Χρηματιστήριο: Προσεκτική κατοχύρωση κερδών διατηρώντας την επαφή με τα ρεκόρ

Τετάρτη, 14-Μαϊ-2025 10:57

Χρηματιστήριο: Περιορίστηκαν στο τέλος οι νέες ισχυρές απώλειες μέσω... Κίνας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:30

Του Μάνου Χαχλαδάκη

Με μικρές απώλειες κινείται σταθερά η αγορά της Αθήνας καθώς οι επενδυτές δείχνουν σήμερα περισσότερο προσανατολισμένοι στην κατοχύρωση μέρους των κερδών της πρόσφατης ισχυρής ανόδου, αλλά χωρίς να χάνεται η επαφή με τα υψηλά 15ετίας και τις 1.800 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 1.784 μονάδες με -0,25% και τον τζίρο στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 εκατ. σε 10 πακέτα, ενώ έχουν διακινηθεί 14 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,6% στις 1.713 μονάδες και ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί στις 4.420 μον. με -0,4%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας ενισχύεται κατά 0,5% στις 2.698 μον. 

Χτες η αγορά συνέχισε… αδιόρθωτη, με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται κυρίως την τελευταία ώρα των συναλλαγών και να οδηγούν στον ΓΔ σε νέα υψηλά 15 ετών, με την τρίτη του διαδοχική ανοδική συνεδρίαση. Το γεγονός ότι στις τελικές δημοπρασίες σημειώθηκε το υψηλό ημέρας φανερώνει και τη γενικότερη διάθεση που επικρατεί στην Λεωφόρο Αθηνών την τρέχουσα περίοδο, αφότου το κλίμα διεθνώς εξομαλύνεται όλο και περισσότερο και οι εγχώριες εισηγμένες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις ανακοινώσεις ισχυρών μεγεθών.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρά τις τάσεις profit taking που δείχνουν σήμερα οι κινήσεις των επενδυτών με τις συστημικές να κινούνται διορθωτικά, η Λ. Αθηνών βρίσκει νέες στηρίξεις από τους τίτλους που ανακοίνωσαν στις τελευταίες ώρες τα μεγέθη τους, κυρίως από το ΔΑΑ και την Optima, ενώ η υποδοχή στον ΟΤΕ είναι πιο "χλιαρή".

Στα χαμηλότερα στρώματα ο ΟΛΠ καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά αφότου η αναθεώρηση των δεικτών MSCI τον βρήκε να εντάσσεται στον δείκτη Small Cap του οίκου, ενώ στον μεγαλύτερο Greece Standard δεν υπήρξε μεταβολή παρά τις προσδοκίες για κάποια θετική έκπληξη με την εισαγωγή της Τιτάν. Σημειώνεται ότι το rebalancing θα λάβει χώρα στο κλείσιμο στις 30 Μαΐου.

Κατά τα άλλα, η έστω και οριακά καλύτερη των εκτιμήσεων μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο χτες έδωσε νέα καύσιμα στην Wall Street και κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, που περιμένει τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων δεδομένου του αναπτυξιακού χαρακτήρα του, ενώ τα βαριά χαρτιά του Dow 30 κινήθηκαν ελαφρώς διορθωτικά.

Οι κινήσεις στο ταμπλό

Στην κορυφή του FTSE κινείται η Optima μετά τα κέρδη 39 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο, κινούμενη στο +1,8% ενώ στις συστημικές η τάση είναι ελεγχόμενα πτωτική.

Η Alpha στα 2,49 ευρώ με -1%, η ΕΤΕ στα 10,19 με -0,7%, η Eurobank στα2,59 με -0,6% και η Πειραιώς στα 5,39 με -0,3%.

Πιέσεις δέχεται αναμενόμενα η Τιτάν στα 41,35 με -1,45% αφότου δεν "προήχθη" στην αναθεώρηση του MSCI.

Μικτές είναι οι τάσεις στον όμιλο Στασινόπουλου, όπου η Cenergy διορθώνει με -1,5% και η ΕΛΧΑ υποχωρεί κατά 0,7%, ενώ η μητρική Βιοχάλκο ενισχύεται κατά 1,9%.

Ο ΟΠΑΠ κινείται στα 20,1 ευρώ με +0,3% έχοντας καλύψει πλέον τις χαμένο έδαφος του μερίσματος, ενώ το ΔΑΑ ενισχύεται κατά 1,2% μετά τα μεγέθη που ανακοίνωσε χτες.

Στο -0,6% κινείται ο ΟΤΕ που ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA (AL) 329,1 εκατ.

Στα mid caps ο ΟΛΠ καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά στα 44,15 με +2,67% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί έως τα 45.

Στους ίδιους ρυθμούς κινείται και η ΑΒΑΞ με +2,7%, με την Austriacard στο +1% και την Ολυμπιακή Τεχνική στο +1,3%.

Στα χαμηλότερα στρώματα η ΕΚΤΕΡ σημειώνει νέα κέρδη 3% μετά το +4,5% χτες και ο Κυριακούλης ενισχύεται κατά 2,7%. 

Στη συνολική εικόνα στο ταμπλό, 61 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 56 πτωτικών.

Η εικόνα διεθνώς

Στις ΗΠΑ οι κινήσεις στα συμβόλαια των δεικτών δείχνουν χαμηλούς τόνους, μετά από ακόμα μία θετική κατά βάση συνεδρίαση με τον Nasdaq στο +1,6% και τον μεγάλο S&P 500 στο +0,7%, ενώ ο Dow Jones οπισθοχώρησε ήπια κατά 0,64%.

Στα futures σήμερα, του Dow  στο -0,05%, του S&P 500 οριακά πτωτικά και του Nasdaq σχεδόν αμετάβλητα.

Στην Ευρώπη οι δείκτες έχουν πλέον ελαφρώς αρνητική κλίση. Ο γερμανικός DAX στο -0,45%, με τον γαλλικό CAC 40 στο -0,6%, τον ιταλικό FTSE MIB πέριξ του αμετάβλητου και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο -0,55%.

Το πρωί στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei είχε κινηθεί με οριακές απώλειες 0,15%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέκτησε το χτεσινό χαμένο έδαφος με +2,3% και ο διευρυμένος κινεζικός CSI 300 σημείωσε κέρδη 1,2%.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις μετά από ένα ανοδικό σερί. Του γερμανικού τίτλου 10ετίας στο 2,66% και του γαλλικού στο 3,33%, με τον ελληνικό στο 3,42%, ενώ του 10ετούς ΗΠΑ υποχωρεί στο 4,45%.

Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου μετά από ακόμα μία ισχυρή άνοδο χτες άνω του 2,5% σήμερα οπισθοχωρούν, το Brent στα 65,8 δολ. το βαρέλι με -1,25% και το αμερικανικό WTI στα 62,8 δολ. με -1,4%.