Χρηματιστήριο: Τραπεζοκεντρική διόρθωση με γαλλική αφορμή
Δευτέρα, 06-Οκτ-2025 17:40
Του Μάνου Χαχλαδάκη
Με καθαρά διορθωτική συνεδρίαση μπήκε στην νέα εβδομάδα η αγορά της Αθήνας, η οποία έδειξε να υπεραντιδρά στη νευρικότητα που προκάλεσε το νέο επεισόδιο ακυβερνησίας στην Γαλλία.
Ειδικότερα, μετά τα πρώτα 10 λεπτά των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε στις 2.053,08 μονάδες με -1,14%, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και τις 2.049,5 μον. (-1,31%).
Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της πτώσης με απώλειες 1,55% στις 2.359,79 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,17% στις 5.193,52 μον., όπως και ο FTSEM της μεσαίας που έκλεισε στις 2.812,99 μον. με -1,24%.
Ο τζίρος έμεινε σε μέτρια επίπεδα στα 188,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,08 εκατ. σε 22 πακέτα (5 στην Πειραιώς για 10 εκατ., 6 στην ΕΤΕ γαι 7,4 εκατ., 1 στην Eurobank για 1,2 εκατ.,) με τον όγκο των συναλλαγών στα 36,01 εκατ. τεμάχια.
Ουσιαστικά η Λεωφόρος Αθηνών έκανε σήμερα μία μάλλον αναμενόμενη διόρθωση, δεδομένης της ισχυρής απόδοσης της περασμένης εβδομάδας (ΓΔ +2,2%). Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε, εξίσου εύλογα, ο τραπεζικός κλάδος μετά την υπεραπόδοση του περασμένου πενθήμερου (+6,03%) αλλά και γενικότερα το τελευταίο διάστημα, καθώς έτρεχε με 9/10 ανοδικές συνεδριάσεις (+9,67%).
Αφορμή της σημερινής κίνησης ήταν ο νέος κύκλος κυβερνητικού αδιέξοδου στην Γαλλία, καθώς την ώρα που ξεκινούσαν οι συναλλαγές στο Χ.Α. ο Σεμπαστιάν Λεκορνί ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρωθυπουργός, λίγες ώρες μόλις μετά τον ορισμό της κυβέρνησής του και μόλις 27 μέρες μετά τον διορισμό του στη θέση.
Μία είδηση που έφερε άμεσα ρευστοποιήσεις τόσο στο Παρίσι στον CAC 40 όσο και στα ομόλογα της χώρας, με το spread των γαλλικών αποδόσεων να εκτοξεύεται σε υψηλό 10 μηνών, τον Stoxx Banks να σημειώνει απώλειες άνω του 2% και τη νευρικότητα να διαχέεται στο σύνολο του ευρωπαϊκών ταμπλό.
Ωστόσο, στην πορεία φάνηκε ότι οι τοποθετήσεις των επενδυτών στην Αθήνα είχαν περισσότερο χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών, καθώς στην πορεία οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν να επιχειρούν να περάσουν σε θετικό έδαφος και στην Γαλλία οι απώλειες περιορίστηκαν στο μισό και περισσότερο, χωρίς αυτό να επηρεάσει σε κάτι την Λεωφόρο Αθηνών που συνέχισε να κινείται στους ίδιους - πτωτικούς - ρυθμούς.
Κάτι που ενδεχομένως να έχει συνέχεια και αύριο καθώς θα είναι συνεδρίαση εν αναμονή της ετυμηγορίας του FTSE Russell και του αν θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες, που έχουν ήδη τιμολογηθεί, για αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές.
Οι κινήσεις στο ταμπλό
Η Πειραιώς με τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 28,9 εκατ. ευρώ δέχθηκε και τις περισσότερες πιέσεις στον ΔΤΡ, υποχωρώντας στα 7,26 ευρώ με -2,76%.
Η ΕΤΕ (26,3 εκατ.) έκλεισε στα 13,07 με -1,25% και η Alpha (18 εκατ.) στα 3,70 με -1,33%, με την Eurobank (20,7 εκατ.) να περιορίζει τις απώλειες χαμηλότερα του 1%, στα 3,482 με -0,97%.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Κύπρου (5,7 εκατ.) στα 7,80 με -2,5%, ενώ η Optima (4,6 εκατ.) έκλεισε με οριακές απώλειες 0,23% στα 8,78. Εκτος ΔΤΡ, η Credia (1,9 εκατ.) υποχώρησε επίσης στα 1,61 με -2,07%.
Στον FTSE, απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν ακόμα η ΕΥΔΑΠ (365 χιλ.) στο -2,29%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (2,2 εκατ.) στο -2,21% και τα ΕΛΠΕ (1 εκατ.) στο -2,19%.
Η Metlen (11,5 εκατ.) συνέχισε περαιτέρω πτωτικά στα 46,5 ευρώ με -1,69%, ενώ η Τιτάν (1,8 εκατ.) ένδειξε ανθεκτικότητα μετά τη διήμερη αντίδρασή της, περιορίζοντας τις απώλειες σε μόλις 0,14% στα 36,55.
Στον αντίποδα, "καταφύγιο" απέναντι στις ρευστοποιήσεις αποτέλεσε ο όμιλος Βιοχάλκο που κινήθηκε σε δικούς του ρυθμούς, με την ΕΛΧΑ (1,5 εκατ.) να πατάει τα 3 ευρώ δυναμικά, με ράλι 4,44% στα 3,06.
Η μητρική (1,49 εκατ.) άγγιξε τα 8, στα 7,97 με +2,18%, ενώ η Cenergy (5 εκατ.) έστω και με μικρά κέρδη 0,62% έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα 13,06.
Παρομοίως και σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, η Coca Cola (4,4 εκατ.) παρείχε στηρίξεις σήμερα στον ΓΔ με +0,52% στα 38,5.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Intralot υποχώρησε στα 1,178 με -4,23% αφότου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου ορίστηκε στα 1,1 ευρώ, ενώ έκανε τον 6ο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 8,7 εκατ.
Η ΕΧΑΕ με 1,9 εκατ. υποχώρησε στα 6,42 με -1,23%, καθώς ξεκίνησε η δημόσια προσφορά του Euronext για την εξαγορά της, με τον ξένο διαχειριστή να προσφέρει 1 μετοχή του για κάθε 20 της ΕΧΑΕ.
Πιέσεις δέχθηκε και ο ΑΔΜΗΕ (903 χιλ.) με -1,94% στα 3,025 με φόντο τους νέους τριγμούς γύρω από την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.
Στα χαμηλότερα στρώματα, η Ίλυδα (212 χιλ.) διαφοροποιήθηκε αισθητά από την εικόνα της ημέρας, με ράλι 5,05% στα 3,95 ευρώ.
Στη συνολική εικόνα του ταμπλό 33 μετοχές ολοκλήρωσαν με άνοδο και 87 με πτώση (82 αμετάβλητες).
Οι κινήσεις διεθνώς
Στις ΗΠΑ η Wall Street συνεχίζει βαθύτερα στο πεδίο των ρεκόρ, αν και με μικτές τάσεις σε πρώτη φάση για τους δείκτες.
Ο Dow Jones στο -0,15%, ο S&P 500 στο +0,15% και ο Nasdaq στο +0,25%, στο πρώτο μισάωρο.
Στην Ευρώπη, ο γαλλικός CAC 40 έχει περιορίσει τις απώλειές του στο -1,3%., με τους υπόλοιπους δείκτες να επιχειρούν να περάσουν σε θετικό έδαφος ή να το έχουν κάνει ήδη.
Ο γερμανικός DAX στο +0,1%, με τον βρετανικό FTSE 100 πέριξ του αμετάβλητου, τον ιταλικό FTSE MIB στο -0,15% και την υψηλή κεφαλαιοποίηση του πανευρωπαϊκού Stoxx 50 στο -0,2%.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις επιχειρούν να απομακρυνθούν από τα υψηλά ημέρας, Του δεκαετούς ΗΠΑ στο 4,15%, του γερμανικού τίτλου στο 2,71% και του γαλλικού στο 3,57%, με τον ελληνικό στο 3,41%.
Ο χρυσός συνεχίζει ακάθεκτος σε επίπεδα νέων ιστορικών υψηλών έχοντας φτάσει πλέον μια ανάσα από το ορόσημο των 4.000 δολαρίων η ουγγιά, στα 3.968 δολ. με +1,5%.
Τέλος, το πετρέλαιο βρίσκει στηρίξεις στη μικρότερη του αναμενόμενου αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ για να απομακρυνθεί από τα χαμηλά τετραμήνου, όπου διολίσθησε την περασμένη εβδομάδα. Το Brent στα 65,2 δολ. και το αμερικανικό WTI στα 61,5 δολ. αμφότερα περί του +1%.