ΧΑ: Θετικό το πρόσημο με last minute αγοραστές στις τράπεζες

Τετάρτη, 06-Ιουλ-2016 17:30

ΧΑ: Θετικό το πρόσημο με last minute αγοραστές στις τράπεζες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:50

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Τις δημοπρασίες περίμεναν οι σημερινοί αγοραστές των τραπεζικών μετοχών για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αλλάζοντας άρδην στο τέλος την εικόνα της αγοράς και οδηγώντας τον γενικό δείκτη να κλείσει με θετικό πρόσημο, για πρώτη φορά μετά από δύο ημέρες πτώσης. 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 529,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 520,40 μονάδων (-1,28%) και 529,65 μον. (+0,47%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 91,33 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων οι 552 χιλ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,95%, στις 1.398,81 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 657,98 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,43% στις 602,90 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -2,45%.

Καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το Χ.Α. κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, φτάνοντας έως και το -1,28%, εβρισκόμενο υπό την "επήρεια” του αρνητικού ευρωπαϊκού κλίματος. Ωστόσο το φίνις που επιφύλαξαν οι τράπεζες στην αγορά ήταν εντυπωσιακό, αν και όχι τόσο "ξαφνικό”, με ορισμένες ισχυρές εντολές στις δημοπρασίες να αλλάζουν άρδην το κλίμα της αγοράς και να ανατρέπουν το ενδοσυνεδριακό αρνητικό πρόσημο. 

Και μπορεί η Credit Suisse να ακολούθησε το παράδειγμα της Goldman Sachs και της Morgan Stanley και να προχώρησε σήμερα σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο στις επισημάνσεις της ανέφερε ότι αυτό εντάσσεται στο γενικότερο αρνητικό κλίμα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι οι προοπτικές μπορούν να είναι πολύ θετικές εάν επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.
 
Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, υπάρχουν αρκετά θετικά στο βραχυπρόθεσμο διάστημα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως τα οφέλη από την επαναφορά του Waiver και η συμμετοχή στο πρόγραμμα TLTRO, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη αποτιμηθεί από την αγορά και δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία των μετοχών τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α. σήμερα κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το γενικότερο αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, με τον τζίρο όμως να μην καταφέρνει να φτάσει ούτε καν τα 40 εκατ. ευρώ, αν και διακινήθηκαν πάνω από 90 εκατ. τεμάχια. Από αυτά τα τεμάχια, τα 45,3 εκατ. διακινήθηκαν στη μετοχή της Εθνικής, αφήνοντας μάλιστα έναν ικανοποιητικό όγκο ανεκτέλεστων αγορών και πολλές προσδοκίες για ητν αυριανή συνεδρίαση. 

Στη γενικότερη τώρα εικόνα της αγοράς, σήμερα οι ρόλοι στο ταμπλό είχαν αντιστραφεί. Οι μη τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που "κράτησαν” τον γενικό δείκτη σε αρνητικά εδάφη στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και οι τραπεζικές εκείνες που προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από τα κρίσιμα επίπεδα των 520 μονάδων, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά των μεν και των δε τις προηγούμενες μέρες. 

Όπως μάλιστα αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, όσα προβλήματα και να έχει η Ελλάδα, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ειδικά οι τραπεζικές μετοχές έχασαν μόνο τις ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα σχεδόν το 45-50% της αξίας τους. Τα υπερπουλημένα επίπεδα χτύπησαν τα alarm των traders, οι οποίοι αν και αναζητούν τα ασφαλή καταφύγια, τύπου γερμανικών bund, δεν ξεχνούν να τοποθετήσουν ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων τους σε τίτλους που μπορεί να τους αποδώσουν άμεσα ένα καλό αντιστάθμισμα στις αρνητικές αποδόσεις των μεγάλων κρατικών ομολόγων. 

Έτσι στο ταμπλό σήμερα ξεχώρισε, με την καλή έννοια αυτή τη φορά, η Πειραιώς, η οποία ενισχύθηκε κατά 7,69%, ενώ ακολούθησε και η Alpha Bank με το δικό της +4,41%. Με κέρδη άνω του 3% έκλεισαν οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean, με την πρώτη μάλιστα να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό -1,63%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Grivalia και Ελλάκτωρ. 

Στον αντίποδα, Τιτάν και Folli Follie συγκράτησαν την άνοδο της αγοράς, καθώς κατέγραψαν απώλειες 2,70% και 2,49% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΛΠ, Jumbo, Μυτιληναίο και Motor Oil. Ήπια πτωτικά έκλεισαν και οι ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο και ΟΤΕ.