναι άμεσα συναρτημένη με δύο παράγοντες: Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διαπίστωση του εάν το πρόγραμμα είναι "on track" όπως έχει εξηγήσει παλιότερα και ο Draghi. Και οι δύο όμως αυτές προϋποθέσεις έχουν ένα κοινό παρονομαστή, την "εγγύηση" βιωσιμότητας του χρέους τουλάχιστον βραχυμεσοπρόθεσμα. Και εδώ, το ΔΝΤ άφησε μεγάλα ερωτηματικά.
Το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, ο οποίος ανέκαμψε από -1,57% το πρωί, "ρυθμίστηκε" πρωτίστως από το +4,10% της Alpha Bank, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα κέρδη των ΟΠΑΠ και Motor Oil, τα οποία ξεπέρασαν το 2%. Στο +3,12% έκλεισε η Λάμδα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, ΕΕΕ, Εθνική και Grivalia.
Στον αντίποδα τώρα, η ΔΕΗ και η Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες 3,95% και 3,27% αντίστοιχα, στο -2,03% βρέθηκε η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ και Folli Follie. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Τιτάν και Aegean.
Στον Mid Cap, στο ντεμπούτο οκτώ νέων μετοχών, αυτή που ξεχώρισε ήταν η Δρομέας, η οποία σημείωσε άλμα 25,64%, ενώ η Q&R έκλεισε με κέρδη 3,36%. Σέντρικ και Κανάκης έκλεισαν με κέρδη 0,80% και 0,44% αντίστοιχα, ενώ οι Paperpack και Πετρόπουλος έκλεισαν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, η Creta Farm έκλεισε με απώλειες 4,22% και η Σαράντης βρέθηκε στο -0,42%.