Ράλι έως και 1.500% στις μετοχές των ελληνικών ναυτιλιακών, λόγω Τραμπ
Τετάρτη, 16-Νοε-2016 14:40
Της Ελευθερίας Κούρταλη
H αρχική επίπτωση της νίκης-σοκ του Doland Trump στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπήρξε σεισμική, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, στέλνοντας τις τιμές του χαλκού στα ύψη και πυροδοτώντας ένα ευρύ ράλι των μετοχών στους περισσότερους κλάδους, ειδικά των τραπεζών, των φαρμάκων και των υποδομών. Αλλά μία από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις, από την ημέρα της 9ης Νοεμβρίου, σημειώθηκε στις μετοχές του ναυτιλιακού κλάδου, ιδίως των εταιρειών μικρού ξηρού φορτίου. Και πρωταγωνίστριες αυτής της εκρηκτικής ανόδου ήταν οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη.
Η αισιοδοξία γύρω από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο Trump, σε συνδυασμό με το ισχυρό ράλι του δείκτη Baltic Dry Index στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2015 και τις 1.065 μονάδες, κρατούν την ευφορία στον ναυτιλιακό κλάδο "ζωντανή". Οι προσδοκίες ότι η έλευση του Trump στο Λευκό Οίκο θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και θα οδηγήσει σε δημοσιονομική τόνωση - μέσω των μειώσεων φόρων, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και τις δαπάνες υποδομής- έχει ενεργοποιήσει έντονα τους αγοραστές και ιδιαίτερα απέναντι στον κλάδο του ξηρού φορτίου, ο οποίος έχει σφυροκοπηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια και έχει στείλει τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων στον ναδίρ, με την αγορά χθες να οδηγείται σε νέο δυναμικό ράλι.
Δεκαέξι εισηγμένες ναυτιλιακές έκλεισαν χθες με άνοδο άνω του 10%, ενώ πρωταθλήτριες αναδείχθηκαν οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες.
Η Diana Containerships του Συμεών Παληού έκλεισε με κέρδη 155,19% χθες, ενώ από τις 9 Νοεμβρίου και την νίκη Trump έχει εκτοξευθεί από τα 2,21 δολάρια στα 6,14 δολάρια έχοντας σχεδόν τριπλασιάσει την τιμή της, και η Euroseas συμφερόντων του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, σημείωσε άνοδο κατά 97,51% στα 4,32 δολάρια, έχοντας τετραπλασιαστεί από την ημέρα της νίκης Trump.
Επίσης εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της Dryships (η οποία ως γνωστόν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας) συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, η οποία χθες σημείωσε ράλι της τάξης του 72,25% κλείνοντας στα 73,83 δολάρια, ενώ από τις 9 Νοέμβριου και τα 4,5 δολάρια που διαπραγματευόταν πριν μόλις πέντε συνεδριάσεις, τα κέρδη της αγγίζουν το εντυπωσιακό +1.541%.
Εκτός από τις ναυτιλιακές μικρής κεφαλαιοποίησης, και οι μεγαλύτερες σημειώνουν δυναμική πορεία στο ταμπλό της Wall Street τις τελευταίες ημέρες, με την Diana Shipping (επίσης του Σ. Παληού) να σημειώνει χθες άνοδο 15,13% στα 4,11 δολάρια, αλλά και η Navios Maritime Partners, συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου, άγγιξε τα 1,76 δολάρια, με άνοδο 15,3%, όπως και η Navios Maritime Holdings με κέρδη άνω του 7%.
Ισχυρό ήταν το ράλι και στη μετοχή της Danaos Corporation συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, η οποία έκλεισε με κέρδη 42,35% στα 3,35 δολάρια, ενώ της από τις 9 Νοεμβρίου διαμορφώνεται στο 50%.
Η Globus Maritime Limited της οικογένεας Φειδάκη, εκτοξεύθηκε χθες κατά 71% στα 4,89 δολάρια, ενώ στις 9 Νοεμβρίου διαπραγματευόταν στα 1,69 δολάρια, με το σύνολο του μετεκλογικού της ράλι να αγγίζει το 190%.
Η μετοχή της Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη έκλεισε χθες με άνοδο 57,65% και τα 5,36 δολάρια, ενώ στις 9 Νοεμβρίου διαπραγματευόταν στα 2,26 δολάρια. Η Danaos Corporation συμφερόντων Γιάννη Κούστα σημείωσε και αυτή ράλι χθες, κλείνοντας στο +42,55% και τα 3,35 δολάρια.
"Πολλές από τις ναυτιλιακές εταιρείες τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια έχουν προσαρμοστεί στην πιο αργή ανάπτυξη με το να μην επενδύουν", όπως σημειώνει στο Forbes ο Douglas Mavrinac, ναυτιλιακός αναλυτής της Jefferies. "Θα είναι καλό για αυτές τις εταιρείες, αν έχουμε πληθωρισμό και οικονομική ανάπτυξη, και όπως αποδεικνύεται είχαμε μείωση των επενδύσεων στη ναυτιλιακή αγορά για να διευκολυνθεί η αυξημένη ανάγκη για τα εμπορεύματα", όπως προσθέτει.
Ο Mavrinac επισημαίνει ότι η προσοχή της Wall Street είχε στραφεί μακριά από πολλές από αυτές τις ναυτιλιακές εταιρίες, ιδιαίτερα τις πολύ μικρές. Η έλλειψη ρευστότητας στις μετοχές πολλών εταιρειών στον κλάδο του ξηρού φορτίου σημαίνει ότι είναι εύκολο να χτυπηθούν και διαπραγματεύονταν με μεγάλο discount σε σύγκριση με τις ιστορικές τους αποτιμήσεις. Φαίνεται ότι οι short sellers αιφνιδιάστηκαν, ιδιαίτερα στην περίπτωση της DryShips.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση ξηρού φορτίου είχε παραμείνει στάσιμη, με ετήσια ανάπτυξη στο 3% με 4%, σε μηδενική το 2015. Ο δείκτης Baltic Dry Index άρχισε να αυξάνεται πριν ο Trump κερδίσει τον Λευκό Οίκο, πιθανόν λόγω των προσπαθειών του Πεκίνου για την τόνωση της κινεζικής οικονομίας. Τα ναύλα για ορισμένα μεγάλα πλοία Capesize έχουν πλέον αυξηθεί σε υψηλά 18 μηνών και ο δείκτης Baltic Dry, όπως προαναφέραμε, έχει σημειώσει άνοδο σε υψηλά 15 μηνών.