Περιορίζονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο
Τετάρτη, 06-Νοε-2024 10:54
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:25
Του Μάνου Χαχλαδάκη
Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί η Λεωφόρος Αθηνών αλλά με το μομέντουμ να έχει περιοριστεί κατά πολύ πλέον, όπως και στα ευρωπαϊκά ταμπλό γενικότερα, στον απόηχο της σαρωτικής επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε έως και τις 1.424,79 μονάδες (+1,8%) αλλά πλέον κινείται στις 1.408,6 μον. με κέρδη 0,65%.
Αισθητά αυξημένος είναι ο τζίρος στα 88 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 21 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πλέον άνοδο 0,87% στις 1.207 μονάδες, ο FTSE ενισχύεται κατά 0,8% στις 3.4116 μονάδες, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίηση υποχωρεί στις 2.260 μονάδες με -0,3%
Στην είδηση της ημέρας και όχι μόνο, οι αγορές παγκοσμίως υποδέχονται σε πανηγυρικό τόνο την εξαιρετικά άνετη όπως αποδείχθηκε νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να επιτυγχάνουν γενικότερα μία σαρωτική επικράτηση, καθώς κέρδισαν επίσης την πλειοψηφία στη Γερουσία και έχουν προβάδισμα και για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ενδεικτικά τα futures του Dow Jones πραγματοποιούν άλμα άνω του 3% ή 1.270 μονάδων, με το bitcoin να έχει εκτιναχθεί σε νέο ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας και τα 75.000 δολάρια με ράλι 8% καθώς η πολιτική του Τραμπ εκτιμάται ότι θα ευνοήσει γενικότερα τα κρυπτονομίσματα.
Το πρωί στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε με +2,1% και οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρέθηκαν να ενισχύονται περί του 2%, αν και πλέον έχουν περιορίσει κατά πολύ τα κέρδη τους.
Σε κάθε περίπτωση η αναβαθμισμένη επενδυτική διάθεση διεθνώς έρχεται σε μία καλή στιγμή μάλλον για την Λεωφόρο Αθηνών, που τις τελευταίες ημέρες δείχνει τάσεις ανάκαμψης μετά τη βύθιση του Οκτωβρίου έχοντας χτίσει ένα μίνι σερί 4 θετικών συνεδριάσεων, έστω και με μικρά κέρδη 1,29% στο διάστημα αυτό, και συνεπώς βρίσκεται σε καλή θέση να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το μομέντουμ.
Η προσοχή σε εγχώριο επίπεδο παραμένει στις τράπεζες, ειδικά μετά τα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου της Περαιώς την Παρασκευή, με χαρακτηριστικό ότι χτες ο κλάδος έκανε χτες το 70% της συναλλακτικής δραστηριότητας της συνεδρίασης (το 57% σε δύο μόνο τίτλους, της Πειραιώς και της ΕΤΕ).
Η εικόνα στο ταμπλό
Σημαντική κάμψη δείχνει συνολικά ο τραπεζικός κλάδος που έχει απομακρυνθεί από τα υψηλά ημέρας, αλλά συνεχίζει να κυριαρχεί και σήμερα σε τζίρο έχοντας κάνει σχεδόν τον μισό της συνεδρίασης.
Η Πειραιώς στα 3,68 ευρώ με +0,9%, η Eurobank στα 1,99 ευρώ με +1,3%, η Alpha στα 1,43 ευρώ με +1,4% και η Εθνική πέριξ του αμετάβλητου πλέον στα 7,52 ευρώ.
Ώθηση στον ΓΔ δίνει λόγω βαρύτητας η Coca Cola με +2%, με την Cenergy στο +2,6% και την Τιτάν στο 1,5%, ενώ και η Jumbo ενισχύεται κατά 1,1%.
Πτωτικά στον 25άρη κινούνται ο ΟΤΕ με -0,9%, ο ΟΠΑΠ με -0,8%, η ΕΛΧΑ με -0,6% και η Motor Oil με -0,15%.
Πιο αισθητή είναι η αλλαγή κλίματος στα mid caps, με τον ΟΛΠ να διορθώνει στο -1,9%, την Intralot επανέρχεται σε αρνητικό έδαφος με -2,5% και την Intracom να ακολουθεί επίσης με -1,3%.
Αντίθετα, η Κρι Κρι σημειώνει ισχυρά κέρδη 2,5% και η Profile ενισχύεται κατά 1,5%.
Κλείνει σταδιακά και η ψαλίδα στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό, με 66 μετοχές να κινούνται ανοδικά έναντι 52 πτωτικών.
Οι κινήσεις διεθνώς
Πανηγυρικό είναι το κλίμα στην αγορά των ΗΠΑ, όπως προαναφέρθηκε, με τα futures των δεικτών να ενισχύονται έντονα μετά από μία συνεδρίαση με ισχυρά κέρδη χτες άνω του 1% και για τους τρεις δείκτες.
Τα futures του Dow Jones στο +3,1%, του S&P 500 στο +2,3% και του Nasdaq στο +1,75%.
Περιορισμένη είναι πλέον η άνοδος για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX στο 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,8%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,85% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,2%.
Νωρίτερα σήμερα ο Nikkei είχε κλείσει στο +2,16%, ενώ στην Κϊνα οι δείκτες είχαν αρνητική κλίση με τον ευρύτερο δείκτη της χώρας CSI 300 στο -0,5% και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,2%.
Μικτή είναι η εικόνα στην αγορά ομολόγων, με αγοραστές στους ευρωπαϊκούς τίτλους και πωλητές στους αμερικανικούς. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ ενισχύεται στο 4,40% προσθέτοντας περισσότερες από 15 μονάδες βάσης, ενώ του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,39% και του γαλλικού στο 3,15%, με το ελληνικό 10ετές να βλέπει τη δική του στο 3,28%.
Τέλος, οι πωλητές έχουν σημαντικό προβάδισμα πλέον στο πετρέλαιο, με το Brent να υποχωρεί στα 73,5 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 69,9 δολ. με απώλειες άνω του 2,5% για τα δύο συμβόλαια.