Νευρικότητα στο Χ.Α με "ανεβασμένο" τζίρο

Τρίτη, 26-Ιουλ-2016 10:51

Νευρικότητα στο Χ.Α με "ανεβασμένο" τζίρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:59

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με νευρικότητα ξεκίνησε και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται και πάλι στο κόκκινο. Στη συνέχεια η εικόνα βελτιώθηκε με τον Γενικό Δείκτη να περνά ελαφρώς στα θετικά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν μικρές εναλλαγές προσήμου.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,08% στις 564,27 μονάδες, με τον τζίρο να εμφανίζεται "ανεβασμένος" στα 10,5 εκατ. ευρώ , ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες στο 1,22% στις 520,75 μονάδες και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,06%.

Με απώλειες ξεκίνησαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες περιορίστηκαν στη συνέχεια, με την Eurobank στο -0,55% και τα 0,5430 ευρώ, την Πειραιώς στο -1,34% και τα 0,1470 ευρώ, την Alpha Bank στο -1,15% και τα 1,72 ευρώ, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η Εθνική στα 0,1840 ευρώ

Μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, η προσοχή επικεντρώνεται για μία ακόμη φορά στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να υποστεί αρκετή μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα, λόγω των διοικητικών αλλαγών που προωθούνται.

Για τον Γενικό Δείκτη, το μεγάλο στοίχημα είναι η διακράτηση ενός επίπεδου άνω των 561 μονάδων και η προσέγγιση της ζώνης των 570-575 μονάδων, αναζητώντας αντιστάσεις από τις μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου.

Όπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, χθες είχαμε μία "συνεδρίαση χαμηλού κόστους με την συνεισφορά να είναι στο μεγαλύτερο μέρος από τον τραπεζικό κλάδο και με τα δύο Όμικρον, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, να σώζουν ΓΔ και FTSE 25. Ο 25άρης δοκιμάζει για τρίτη φορά στην πολύ σημαντική στήριξη στο επίπεδο των 1520 -1525 μονάδων".

Όπως επισημαίνει, είναι δύσκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων ακόμα με την αγορά να περιμένει ουσιαστικά τα νέα από τα ευρωπαϊκά stress tests. Το επίπεδο των 1532 και των 1544 μονάδων είναι κοντινές αντιστάσεις που κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να μας δώσει τις 1570 ή τις 1580 μονάδες. Αντίστοιχα μία διάσπαση των 1521 μονάδων το πιο πιθανό είναι να μας φέρει στις 1497 μονάδες.

To ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να κινηθεί στα βήματα των διεθνών αγορών στις οποίες και επικρατεί επιφυλακτικότητα καθώς έχουν το βλέμμα στραμμένο στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται αύριο και αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν να προχωρά σε κάποια κίνηση σε σχέση με τα επιτόκια, ωστόσο οι επενδυτές προετοιμάζονται για οποιοδήποτε σήμα από την ομοσπονδιακή τράπεζα για σύσφιξη της νομισματικής πολίτικης αργότερα μέσα στο έτος.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στη συνεδρίαση της BoJ την Παρασκευή, όπου οι αναλυτές δεν αποκλείουν επέκταση του προγράμματος αγοράς assets αλλά και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος.

Αν και τα ευρωπαϊκά stress tests είναι το θέμα της εβδομάδας, καθώς πιθανώς να αποκαλύψουν κεφαλαιακά ελλείμματα σε συστημικά σημαντικές τράπεζες εντείνοντας το risk aversion των επενδυτών, ενώ θα βγει στο φως και η πραγματική θέση της Monte dei Paschi η οποία πλήττεται από ένα βουνό κόκκινων δανείων, ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης περιμένει με μεγάλη προσοχή και τα αποτελέσματα που ανακοινώνει αύριο η Deutsche Bank, ενώ την Πέμπτη αναμένονται και τα αποτελέσματα της βρετανικής Lloyds.

Η Commerzbank σήμερα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν περί το ένα τρίτο και διαμορφώθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ και ότι ο κεφαλαιακός της δείκτης υποχώρησε εν τω μέσω αυξημένων συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων και ρυθμιστικών αλλαγών. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της υποχωρεί άνω του 5%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μετοχή της Monte dei Paschi βρέθηκε και σήμερα σε αναστολή διαπραγμάτευσης λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, μετά από δημοσιεύματα που τοποθετούν το κεφαλικό έλλειμμα της ιταλικής τράπεζας στα stress tests, σε πολύ υψηλά επίπεδα.