Φλερτάρει με τις 600 μονάδες το ΧΑ

Πέμπτη, 17-Νοε-2016 13:55

Φλερτάρει με τις 600 μονάδες το ΧΑ

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
 
Ισχυρά ερείσματα βρίσκει στα μέχρι τώρα δημοσιευμένα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας μία ανάσα πριν από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, το οποίο το έχει ταλαιπωρήσει ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα.
 
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,19% στις 599,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.597,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,83% στις 718,96 μονάδες.
 
Με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί στην επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων, για πρώτη φορά με αξιώσεις μετά από τα τέλη του Οκτωβρίου, η αγορά επιβεβαιώνει τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών που επισήμαναν ότι εάν δεν συνδράμει ο εν λόγω κλάδος, η ανοδική κίνηση του ΧΑ δεν μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρό δείγμα επιβεβαίωσης της θετικής μεσοπρόθεσμης τάσης. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώνεται και η βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
 
Βέβαια, η εικόνα θα ήταν ακόμη πιο θετική εάν τα μηνύματα που εξέπεμπε η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν περισσότερο ενθαρρυντικά. Στις συναντήσεις σε επίπεδο επικεφαλής που έγιναν το προηγούμενο διήμερο, αποκρυσταλλώθηκαν ήδη τα πρώτα μέτωπα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, του εργασιακού και της παιδείας, τα οποία δεν είναι τα.. μόνα.
 
Ο μεγάλος άγνωστος "Χ" των μέτρων του 2017 και του 2018 παραμένει και… ενισχύεται από νέα "βαρίδια", ενώ τα υπόλοιπα ανοικτά πεδία της 2ης διαπραγμάτευσης έχουν ανοίξει ήδη στις πολλές και παράλληλες διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα από την Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
 
Και από αύριο θα επιχειρηθούν ολοήμερες διαπραγματεύσεις "κορυφής" μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον κ. Τσακαλώτο και των επικεφαλής των θεσμών και για τον προϋπολογισμό του 2017 που θα πρέπει να κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή. Άλλωστε, μία ημέρα μετά, στις 22 Νοεμβρίου, οι θεσμοί έχει προγραμματιστεί να φύγουν από την Αθήνα...
 
Οι θεσμοί προς το παρόν έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου. Ακόμη όμως κι αν υπάρξει αλλαγή προγράμματος ή συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις εξ αποστάσεως, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση (αλλά και μεγάλο μέρος των θεσμών) επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία πριν την 28η Νοεμβρίου, όταν θα συνεδριάσουν οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δηλαδή το Euroworking Group για το ελληνικό ζήτημα, επιχειρώντας την ίδια ημέρα να θέσουν επί τάπητος και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προετοιμάζει o ESM.
 
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει το μίνι ράλι, καταγράφοντας κέρδη 6,33%, μετά το χθεσινό +12,86%, με την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank να την ακολουθούν σημειώνοντας κέρδη 4,79%, 4,97% και 3,93% αντίστοιχα. Κέρδη που ξεπερνούν το 3% καταγράφουν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Motor Oil, στο +2,75% είναι η Μυτιληναίος, στο +2,09% ο ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Aegean, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ.
 
Στον αντίποδα, ΜΕΤΚΑ και Grivalia σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή βρίσκονται οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Folli Follie.