Χ.Α.: Επιταχύνει τη διόρθωση η τραπεζική πτώση
Πέμπτη, 13-Οκτ-2016 14:07
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως καταφέρνει να βγάλει κάποιες άμυνες στα επίπεδα των 579 μονάδων, ακόμη και υπό το βάρος των τραπεζικών μετοχών και αρκετών blue chips.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά θα πρέπει να διασφαλίσει τις 575 μονάδες, εάν δεν θέλει να μπει σε έναν νέο κύκλο συσσώρευσης και να κοιτάξει με περισσότερες αξιώσεις μια πιθανή αποφασιστική αλλαγή της τάσης. Οι πιθανότητες, ωστόσο, συνδέονται με τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης όσο και σε εκείνο των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες, οι διεργασίες των οποίων εξακολουθούν να θολώνουν το τοπίο.
Παράλληλα, όπως σχολιάζει στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς στο Capital.gr, εδώ και λίγο διάστημα η αγορά δεν δείχνει να επηρεάζεται από τη στάση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα, η οποία μόνο καθησυχαστικά μηνύματα δεν δίνει, αλλά περισσότερο την αφορά η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Το κατά πόσο δηλαδή οι κυβερνώντες μπορούν να κάνουν "κτήμα" το πρόγραμμα προσαρμογής και να το εφαρμόσουν με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Στο μέτωπο αυτό, πίσω από τις αναμενόμενες κυβερνητικές "κορώνες" το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ήταν μια "ανακουφιστική" εξέλιξη, γεγονός που στήριξε τον γενικό δείκτη να δοκιμάσει τις 590 μονάδες, αλλά κανείς δεν ξεχνά ότι η δεύτερη αξιολόγηση περιέχει ευαίσθητα ζητήματα για την ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι το εργασιακό. Και από εκεί ξεκινά το μεγάλο πρόβλημα για την εγχώρια αγορά, η οποία προφανώς και δεν διατίθεται να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο, σε ένα μάλιστα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον.
Με άλλα λόγια, το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής τίθεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θέτοντας προσωρινά στο περιθώριο εκείνο της αναδιάρθρωσης χρέους, το οποίο σαφώς και θα μετατεθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, σε ένα χρόνο από τώρα. Άλλωστε, ακόμη και να ληφθεί κάποια απόφαση για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές, η απόδοσή της δεν αναμένεται να κάνει τη διαφορά για την ελληνική οικονομία, φέρνοντας οριακές έως και μηδαμινές βελτιώσεις.
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καταγράφοντας απώλειες 4,19%, με τις Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχαλκο να σημειώνουν πτώση που ξεπερνά το 3%. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Eurobank, Εθνική, άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΕΕΕ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι μισές σχεδόν μετοχές του FTSE 25.