ΧΑ: Συνεχίστηκε η διόρθωση, χαμηλοί οι τζίροι
Δευτέρα, 16-Ιαν-2017 17:45
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Δεύτερη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, σήμερα κατάφερε τελικά να ελέγξει τους πωλητές, χωρίς μάλιστα να αναλώσει σημαντικά κεφάλαια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 1.726,87 μονάδες, ενώ στο +0,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 798,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,07% στις 830,68 μονάδες.
Το ΧΑ έδειξε να ενεργοποιεί μερίδα των αγοραστών, αλλά και να απενεργοποιεί τους πωλητές, μόλις έφτασε τις 640 μονάδες, όπου χωρίς να χρειαστεί μεγάλο απόθεμα κεφαλαίων αντέδρασε περιορίζοντας τις απώλειες. Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η διήμερη πτωτική κίνηση παραπέμπει περισσότερο σε αναπροσαρμογή θέσεων και λιγότερο σε υπαναχώρηση χαρτοφυλακίων εωσότου ξεκαθαρίσει το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Βέβαια, η αβεβαιότητα δεν μειώθηκε σήμερα, καθώς δεν υπήρξαν και πάλι εξελίξεις που θα έδιναν κάποια ορατότητα για το πότε θα αναμένουμε την αξιολόγηση. Ωστόσο την απάντηση για το νόημα των πρόσφατων δηλώσεων Σόιμπλε, ο οποίος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την έδωσε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία αποκωδικοποίησε τις δηλώσεις, επικαλούμενη μάλιστα πηγή από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.
Η γερμανική εφημερίδα επισήμανε ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία "θα ήταν εφιάλτης" για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ. Έτσι ο Σόιμπλε έστειλε ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα.
Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, ο Σόιμπλε πιθανόν να επιτύχει από που έβαλε στο μυαλό του. Να αναγκάσει την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά και τους δικούς του να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις ώστε να διευκολύνουν την κατάσταση. Και σε μια τέτοια περίπτωση η αγορά θα λάβει αυτό που θέλει. Την αξιολόγηση.
Έτσι, σήμερα η αγορά βελτίωσε την εικόνα της, αν και δεν την άλλαξε, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν δεν ήταν η ισχυρή πτώση του τραπεζικού κλάδου. Ο κλάδος συνέχισε να δέχεται πιέσεις, παρά το γεγονός ότι η Goldman Sachs αναβάθμισε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, χωρίς όμως να συστήνει αγορά.
Στο ταμπλό τώρα, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της πτώσης, με την Εθνική και την Πειραιώς να σημειώνουν απώλειες 4,35% και 4,25% αντίστοιχα, ενώ οι Eurobank και Alpha Bank υποχώρησαν κατά 2,68% και 2,07% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν και οι απώλειες σε ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν, ΟΛΠ και Folli Follie.
Ήπια πτωτικά, αν και ενδοσυνεδριακά δέχτηκαν ισχυρότερες πιέσεις, έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Aegean, Grivalia, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Λάμδα. Ξεχώρισε, θετικά όμως σήμερα, η Jumbo, η οποία έκλεισε με άλμα 3,84%, με την αγορά να ικανοποιείται με τα αποτελέσματα του εξαμήνου χρήσης.