Πήραν... φόρα οι τραπεζικές μετοχές, ανοδικά το Χ.Α.
Παρασκευή, 29-Ιουλ-2016 13:56
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Ανοδικό ξέσπασμα σημειώθηκε στις τραπεζικές μετοχές στα μέσα της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα, μετά το χθεσινό μίνι sell-off, με τον τζίρο ωστόσο να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει ήπιες μεταβολές.
Ο τραπεζικός δείκτης ανεβάζει ρυθμούς και ενισχύεται 3,73%, με την Alpha Bank να κινείται με άνοδο 4,22% στα 1,73 ευρώ, την Εθνική στα 0,1850 ευρώ με άνοδο 3,93%, την Πειραιώς στο +4,44% και τα 0,1410 ευρώ και η Eurobank στο +2,24% και τα 0,5030 ευρώ.
Στον 25άρη η εικόνα είναι μεικτή και το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορισμένο, ενώ ανοδικά ξεχωρίζουν οι Τιτάνας, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ ενώ πιέσεις δέχονται η ΕΥΔΑΠ στο -1,39%, ο ΟΤΕ στο -1,6% και ο ΟΠΑΠ στο -0,69%.
Για τον Γενικό Δείκτη, το περιορισμένο εύρος διακύμανσης αλλά και η ιδιαίτερα υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα, δεν αφήνει πολλά περιθώριο αισιοδοξίας, αφού το ζητούμενο είναι η όποια ανοδική κίνηση να συνοδεύεται από "σοβαρούς" τζίρους.
Σύμφωνα με την Fast Finance, οι 570-585 μονάδες αποτελούν σημείο στήριξης για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, ενώ σημαντικό άκρο παραμένουν οι 561-550 μονάδες. Μια ανοδική κίνηση με αυξημένο τζίρο θα μπορέσει να οδηγήσει στις 617 μονάδες, ενώ σε περίπτωση περαιτέρω πτώσης, θα απειληθεί η στήριξη των 520 μονάδων.
Για τον FTSE 25, μετά την καθοδική διάσπαση των 1.510, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 1.492 μονάδες, ενώ αντίθετα, η κατοχύρωση των 1.532-1.538 και των 1.541 μονάδων στη συνέχεια, θα δώσει σήμα για ανοδική κίνηση στις 1.566 μονάδες.
Όπως τονίζει, "η αγορά συνεχίζει να είναι αποκομμένη από τις ξένες κινούμενη με πολύ χαμηλούς όγκους και χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση. Χρειάζεται αύξηση όγκου συναλλαγών αν θέλει να δώσει και πάλι μία κατεύθυνση και τάση".
Τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στον τραπεζικό κλάδο και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests στις 11.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος, στα οποία αν και οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν ωστόσο ο τόνος που θα δοθεί σχετικά με την υγεία του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης εν μέσω της τραπεζικής κρίσης σε Ιταλία και Πορτογαλία αλλά και των ανησυχιών γύρω από την Deutsche Bank, θα είναι καθοριστικός για την επενδυτική διάθεση.
Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΒΑ αποκάλυψε σήμερα τη μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί στα νέα stress tests που περιμένουν τις ελληνικές αλλά και τις πορτογαλικές τράπεζες. Όπως είπε, "οι μικρότερες τράπεζες θα περάσουν από αντίστοιχους ελέγχους από τις αρμόδιες εγχώριες αρχές, οι οποίες θα σε κάποιο βαθμό θα βασίζονται στην μεθοδολογία μας". Η εστίαση έχει μετατοπιστεί από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στα επισφαλή δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, τα οποία συνολικά στην Ευρώπη ξεπερνούν το 1 τρις ευρώ.