Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 14-Αυγ-2015 11:31

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13.53

της Έφης Γκικοπούλου

Σε πολύ υψηλούς τόνους και με αρκετό εκτροχιασμό του προγραμματισμένου χρόνου που έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υπερψηφίστηκε η τρίτη και κρισιμότερη δανειακή σύμβαση της χώρας. Ωστόσο η κόπωση στην κυβερνητική συνοχή και οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στη Βουλή, αφήνουν πολλά θέματα ανοιχτά πολιτικά, διατηρώντας το οικονομικό περιβάλλον ευμετάβλητο, γεγονός που θα αντικατοπτρίζεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής έχει διαγράψει άνοδο της τάξης του 1,53% αλλά πολύ πιθανόν να μην καταφέρει να διακρατήσει τα κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι πιέσεις επανέρχονται στον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει άνω του 7%. Η Eurobank υποχωρεί 8,57%, η Alpha Bank χάνει 9,35%, η Τρ. Πειραιώς (-8,92%) και η ΕΤΕ (-4,38%).

Στο υπόλοιπο ταμπλό, χαμηλότερα διαπραγματεύονται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,24%), Ελλάκτωρ (-3,77%), ΔΕΗ (-3,51%), Γριβάλια (-3,14%), ΕΧΑΕ (-3%) και Τιτάνας (-1,71%) μεταξύ άλλων. Στον αντίποδα κινούνται οι μετοχές των Αεροπορία Αιγαίου (+3,13%), ΟΠΑΠ (+1,38%) και ΟΤΕ (+0,79%).

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, η Frigoglass και η Attica Bank υποχωρούν 2,44% και 2,17% αντίστοιχα, ενώ η Intracom ενισχύεται 7,89% στα 0,369 ευρώ.

Δεν παρατηρείται κάτι αξιόλογο στην αγορά παραγώγων, ενώ σημαντική αποκλιμάκωση παρατηρείται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την καμπύλη των αποδόσεων να εξομαλύνεται. Η απόδοση στο 3ετές διαμορφώνεται στο 13,03% από 14,06% χτες, στο 5ετές υποχωρεί στο 12,77% από 13,18%, ενώ στην 10ετία η απόδοση διαμορφώνεται στο 10,05% από 10,15% χτες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει χαμηλή στα 15 εκατ. ευρώ.

Στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI δεν υπήρξε κάποια διαγραφή ή προσθήκη ως προς τις ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI Greece. Στους υπόλοιπους παρόχους δεικτών, η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών Stoxx είναι προγραμματισμένη για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Στο δείκτη Stoxx 600 που περιλαμβάνει τις 600 μεγαλύτερες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη συμμετέχουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ.