Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο
Τρίτη, 05-Μαρ-2024 11:04
του Μάνου Χαχλαδάκη
Προσεκτικές κινήσεις με μία διάθεση κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες είναι η εικόνα στην Λεωφόρο Αθηνών μετά το θετικό ξεκίνημα της εβδομάδας στον απόηχο της επιτυχίας του placement της Πειραιώς.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος με εναλλαγές προσήμου γύρω από τις 1.434 μονάδες και τον τζίρο στα 30 εκατ. κυρίως 2 μεγάλων πακέτων στην ΕΤΕ για 20 εκατ. ενώ ο όγκος των συναλλαγών είναι στα 5,1 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,46% στις 1.260,9 μονάδες, ο FTSE σημειώνει μικρές απώλειες 0,08% στις 3.488,1 μονάδες, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,33% στις 2.456,8 μονάδες.
Η Λεωφόρος Αθηνών μπήκε δυναμικά στην εβδομάδα χτες κατακτώντας και τις 1.430 μονάδες (ακόμα ένα νέο υψηλό από το 2011) με τη διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Πειραιώς να στέφεται με απόλυτη επιτυχία.
Η μαζική ζήτηση που εκδηλώθηκε ώθησε άλλωστε άμεσα στην απόφαση να διατεθεί σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα (27%) με τιμή στο ταμπλό να κλείνει στα 4,218 ευρώ έπειτα από ράλι 5,8%, δίνοντας ένα σημαντικό premium από την τιμή διάθεσης του placement στο εύρος των 3,7 - 4 ευρώ.
Από κοντά ακολούθησε η Entersoft μετά την πρόταση εξαγορά του 53% από την Olympia του Πάνου Γερμανού στο ιστορικό υψηλό για την τιμή της μετοχής των 8 ευρώ, ένα επίπεδο που έπιασε πλέον και στο ταμπλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν περίπου (15/3/2023) ο τίτλος διαπραγματευόταν μόλις στα 3,6 ευρώ.
Οι επιχειρηματικές εξελίξεις αναμένεται να δώσουν τον τόνο και στη συνέχεια της εβδομάδας, καθώς η Elvalhalcor ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα αποτελέσματα, αύριο το πρωί παίρνει τη σκυτάλη η Optima Bank και την Πέμπτη πριν το άνοιγμα δημοσιεύει τα μεγέθη της η Alpha Bank, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσουν Eurobank και Autohellas.
Στο ταμπλό
Οι τράπεζες κινούνται διορθωτικά με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη αρχικά στην Περαιώς που βρίσκεται στα 4,178 ευρώ με -0,95% και τζίρο ήδη άνω του εκατομμυρίου από το πρώτο τέταρτο των συναλλαγών.
Η Εθνική με πακέτα αξίας άνω των 20 εκατ. υποχωρεί κατά 0,4%, η Eurobank βρίσκεται στο -0,7% και η Alpha ελαφρώς κατά 0,14%.
Στην κορυφή του FTSE κινείται η Quest με άλμα 4,3%, ενώ στηρίξεις δίνει ακόμα η δεικτοβαρής Coca Cola με +1% και ο Τιτάνας βγάζει θετική αντίδραση με +0,95%.
Πέρα από τις τράπεζες, οι πωλητές εστιάζουν σε Cenergy, Autohellas και Aegean που κινούνται όλες στην περιοχή του -0,7%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Entersoft συνεχίζει ουσιαστικά "κλειδωμένη” στα 8 ευρώ αλλά 3,2 εκατ. η Profile ενισχύεται κατά 1,5% μετά το ράλι 6,2% χτες, ενώ στο +1,5% κινείται και η Intralot.
Προβάδισμα των αγοραστών δείχνει μια πρώτη εικόνα στο σύνολο του ταμπλό, με 53 τίτλους να κινούνται ανοδικά έναντι 33 πτωτικών.
Η εικόνα διεθνώς
Σε διεθνές επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν και σήμερα με ελαφρώς καθοδική κλίση καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στα επιτόκια αλλά οι επενδυτές θα αναζητήσουν κάποια νέα πληροφορία για τις προθέσεις της.
Έτσι ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -0,2%, ο γαλλικός CAC στο -0,1%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,4% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -0,23%.
Στις ΗΠΑ χτες οι δείκτες ξεκίνησαν την εβδομάδα με μικρές απώλειες υπό το βάρος της Apple που δέχθηκε πιέσεις στον απόηχο του προστίμου 2 δισ. ευρώ από την Κομισιόν με τα futures να συνεχίζουν και σήμερα σε αρνητικό έδαφος, στο -0,4% για τον Nasdaq, στο -0,2% για τον S&P 500 και στο -0,18% για τον Dow Jones.
Από την άλλη το bitcoin συνεχίζει απτόητο στα 66.400 δολάρια με 3,5% πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων.
Τέλος, στην αγορά ομολόγων έχουν προβάδισμα οι αγοραστές με το 10ετές ΗΠΑ να βλέπει την απόδοσή του κάτω του 4,2% μετά από καιρό (4,191%) και το 2ετές στο 4,585%, ενώ το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο 3,291%.