Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο
Παρασκευή, 12-Ιαν-2024 13:58
του Μάνου Χαχλαδάκη
Ήπια πτωτική κίνηση ακολουθεί στο χρηματιστήριο της Αθήνας στο κλείσιμο μίας ισχυρής εβδομάδας, με τους επενδυτές να κλειδώνουν μέρος από τα κέρδη την ώρα που η επενδυτική διάθεση διεθνώς δείχνει να ανακάμπτει.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης διερεύνησε για λίγο στο άνοιγμα τις δυνατότητες να κινηθεί υψηλότερα (1.353,3 μονάδες με +0,4%) αλλά οι αγοραστές αποτραβήχτηκαν γρήγορα αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για πωλήσεις, με την αγορά πλέον να κινείται στις 1.343,3 μονάδες το πτώση 0,34%.
Ο τζίρος βρίσκεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 εκατ. σε 3 πακέτα, ενώ έχουν διακινηθεί 10,4 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,26% στις 1.139,7 μονάδες, ο FTSE σημειώνει πτώση 0,34% στις 3.254,58 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τον FTSEM να υποχωρεί στις 2.234 μονάδες με -0,96%.
Με την ελληνική αγορά να διαφοροποιείται θετικά σχεδόν στο σύνολο των συνεδριάσεων του 2024 κάποια αναδίπλωση είναι λογική, μάλλον και επιθυμητή για την αφομοίωση των νέων επιπέδων.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι παρότι οι δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχουν καταφέρει να βρουν θετικό βηματισμό στο νέο έτος, η Λεωφόρος Αθηνών ξεπέρασε χτες ενδοσυνεδριακά τα υψηλά του 2023 (στις 1.351,68 μονάδες) με τον διατραπεζικό δείκτη να καταγράφει νέα υψηλά άνω των 7 ετών (από τον Μάιο του 2016). Παράλληλα, το ΧΑ συμπλήρωσε την έκτη ανοδική του συνεδρίαση και την 8η θετική στις 9 του 2024.
Η ήπια διόρθωση σήμερα έρχεται πάντως με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ανακάμπτουν έπειτα από τη νέα διαβεβαίωση της προέδρου της ΕΚΤ Λαγκάρντ ότι τα επιτόκια της ευρωτράπεζας έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, αλλά το προβάδισμα της ελληνικής αγοράς στο νέο έτος είναι αρκετά μεγάλο που δικαιολογεί την όποια ήπια υποχώρηση.
Στο ταμπλό, οι τράπεζες που τροφοδότησαν τις ανοδική κίνηση τις τελευταίες ημέρες κινούνται με ελεγχόμενα πτωτική τάση, με την Alpha στο -0,2%, την Eurobank στο -0,25%, την Πειραιώς στο -0,4% και την Εθνική στο -1%.
Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 2024 η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διορθώνει για τρίτη ημέρα, με πτώση 1,8%, η Ελλάκτωρ χάνει 1,7%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινείται στο -1,4%, ο Μυτιληναίος στο -1,3%, ο Τιτάνας στο -1,2% και η Cenergy στο -1%.
Οι πωλήσεις εστιάζουν ακόμα στον ΟΠΑΠ με -0,9% και τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στο 4,6 εκατ. ευρώ και τα ΕΛΠΕ με -0,7%.
Από την άλλη, περιορισμένες αγορές γίνονται στη Coca Cola με +0,9%, την Motor Oil με +0,4% και την ΔΕΗ με +0,3%.
Μεγαλύτερες είναι πιέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου η ΑΒΑΞ υποχωρεί κατά 2,5%, η Intralot κατά 2,6%, η Intrakat κατά 2,4% και η Intracom κατά 1,1%, ενώ η Dimand διαφοροποιείται με +0,4% και η Κρι κρι ενισχύεται κατά 2,7%.
Κέρδη στην Ευρώπη, νευρικότητα στις ΗΠΑ
Στο διεθνές πεδίο, η προσπάθεια χτες για ανοδική κίνηση στην Ευρώπη προσέκρουσε στην απροσδόκητη ενίσχυση που παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, στο 3,4% ετησίως από το 3,1% του Νοεμβρίου (έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση στο 3,2%), αλλά οι δείκτες επιχειρούν να ανακάμψουν στο κλείσιμο της εβδομάδας.
Ο DAX βρίσκεται στο +0,55%, ο CAC 40 στο +0,7%, ο FTSE 100 στο +0,65% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο +0,6%.
Στις ΗΠΑ οι δείκτες χτες μετά τον πληθωρισμό κινήθηκαν επιφυλακτικά με οριακές διακυμάνσεις κάτω του 0,1% και διαφορετικά πρόσημα, ενώ τα futures σήμερα έχασαν τη δυναμική που έδειχναν το πρωί και κινούνται πλέον με απώλειες στην περιοχή του 0,3%.
Οι πωλητές επανεμφανίζονται και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ να ενισχύεται ελαφρώς στο 3,993% και του 2ετούς στο 4,266%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του να υποχωρεί στο 3,229%.
Τέλος, στο πετρέλαιο τα συμβόλαια να επιχειρούν ανακάμψουν από το ξεπούλημα στις αρχές της εβδομάδας με ράλι σήμερα άνω του 4%, μετά τη γεωπολιτική ένταση στην Υεμένη με τις πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ - Βρετανία κατά των ανταρτών Χούθι.
Το Brent βρίσκεται στα 80,7 δολάρια το βαρέλι με +4,2% και το αμερικανικό WTI στα 75,2 δολ. με +4,4%.