Ανοδική αντίδραση +1,1% στο Χρηματιστήριο χωρίς τζίρο

Δευτέρα, 03-Ιουν-2024 17:45

Χρηματιστήριο: Μικρά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα

του Μάνου Χαχλαδάκη

Με το "δεξί" μπήκε στον Ιούνιο το χρηματιστήριο της Αθήνας που έπειτα από το διορθωτικό κλείσιμο του Μαΐου επαναπροσέγγισε την περιοχή των 1.450 μονάδων, αλλά με αστερίσκο τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά ανοδικά φτάνοντας έως και τις 1.455,57 μονάδες (+1,66%) αλλά με τους τόνους να πέφτουν μετά τις 15:30 τελικά ολοκλήρωσε στις 1.447,41 μονάδες με +1,09%. 

Όπως προαναφέρθηκε ο τζίρος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα στα 89,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 16,4 εκατ. ευρώ σε 22 πακέτα (7 στην Eurobank για 4,89 εκατ., 6 στην Πειραιώς για 4,1 εκατ., 4 στην Austriacard για 1,5 εκατ., ένα μεγάλο στη ΔΕΗ αξίας 4,3 εκατ.) με τον όγκο των συναλλαγών στα 21,19 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της ανόδου με κέρδη 1,84% στις 1.264,51 μονάδες αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας στις 1.273,3 (+2,55%), παρομοίως ο FTSE ενισχύθηκε κατά 1,26% στις 3.497,31 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM ολοκλήρωσε στις 2.349,56 μονάδες με +0,19%.

Μετά το -1,15% του Μαΐου και κυρίως το -3,5% της περασμένης εβδομάδας, η Λεωφόρος Αθηνών έδειξε διάθεση να "αλλάξει σελίδα" στον παραδοσιακά δύσκολο για τα χρηματιστηριακά ταμπλό Ιούνιο, αλλά χωρίς ιδιαίτερο παλμό όπως έδειξε ο αναιμικός τζίρος.

Γενικότερα, οι διορθώσεις λειτουργούν θετικά στις αγορές ειδικά όταν βρίσκονται σε ανοδικούς κύκλους, όπως αυτός που τρέχει η δική μας, ωστόσο η βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔ αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό την Πέμπτη με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η ευρωτράπεζα θεωρείται ουσιαστικά δεδομένο ότι θα προβεί στην πρώτη μείωση επιτοκίων του τρέχοντος κύκλου, κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά μένει να φανεί αφενός πώς θα αντιδράσουν στην προδιαγεγραμμένη κίνηση οι αγορές και αφετέρου και κυρίως τι θα πει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ για τον οδικό χάρτη από εκεί και πέρα.

Οι κινήσεις στο ταμπλό

Οι τράπεζες έδωσαν τον τόνο στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, καθώς μετά τη διόρθωση 4,8% της περασμένης εβδομάδας κινήθηκαν όλες ανοδικά με κέρδη αρκετά άνω του 1% και πρωταγωνίστριες τις δύο που είχαν μείνει πίσω, την Πειραιώς (-4,4% τον Μάιο) και την Alpha Bank (-2,6% τον Μάιο).

Ειδικότερα, η Πειραιώς κυριάρχησε στον ταμπλό με 14,49 εκατ. ευρώ και άνοδο 2,49% στα 3,69 ευρώ, με την Alpha Bank (6 εκατ.) που βγαίνει στις αγορές με νέο ομόλογο και επαναγορά παλαιότερου, να ακολουθεί από κοντά στα 1,58 ευρώ με +1,87%.

Η Eurobank (10 εκατ.) κινήθηκε στα 2,047 ευρώ με +1,74% και η Εθνική στα 8,1 ευρώ με +1,5% αλλά με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο για τα δεδομένα της στα 4,5 εκατ.

Στις υπόλοιπες επιλογές των αγοραστών, τα ΕΛΠΕ (1,2 εκατ.) κινήθηκαν στα 8,53 ευρώ με +2,15%, ο Τιτάνας (870 χιλ.) στα 30,8 ευρώ με +1,65%, ο ΟΠΑΠ (3,8 εκατ.) στα 14,88 ευρώ με +1,57% και Motor Oil (1,8 εκατ.) στα 26,44 ευρώ με+1,46%.

Με χαμηλότερους τζίρους,  η Λάμδα (359 χιλ.) ολοκλήρωσε στα 6,75 ευρώ με +1,2%, η Quest (113 χιλ.) στα 5,42 ευρώ με +1,5% και η Coca Cola (146 χιλ.) στα 31,68 ευρώ με +1,28%.

Η ΔΕΗ με τον τρίτο υψηλότερο τζίρο της ημέρας στα 7,2 εκατ. (τα 4,3 εκατ. σε ένα πακέτο) κινήθηκε ήπια ανοδικά στα 11,31 ευρώ με +0,8% και η Jumbo (2,9 εκατ.) ενισχύθηκε κατά 0,98% στα 26,66 ευρώ.

Η Cenergy, που έκλεισε τον Μάιο στο +13,3%, είχε αρκετή διακύμανση καθώς έφτασε να υποχωρεί έως 2,1% (8,81 ευρώ) αλλά τελικά ολοκλήρωσε αμετάβλητη στα 9 ευρώ με τζίρο 1,8 εκατ.

Με πωλητές στον 25άρη ήταν η Ελλάκτωρ (236 χιλ.) που υποχώρησε στα 1,902 ευρώ με -0,995, ενώ ελαφρώς αρνητικά με απώλειες μικρότερες του 0,35% ήταν οι Elvalhalcor, Autohellas και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intracom συνέχισε τις έντονες εναλλαγές, καθώς μετά το το ράλι +6,8% της Παρασκευής σήμερα κατέγραψε -3,69% στα 3,65 ευρώ με τζίρο 748 χιλ. ευρώ, ενώ η ΕΧΑΕ (603 χιλ.) πραγαματοποίησε ράλι 3% στα 5,06 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στους δύο τίτλους που μπαίνουν στον MSCI Small, η Optima διόρθωσε με -1,5% στα 11,8 ευρώ και σταθερά υψηλό τζίρο 1,34 εκατ. ενώ το ΔΑΑ (917 χιλ.) ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,4% στα 8,294 ευρώ

Στα χαμηλότερα στρώματα ξεχώρισε το ράλι 10,5% της Κλουκίνας- Λάππας στα 1,675 ευρώ με τζίρο 200 χιλ. ευρώ και το +2,8% των Ευρωσυμβούλων στα 1,28 ευρώ με 133 χιλ. ενώ το ΚΑΙΡΟΜΕΖ στην εναλλακτική αγορά σημείωσε απώλειες 2,56% στα 0,418 ευρώ με 190 χιλ.

Το προβάδισμα των αγοραστών αποτυπώθηκε και στην συνολική εικόνα του ταμπλό, όπου 64 μετοχές έκλεισαν ανοδικά έναντι 49 πτωτικών.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει ότι ο ΓΔ έχει μπει στην ζώνη στήριξης του επιπέδου των 1.415 - 1.435 μονάδων, που έχει όλες τις πιθανότητες να δώσει αντίδραση. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο των 1.415 μονάδων και μόνο θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι τα χαμηλά του Απριλίου. Αντίθετα, το 1.468 και το 1.478 είναι τα δύο πιθανά επίπεδα που θα δοκιμάσει ο ΓΔ σαν αντιστάσεις σε περίπτωση που πάρει σάρκα και οστά η αντίδραση.

Στα εταιρικά νέα, αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Μυτιληναίος όπου μεταξύ άλλων η διοίκηση θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τις οικονομικές επιδόσεις του 2024 και την Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευσης των μετοχών της Noval στην κύρια αγορά, ενώ την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων.

Κατά τα άλλα σημειώνεται ότι η Fitch την Παρασκευή δεν άλλαξε κάτι στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σε μία αναμενόμενη εξέλιξη, διατηρώντας το "ΒΒΒ-" (επενδυτική βαθμίδα) με σταθερό outlook.

Η εικόνα διεθνώς

Στις ΗΠΑ παρά τις πτωτικές τάσεις στο κλείσιμο του Μαΐου οι δείκτες ολοκλήρωσαν και οι τρεις σε θετικό έδαφος τον μήνα με τον Nasdaq μάλιστα στο +6,9% (ο καλύτερος μήνας του από τον Νοέμβριο του 2023). Έτσι η αμερικανική αγορά κατέγραψε 6 ανοδικούς μήνες στους τελευταίους 7, ενώ επιχειρεί να μπει θετικά και στον Ιούνιο.

Ο Dow Jones ελαφρώς πτωτικά στο -0,1%, αλλά ο S&P 500 στο +0,2% και ο Nasdaq στο +0,7%, με ώθηση από το +4% της "ασταμάτητης" Nvidia που αποκάλυψε τη νέα γενιά μικροτσίπ της για τεχνητή νοημοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ένα εκρηκτικό ράλι που πραγματοποιεί η πλέον διάσημη "μετοχή - meme" η Gamestop στο +33%, αφότου ο influencer επενδυτής "Roaring Kitty" αποκάλυψε θέση 116 εκατ. δολαρίων στον τίτλου του πωλητή βιντεοπαιχνιδιών.

Σε ανοδικούς ρυθμούς κινούνται και οι αγορές στην Ευρώπη αν και με διαφορά ταχυτήτων, ο γερμανικός DAX στο +0,8%, ο γαλλικός CAC 40 στο +0,24%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,05% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,5%.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις δείχνουν κάποιες τάσεις υποχώρησης, το 10ετές ΗΠΑ στο 4,422% και το 2ετές στο 4,827%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του να πέφτει στο 3,583%.

Τέλος, έντονα πτωτικές τάσεις δείχνει το πετρέλαιο, με το Brent στα 79 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 74,5 δολ. με απώλειες στην περιοχή του 2,5% και για τα δύο συμβόλαια.