Χρηματιστήριο: Κέρδη 7,8% τον Μάιο παρά το διήμερο profit taking - Εκτίναξη τζίρου στα 619 εκατ. λόγω rebalancing
Παρασκευή, 30-Μαϊ-2025 17:49
Του Μάνου Χαχλαδάκη
Με ένα διορθωτικό διήμερο, με διακριτή διάθεση profit taking, ολοκλήρωσε έναν συνολικά ισχυρό μήνα η αγορά της Αθήνας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά βάση σε αρνητικό έδαφος και ολοκλήρωσε στο χαμηλό ημέρας των 1.831,17 μονάδων, με -1,5%.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 2,42% στις 1.837,78 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,79% στις 4.577,7 μον., ενώ ο FTSEM της μεσαίας διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 2.725,77 μον.
Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 619,04 εκατ. ευρώ καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το rebalancing των δεικτών MSCI, με τα 29 εκατ. σε 24 πακέτα (3 στην Πειραιώς για 11 εκατ., 4 στην Eurobank για 6 εκατ., 3 στην Alpha για 4 εκατ., 3 στην ΕΤΕ για 1,6 εκατ., 1 στην Jumbo για 1,4 εκατ.,1 στον ΟΠΑΠ για 1,2 εκατ.). Αντίστοιχα, ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 111,96 εκατ. τεμάχια.
Σε επίπεδο εβδομάδας, παρά τη διήμερη υποχώρηση ο ΓΔ ολοκλήρωσε το πενθήμερο με κέρδη 1,6%, λαμβάνοντας ώθηση από το τραπεζικό +5,36%.
Για το σύνολο του Μαΐου η αγορά αψήφησε το διάσημο ρητό "Sell in May and go away", με την απόδοση του ΓΔ να διαμορφώνεται στο +7,83% και τον ΔΤΡ να πραγματοποιεί ράλι 17,51%. Έτσι, η Λ. Αθηνών συμπλήρωσε 7 ανοδικούς μήνες.
Στα της σημερινής συνεδρίασης, αυτή ήταν μάλλον… καρμπόν η χτεσινή, με τους πωλητές να "κάνουν ταμείο" στα εκρηκτικά κέρδη της Alpha, να διατηρούνται αμείωτες για δεύτερη ημέρα οι πιέσεις στον ΟΠΑΠ και ένα ελεγχόμενο profit taking σε μία σειρά από blue chips.
Κάπου στα μισά των συναλλαγών ο ΓΔ δοκίμασε να περάσει σε θετικό έδαφος αλλά για λίγα μόνο λεπτά καθώς αυτό έδειξε να δίνει ευκαιρία για νέο γύρο κατοχύρωσης κερδών, με τους πωλητές να επανέρχονται άμεσα και με μεγαλύτερη ένταση από πριν και τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται μέχρι το κλείσιμο.
Έτσι, με ένα πτωτικό διήμερο η Λεωφόρος Αθηνών πήρε μια απόσταση από τα φρέσκα υψηλά 15ετίας της Τετάρτης (1.876,4 μονάδες) αλλά σε μία προδιαγεγραμμένη μάλλον εξέλιξη, δεδομένης της ολοκλήρωσης μήνα/πενταμήνου.
Σε διεθνές επίπεδο, το κλίμα μοιάζει να δυναμιτίζεται πάλι αφότου ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα σήμερα το μεσημέρι (Ελλάδας) ότι παραβίασε την 90μερη "εκεχειρία" στους δασμούς, προαναγγέλλοντας αλλαγή της στάσης του, αν και χωρίς να αναφέρει ούτε τι καταλογίζει στο Πεκίνο ούτε σε τι ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει.
Ωστόσο, η εικόνα προς ώρας δεν θυμίζει τίποτα από τον πανικό που προκαλούσαν οι περασμένες τοποθετήσεις Τραμπ, είτε λόγω της ασάφειας που επέλεξε, είτε της γενικότερης στάσης "ήξεις αφήξεις" του Αμερικανού προέδρου.
Σημειώνεται ότι η ημέρα σήμερα ολοκληρώνεται με την νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον ευρωπαϊκό οίκο Scope Ratings.
Η εικόνα στο ταμπλό
Με το reblancing εκτινάσει τον τζίρο η αξία των συναλλαγών στην Πειραιώς έφτασε τα 143,1 εκατ. και η τιμή της υποχώρησε στα 5,872 ευρώ με -3,26%.
Η Alpha που ήταν η πρωταγωνίστρια του Μαΐου σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με -4,07% στα 2,83 και τζίρο 125,7 εκατ. Ακόμα κι έτσι όμως έκλεισε τον μήνα με +32,99%.
Η ΕΤΕ με 54,1 εκατ. υποχώρησε στα 10,5 με -1,87% και η Eurobank με 49,55 εκατ. στα 2,713 με -1,35%.
Η Metlen που βρέθηκε στην τρίτη θέση του τζίρου με -0,89% σημείωσε μικρή πτώση 0,89% στα 44,7 ενώ ο ΟΠΑΠ με 51,3 εκατ. έχασε τα 19 ευρώ (18,94) με -4%.
Ο ΟΤΕ με 28,4 εκατ. υποχώρησε κάτω από τα 17 ευρώ (16,99) με -2,3% και η Jumbo με 14,4 εκατ. στα 28,62 με -2,05%.
Η ΔΕΗ με 12,7 εκατ. σημείωσε πτώση 0,81% στα 13,43 και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 10,3 εκατ. έπεσε στα 19,17 με -1,64%.
Από εκεί και πέρα, στην κορυφή του FTSE ολοκλήρωσε η Λάμδα (1,6 εκατ.) με +1,39%, ακολουθούμενη από τα ΕΛΠΕ (1,87 εκατ.) στο +0,8%.
Στον αντίποδα, πέρα από τα "βαριά χαρτιά" σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και ο Σαράντης (1,2 εκατ.) στο -3,87%, με την Ελλακτωρ (1 εκατ.) στο -3,32% και την ΕΛΧΑ (520 χιλ.) στο -2,11%.
Η Κύπρου με 5 εκατ. ευρώ τζίρο σημείωσε πτώση 4,1% στα 6,08 ευρώ και η Αττικής με 542 χιλ. έκλεισε στο -1,84%, ενώ η Optima (2,8 εκατ.) ολοκλήρωσε σε θετικό τόνο με +0,3% στα 19,74 ευρώ έναν εξαιρετικά ισχυρό μήνα (+23,3%).
Στα mid caps διαφοροποιήθηκε έντονα η Profile (784 χιλ.) με +4,24% μετά το μίνι placement χτες και τα σχέδια που παρουσίασε η διοίκησή της, με την Dimand (127 χιλ.) στο +3,3%.
Ο ΑΔΜΗΕ με τζίρο 3 εκατ. σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο 2,09% στα 3,175 ευρώ. Αντίθετα, η Κρι Κρι (145 χιλ.) διόρθωσε με -2,9% και η ΑΒΑΞ (368 χιλ.) ακολούθησε από κοντά με -2,82%.
Στα χαμηλότερα στρώματα η Ίλυδα πραγματοποίησε ράλι 9,23% με τζίρο 363 χιλ. ευρώ, η Q&R με 211 χιλ. ενισχύθηκε κατά 5,45% και η Έλαστρον με 87 χιλ. κατά 4,07%.
Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό 59 μετοχές ολοκλήρωσαν ανοδικά έναντι 68 πτωτικών.
Η τεχνική εικόνα
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά την γρήγορη αποφόρτιση της περασμένης Παρασκευής ανέκτησε τα κεκτημένα με ένα εμφατικό υψηλό 15 ετών στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Η συνέχεια είχε μια μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών καθώς οι πληθωρικές αποδόσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς σε συνδυασμό με την επιστροφή των ταλαντωτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών έδωσαν το έναυσμα ρευστοποιήσεων.
Προς το παρόν η διαγραμματική εικόνα δεν υποδηλώνει κάποια αντιστροφή κλίματος, η προσφορά είναι ελεγχόμενη και το εύρος των διακυμάνσεων δεν δημιουργεί συνθήκες στρες στην αγορά. Ωστόσο όλα αυτά θα τεθούν υπό αμφισβήτηση αν ο Γενικός Δείκτης επαναπροσεγγίσει την ζώνη των 1785 –1.800 μονάδων που είναι και το άμεσο επίπεδο στήριξης της αγοράς. Το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές θα ήταν η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση τιμών κρατώντας απόσταση ασφαλείας από την ζώνη συναγερμού όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο πλατύσκαλο της τάσης στην περιοχή των 1.700-1.730 μονάδων
Παρόλα αυτά, σημειώνει ο Μ. Χατζηδάκης, απαιτείται αυξημένη εγρήγορση καθώς τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηναία διαγράμματα οι υπερτιμήσεις βρίσκονται σε ζώνες υπερβολών ανάλογες με αυτές που είχαν απαντηθεί στα υψηλά του 2007.
Οι κινήσεις διεθνώς
Στις ΗΠΑ η Wall Street πραγματοποίησε χτες μία συνεδρίαση μέτριων κερδών (έως +0,4% για τον S&P 500) αλλά οι δείκτες επανέρχονται σε αρνητικό έδαφος μετά την επίθεση Τραμπ στην Κίνα.
Ο Dow Jones στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,5% και ο Nasdaq στο -0,8%, στο πρώτο μισάωρο των συναλλαγών.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός βάσει του δείκτη PCE υποχώρησε στο 2,1% ετησίως στο γενικό του επίπεδο τον Απρίλιο και στο 2,5% από 2,7% σε δομικό, στο οποίο εστιάζει η Fed.
Στην Ευρώπη οι δείκτες μετά από ένα επιφυλακτικό ξεκίνημα σταθεροποιήθηκαν σε θετικό έδαφος αλλά έχουν χάσει μέρος της δυναμικής τους.
Ο γερμανικός DAX στο +0,4%, με τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,65%, τον γαλλικό CAC 40 οριακά "κόκκινο", τον ιταλικό FTSE MIB στο +0,4% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +0,2%.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις εμφανίζουν περιορισμένες μεταβολές. Του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,41%, του γερμανικού τίτλου στο 2,51% και του γαλλικού στο 3,18%, με του ελληνικού στο 3,27%.
Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν προς τη δεύτερη εβδομαδιαία πτώση τους. Το Brent στα 63,8 δολ. το βαρέλι με -0,5% σήμερα και το αμερικανικό WTI στα 60,3 δολ. με -1,1%.