Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στις παρυφές των 1.500 μονάδων

Τρίτη, 23-Ιουλ-2024 11:05

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στις παρυφές των 1.500 μονάδων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:05

του Μάνου Χαχλαδάκη

Συντηρητικές κινήσεις και χαμηλοί τόνοι είναι η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, με τίτλους από τον κλάδο της ενέργειας να επιχειρούν να δώσουν ώθηση ενώ οι τράπεζες περνάνε σε αρνητικό έδαφος, την ώρα που οι δείκτες στην Ευρώπη ανεβάζουν ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.481,2 μονάδες ανεπαίσθητες μεταβολές (-0,08%) και τον τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 7,7 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται πλέον με απώλειες 0,53% στις 1.341 μονάδες, ο FTSE βρίσκεται στις 3.637 μονάδες με -0,15%, όπως και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 2.327 μονάδες με -0,04%.

Γενικότερα οι συναλλαγές συνεχίζονται χωρίς ρυθμό με τους επενδυτές να μην δείχνουν ενδιαφέρον στο ανοδικό γύρισμα των ευρωπαϊκών δεικτών και τις τράπεζες να δίνουν για ακόμα μία ημέρα την κατεύθυνση, αυτή τη φορά με πτωτική φορά όμως.

Στο rotation των blue chips χτες ξεχώρισαν οι ΟΤΕ και Motor Oil με κέρδη άνω του 2,5% ενώ πλέον η προσοχή στρέφεται σταδιακά στα αποτελέσματα εξαμήνου, με την Metlen να ανοίγει την Πέμπτη την αυλαία στον FTSE.

Σε διεθνές επίπεδο η τεχνολογία επανήλθε στο προσκήνιο αφότου ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση δεύτερης προεδρικής θητείας, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να παίρνει όπως όλα δείχνουν το χρίσμα των Δημοκρατικών, θέτοντας υπό αμφιβολίες την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ που φαινόταν σχεδόν βέβαιη μέχρι πρότινος.

Η εικόνα στο ταμπλό

Επιφυλακτικές κινήσεις και εναλλαγές προσήμων σήμερα στις τράπεζες, με την ΕΤΕ οριακά θετική και την Alpha ελαφρώς πτωτική, ενώ η Eurobank είναι πλέον στο -0,7% και η Πειραιώς στο -1%.

Να δώσει ανοδική ώθηση επιχειρεί η Motor Oil που συνεχίζει για τέταρτη ημέρα έντονα ανοδικά, σήμερα στο +1,4%, με την ΔΕΗ από κοντά στο +1,3% έχοντας αφήσει πίσω την αποκοπή μερίσματος και την Metlen να δίνει στηρίξεις στην αγορά με +0,9%.

Από εκεί και πέρα ωστόσο η Ελλάκτωρ συνεχίζει και σήμερα πτωτικά περί του -1% μετά την αποκοπή της επιστροφής μερίσματος χτες (- 18,99%), η Cenergy είναι στο -0,8% και η Coca Cola στο -0,65%.

Ελαφρώς πτωτικά κινούνται ακόμα ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στα χαμηλότερα στρώματα η Attica Bank βγάζει αγορές στα 9,6 ευρώ σήμερα με +5,5%, με την Δομική Κρήτης στο +5% μετά το άλμα 7,4% χτες και την Unibios στο +4,3% με τζίρο άνω των 110 χιλ. ευρώ.

Στους αγοραστές έχουν περάσει πλέον οι συσχετισμοί στο σύνολο του ταμπλό, όπου 58 μετοχές κινούνται πτωτικά έναντι 48 ανοδικών.

Στη Γενική εικόνα, τον Ιούλιο με αργά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα η αγορά έβαλε εκ νέου στο "στόχαστρο" το υπερπολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων (20/5) τρέχοντας στον μήνα με +5,6% και μόλις 4/16 αρνητικές συνεδριάσεις, με αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο που ενισχύεται άνω του 11% σε αυτό το διάστημα.

Αστερίσκο στην ανοδική κίνηση συνιστά ωστόσο ο χαμηλός τζίρος που το τελευταίο διάστημα περνάει σπάνια τα 100 εκατ. ευρώ και αφήνει έκθετη την Λ. Αθηνών σε μία αντεπίθεση των πωλητών, αν και επί του παρόντος δεν προκύπτει κάποια εξέλιξη που να εγείρει ανησυχίες αρνητικής στροφής.

Η εικόνα διεθνώς

Η Wall Street μπήκε χτες στην εβδομάδα  με το "δεξί" διακόπτοντας μία τριήμερη διόρθωση, με τον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq να επανέρχεται στους γνώριμους ρυθμούς του με άλμα 1,6%.

Στην ατζέντα της ημέρας  ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου από τα τεχνολογικά μεγαθήρια Alphabet (Google, Youtube) και Tesla, αλλά το βράδυ μετά τη λήξη των συναλλαγών.

Η προθεσμιακή αγορά επιχειρεί να περάσει σε θετικό έδαφος, τα futures του Dow Jones στο +0,12% και του S&P 500 στο +0,05%, ενώ  του Nasdaq είναι στο -0,1%.

Στην Ευρώπη μετά από ένα επιφυλακτικό ξεκίνημα οι δείκτες ανεβάζουν ρυθμούς, ο γερμανικός DAX στο +1,1% πλέον, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,45%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,3% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,95%.

Με αγοραστές είναι πλέον και οι αγορά ομολόγων ωθώντας τις αποδόσεις ελαφρώς χαμηλότερα, του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,231%, του γερμανικού στο 2,467% και του γαλλικού στο 3,128%, ενώ ο ελληνικός τίτλος βλέπει τη δική του στο 3,402%.

Τέλος, με ανεπαίσθητες μεταβολές είναι το πετρέλαιο, το Brent στα 82,2 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 78,1 δολ.