Χρηματιστήριο χωρίς επενδυτές η αγορά της Αθήνας

Πέμπτη, 24-Σεπ-2015 14:28

Χρηματιστήριο χωρίς επενδυτές η αγορά της Αθήνας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:51

Του Βασίλη Γεώργα

Μόλις 13 εκατομμύρια ευρώ τζίρου έχει κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης από την οποία η πλειονότητα των ενεργών παικτών απέχει και οι συναλλαγές είναι περίπου διαδικαστικού χαρακτήρα. 

Από τη μια η εμφανής επιφυλακτικότητα όσο τα μείζονα οικονομικά θέματα είναι ανοιχτά, από την άλλη η επενδυτική απομόνωση στην οποία έχει ούτως ή άλλως περιπέσει το Χ.Α συμπεριλαμβανομένων και των capital controls που κλείνουν αισίως 40 συνεδριάσεις αύριο, συντηρούν μια εικόνα αγοράς εγκλωβισμένης στην εσωστρέφεια με περιορισμένο ενδιαφέρον και ελάχιστες συναλλαγές όπου ελλείψει αγοραστών οι πωλητές συνεχίζουν για τέταρτη μέρα να κρατούν σφιχτά τη σκυτάλη.

Παραμένει ενεργό το σενάριο ανοδικής αντίδρασης της αγοράς, παρά τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις μεταξύ 663 μονάδων (-0,83%) και 673 μονάδων (+0,53%), με τη διατήρηση ή την απώλεια  των 663 μονάδων να είναι κομβική βραχυπρόθεσμα δεδομένης της στήριξης που παρέχει ο διερχόμενος από εκεί κινητός μέσος όρος των 20 τελευταίων συνεδριάσεων. 

Υπό προϋποθέσεις ο χαμηλός τζίρος σε μια περίοδο που είναι αντικειμενικά δύσκολη για την αγορά καθώς στα παρασκήνια "μαγειρεύονται" οι όροι και τα απαιτούμενα ποσά της -μεγάλης όπως όλα δείχνουν- ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν δίχτυ προστασίας για το Χ.Α, αρκεί οι πιέσεις να παραμείνουν ελεγχόμενες στο ταμπλό και να μην πληθύνουν περαιτέρω οι πωλητές ή διαχυθούν σε ευρύτερα στρώματα οι ρευστοποιήσεις.

Προς το παρόν δεν διαφαίνονται λόγοι ή αφορμές να ενταθεί σημαντικά  η πίεση σε δεικτοβαρείς μετοχές της πραγματικής οικονομίας με αποτέλεσμα παρά τις εκτιμήσεις ότι μεσοπρόθεσμα η αγορά θα μπορούσε να κινηθεί προς νεότερα χαμηλά έτους, για την ώρα η καθοδική κίνηση να λογίζεται ως διορθωτική από τους αναλυτές και έτσι θα περιγράφεται τουλάχιστον όσο παραμένει ενεργός ο σχηματισμός αντιστροφής στις 615 μονάδες.

Αρνητικός πρωταγωνιστής του ταμπλό και για ακόμη ημέρα οι τράπεζες, με την ανησυχητική αδυναμία της Eurobank  η οποία διολισθαίνει και σήμερα σε νεότερα ιστορικά χαμηλά (0,029 ευρώ με απώλειες 6,45% και αποτίμηση μόλις 440 εκατ. ευρώ), και την συνέχιση των πιέσεων στην Πειραιώς, να διαμορφώνουν το κλίμα. Ούτε η Alpha Bank κατάφερε να κρατήσει τα πρωϊνά της κέρδη καθώς σε κάθε ανοδική κίνηση οι πιέσεις πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει εκ νέου ως και 3,94% χαμηλότερα, ενώ η Εθνική επίσης πιέζεται χαμηλότερα των 0,5 ευρώ. 

Παρά την καλύτερη εικόνα σε επιμέρους μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Ελλάκτωρ (+3,47%), η Motor Oil (+1.7%), η Μυτιληναίος (+1,4%), η ΔΕΗ (+1%) κ.α  οι απώλειες της Coca Cola και του ΟΤΕ "μετράνε" περισσότερο και συμβάλλουν στην υποχώρηση. 

Αρνητική είναι η εικόνα σήμερα και για την μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη FTSE MID CAP να έχει απώλειες άνω του 1% λόγω των πιέσεων που εκδηλώνονται με ελάχιστο συγκριτικά τζίρο σε Intracom, Φουρλή, Πλαίσιο, Ικτίνο, Ελληνικά Καλώδια, Intralot κ.α 

Στο σύνολο της αγοράς υπερτερούν για άλλη μια ημέρα οι μετοχές με πτώση φτάνοντας νωρίτερα τις 46 έναντι 26 που κινούνται ανοδικά, ενώ από πλευράς συναλλαγών είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για την Alpha, τον ΟΤΕ, την Πειραιώς και τη Eurobank ο τζίρος ξεπερνούσε νωρίτερα το 1 εκατ. ευρώ.