Οι γεωπολιτικές ανησυχίες ταρακούνησαν και το Χρηματιστήριο Αθηνών
Τρίτη, 19-Νοε-2024 17:41
Βαριές απώλειες κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών που παρασύρθηκε από το διεθνές αρνητικό κλίμα που πυροδότησαν οι γεωπολιτικές ανησυχίες με την εκτόξευση από πλευράς Ουκρανίας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προς τα εδάφη της Ρωσίας.
Έτσι, το αρνητικό σερί της Λεωφόρου Αθηνών συνεχίστηκε για πέμπτη διαδοχική ημέρα και βλέπει να δοκιμάζονται τεχνικές στηρίξεις που ανοίγουν το δρόμο για κίνηση αρκετά χαμηλότερα.
Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά το άνοιγμα δοκίμασε μία κίνηση έως τις 1.397 μονάδες (+0,37%) αλλά έχασε άμεσα την όποια δυναμική του και βυθίστηκε στις 1.366 μονάδες με νέα πτώση 1,85%. Σημειώνεται ότι βρέθηκε να χάνει μέχρι και 2,33% ενώ αυτές τις πέντε ημέρες απωλειών ο ΓΔ έχει υστερήσει κατά -4,49%.
Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 159,27 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στα 37,65 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης μετά από μία κίνηση έως τις 1.192 μονάδες (+0,7%) άλλαξε κατεύθυνση και πλέον ηγείται των απωλειών με νέα πτώση 1,14% στις 1.171 μονάδες.
Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 3.313 μονάδες με -1,92%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας που ολοκλήρωσε στις 2.180 μονάδες με -2,18%.
Η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει αδυναμία να διασπάσει τον πτωτικό κλοιό των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, που βύθισαν χτες εκ νέου τον ΓΔ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, με το κρίσιμο από σκοπιάς τεχνικής ανάλυσης επίπεδο των 1.380 μονάδων να απειλείται σήμερα.
Ουσιαστικά η αγορά, σε μία συγκυρία που δεν έδειχνε να έχει ούτως ή άλλως δυνάμεις, δείχνει να παρασύρεται σήμερα από το αρνητικό γύρισμα των δεικτών τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, οι οποίοι έχουν περάσει σε "βαθύ κόκκινο" αφότου έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία έπληξε για πρώτη φορά ρωσικά εδάφη μετά την άδεια που της έδωσαν οι ΗΠΑ να κάνει χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Συγκεκριμένα, οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη ξεπερνούν το 1% με τον Stoxx 50 στο -1,4%, ενώ και τα futures των δεικτών της αμερικανικής αγοράς έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος και για τους τρεις, αν και με πιο συγκρατημένες πιέσεις.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στις τράπεζες, η Εθνική που είχε τη χειρότερη εικόνα χτες (-3%) έχασε -0,12% καταγράφοντας τις μικρότερες απώλειες στον κλάδο.
Στις υπόλοιπες συστημικές, η Alpha υποχώρησε στα 1,53 ευρώ με ισχυρές απώλειες 1,73%, ενώ Eurobank και Πειραιώς έχασαν 1,45% και 1,72% αντίστοιχα.
Στην τελευταία θέση του FTSE βρέθηκε η ΔΕΗ με -4,97%, η Metlen έχασε -4,89% και η Lamda υποχώρησε κατά -3,6%.
Η Cenergy, που επιχείρησε αρχικά να βγάλει μια ανοδική αντίδραση έως τα 8,55 ευρώ (+2,55%) παρασύρθηκε και αυτή από το πτωτικό κλίμα υποχώρησε στα 8,15 με απώλειες 2,28%.
Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι πλέον μόνο ένας τίτλος στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κινήθηκε ανοδικά, του Σαράντη με +1,76%.
Παρομοίως, στα mid βουτιά κατέγραψαν η Lavipharm (-6,49%), η Κρι Κρι (-4,98%), η Ινρτρακομ (-4,49%) και η Αβαξ (-4,29%)
Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η συνολική εικόνα του ταμπλό, όπου μόλις 11 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά έναντι 95 πτωτικών.
Οι κινήσεις διεθνώς
Ισχυρές δονήσεις στις διεθνείς αγορές και πιο ειδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκαλεί η κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, με τις μετοχές να υποχωρούν και τα ομόλογα να κινούνται ισχυρά ανοδικά, μέσα σε κλίμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Η Ουκρανία πραγματοποίησε την Τρίτη το πρωί το πρώτο της πλήγμα με αμερικανικούς πυραύλους ATACAMS στη ρωσική επικράτεια, μετά τη σχετική άδεια που έλαβε από την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ λίγο αργότερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενέκρινε το νέο, πιο "σκληρό" πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,92%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, "χάνει" 1,39%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί οριακά κατά 1,09%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διολισθαίνει 1,36% χαμηλότερα. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,49%.
Πτωτικά κινούνται και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ενδεικτικά, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 2,15% μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 1,70%.