Παρασύρθηκε από τις διεθνές πιέσεις το Χρηματιστήριο

Τρίτη, 11-Ιουν-2024 17:35

Παρασύρθηκε από τις διεθνές πιέσεις το Χρηματιστήριο

του Μάνου Χαχλαδάκη

Το αρνητικό γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε σήμερα η Λεωφόρος Αθηνών, που περιόρισε σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα τις απώλειες αλλά έδειξε ξανά να δυσκολεύεται στη ζώνη των 1.460 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εντός εύρους 23,59 μονάδων (1,62%) και ολοκλήρωσε τελικά τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας στις 1.448,75 μονάδες με πτώση 0,69%.

Ο τζίρος παρέμεινε και σήμερα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα στα 88,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 εκατ. σε 6 πακέτα (ένα μεγάλο στην Πειραιώς για 3,36 εκατ.) με τον όγκο των συναλλαγών στα 19,76 εκατ. τεμάχια. 

Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε έως τις 1.331,22 μονάδες (+1,48%) αλλά τελικά ολοκλήρωσε με απώλειες 1,1% στις 1.297,45 μονάδες, ο FTSE υποχώρησε κατά 0,76% στις 3.518,96 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που σημείωσε πτώση 0,54% στις 2.319,25 μονάδες.

Όπως και χτες η Λεωφόρος Αθηνών έδειξε διάθεση να διαφοροποιηθεί θετικά από τους ευρωπαϊκούς δείκτες και με τις ήπιες τάσεις ανάκαμψης που έδειξαν αρχικά τα ευρωπαϊκά ταμπλό ο ΓΔ βρέθηκε έως τις 1.472,4 μονάδες (+0,93%), ωστόσο το κλίμα άλλαξε γρήγορα στην Ευρώπη μετά τη φημολογία για επικείμενη παραίτηση Μακρόν στην Γαλλία, με τους τριγμούς να μεταδίδονται σταδιακά και στην Αθήνα. 

Ο Μακρόν διέψευσε τη φήμη αλλά οι πωλητές επέμειναν στα ομόλογα της χώρας με την απόδοση του γαλλικού 10ετούς να εκτινάσσεται σε υψηλό 4ετίας άνω του 3,3%, ορισμένοι ευρωπαϊκοί τίτλοι ακολούθησαν όπως ο ελληνικός που βρέθηκε άνω του 3,8% και σε αυτό το περιβάλλον η Λ. Αθηνών, που ούτως ή άλλως κινούταν και σήμερα με αισθητά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, δεν έδειξε να διαθέτει δυνάμεις για κάτι περισσότερο από το να περιορίσει τις απώλειες σε επίπεδα χαμηλότερα των ευρωπαϊκών.

Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε και μια ευκαιρία για κατοχύρωση μέρους των ισχυρών κερδών που είχαν το τελευταίο 4ήμερο οι τράπεζες (ο ΔΤΡ έτρεξε με +6,2% σε αυτό το διάστημα) με το επίπεδο των 1.460 μονάδων να αναδεικνύεται εκ νέου σημαντικό εμπόδιο για τον ΓΔ.

H εικόνα στο ταμπλό

Η Eurobank, μετά το ράλι 3% χτες παρέδωσε μέρος των κερδών με -1,52% σήμερα στα 2,131 ευρώ και τζίρο 9,2 εκατ. ευρώ, με την Alpha από κοντά στο -1,51% στα 1,1,598 ευρώ με 6,5 εκατ.

Με τους δύο υψηλότερους τζίρους της ημέρας, η Εθνική περιόρισε τις απώλειες στο 0,46% υποχωρώντας στα 8,292 ευρώ με 12,56 εκατ. και η Πειραιώς διολίσθησε στα 3,78 ευρώ με -1,18% επί συναλλαγών αξίας 11,85 εκατ.

Στο πλευρό του πάντως ο κλάδος έχει πλέον ακόμα μία έκθεση, της NBG Securities που παραμένει θετική για όλες τις ελληνικές τράπεζες αυξάνοντας τις τιμές - στόχους που έχει.

Στηρίξεις στην αγορά επιχείρησε να δώσει η Cenergy (1,6 εκατ.) που δεν δείχνει να πτοείται από το κλίμα και συνέχισε σε ακόμα ένα ιστορικό υψηλό στα 9,45 ευρώ με άλμα 2,7%, ωστόσο δίπλα της στον FTSE είχε μόνο την Motor Oil (2,5 εκατ.) με μικρά κέρδη 0,23% και την Coca Cola (268 χιλ.) με μόλις +0,06%.

Η ΔΕΗ (4 εκατ.)  διέγραψε κέρδη 1,8% (11,3 ) και έκλεισε στο αμετάβλητο στα 11,1 ευρώ και ο Μυτιληναίος (6,1 εκατ.) σημείωσε μικρές απώλειες 0,2% στα 36,46 ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ (2,3 εκατ.) σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE με -2,38% στα 8,22 ευρώ, με τις Elvalhalcor (480 χιλ.) και ΕΥΔΑΠ (159  χιλ.) να υποχωρούν κατά 2% περίπου.

Με απώλειες κινήθηκαν και οι μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ, ενώ θεωρείται θέμα ημερών ή και ωρών να υπάρξουν ανακοινώσεις για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στους Άραβες της Masdar. Η ΓΕΚ (1,8 εκατ.) στα 16,5 ευρώ με -1,4% και η Ενεργειακή (2,2 εκατ.) στα 18,75 ευρώ με -0,5%.

Στις υπόλοιπες επιλογές των πωλητών, η Βιοχάλκο (1,1 εκατ.) έκλεισε στο -1,45%, η Jumbo (2,2 εκατ.) στο -0,59%, ο ΟΤΕ (4,2 εκατ.) στο -0,58% και ο ΟΠΑΠ (6,1 εκατ.) στο -1,4%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot (281 χιλ.) σημείωσε πτώση κατά 1,6% και η ΕΧΑΕ (218 χιλ.) κατά 1,5%.

Από εκεί και πέρα, η Optima διαφοροποιήθηκε με +1,18% στα 12,02 ευρώ και τζίρο 1,8 εκατ. ενώ το ΔΑΑ (774 χιλ.) παρέμεινε ουσιαστικά στο αμετάβλητο.

Με καθαρό προβάδισμα ολοκλήρωσαν οι πωλητές στο σύνολο του ταμπλό, καθώς 68 μετοχές έκλεισαν πτωτικά έναντι 45 ανοδικών.

Η εικόνα διεθνώς

Όπως προαναφέρθηκε, οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν αρχικά να αφήνουν πίσω τους τις χτεσινές πιέσεις αλλά παρέδωσαν γρήγορα τα όποια κέρδη με τους πωλητές να ορίζουν και σήμερα τον τόνο.

Ο γαλλικός CAC στο -1,2% σήμερα μετά το -1,4% χτες, ο γερμανικός DAX στο -0,65%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -1,1% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -1%.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street ξεκίνησε χτες την εβδομάδα σε θετικό έδαφος έστω και με μικρά κέρδη (έως 0,35% για τον Nasdaq), ωστόσο έχει αρνητική κλίση εν αναμονή αύριο τόσο της νέας έκθεσης για τον πληθωρισμό όσο και της συνεδρίασης της Fed.

Ο Dow Jones στο -0,9%, ο S&P 500 στο -0,5% και ο Nasdaq στο -0,2%, 

Στην αγορά ομολόγων οι αμερικανικοί τίτλοι βλέπουν μία αποκλιμάκωση των πιέσεων, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ στο 4,471% και του 2ετούς στο 4,851%, στην Ευρώπη το γερμανικές 10ετές υποχωρεί επίσης στο 2,631%, αλλά το γαλλικό 10ετές συνεχίζει να ενισχύεται έστω και πιο ήπια πλέον στο 3,237%. 

Παρομοίως, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στο 3,787% αφότου είχε φτάσει έως το 3,841% εντός της ημέρας.

Τέλος, χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές παραμένει η αγορά πετρελαίου μετά τα χτεσινά κέρδη, με το Brent στα 81,3 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 77,4 δολ.