Αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης με οδηγό τις τράπεζες και τον ΟΤΕ

Πέμπτη, 06-Αυγ-2015 17:58

Αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης με οδηγό τις τράπεζες και τον ΟΤΕ

της Έφης Γκικοπούλου

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, δίνοντας ένα τόνο αισιοδοξίας και αισθήματος επιστροφής στην κανονικότητα. Μετά τις καταιγιστικές ρευστοποιήσεις των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, ήρθε η σειρά των αγοραστών, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη με κέρδη της τάξης του 17,78%, κοντά στο τοπικό υψηλό των 280,78 μονάδων.

Ο κύριος πρωταγωνιστής υπήρξε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας(+27,47%), η οποία από τη χθεσινή συνεδρίαση επιχείρησε να περάσει μπροστά των υπολοίπων, με  "συμπρωταγωνίστρια" την Eurobank (+17,31%). Σε δεύτερο ρόλο βρέθηκαν οι μετοχές των Alpha Bank (+11,61%) και Tρ. Πειραιώς (+3,62%), με την τελευταία να μην αποσαφηνίζει αν ακολούθησε απλά το... έργο των υπολοίπων ή οι πωλήσεις καθυστέρησαν να τελειώσουν.

Στo υπόλοιπο ταμπλό, σημαντικά κέρδη προσκόμισε η μετοχή του ΟΤΕ (+9,28%) με κλείσιμο στα 7,7 ευρώ, η Βιοχάλκο ενισχύθηκε κατά  6,64%,  η ΔΕΗ (+6,53%), η ΕΥΔΑΠ (+6,28%) και η ΕΧΑΕ (+6,10%) ενώ υψηλότερα άνω του 4% διαμορφώθηκαν τα κλεισίματα για ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΠΕ και ΜΠΕΛΑ. Η Coca Cola που αμφιταλαντευόταν στη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου (η μετοχή έφτασε να υποχωρεί έως και -4,54%) έκλεισε τελικώς στα 20,49 ευρώ, ήτοι 1,19% υψηλότερα.

Μόνο τρεις ήταν οι μετοχές με απώλειες στον  25άρη, οι  Γριβάλια (-6,08%), Folli Follie (-4,55%) και Μέτκα (-1,05%).

Στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, αντέδρασε  και η Attica Bank, σημειώνοντας κέρδη +23,08% στα 0,032 ευρώ, η ΜΙΓ κέρδισε +21,74%, το ΥΓΕΙΑ (+14,89%), η ΣΩΛΚ (+12,48%), η Intracom (+9,84%) και η ΑΝΕΜΟΣ (+4,84%) μεταξύ άλλων, ενώ τα ΕΛΚΑ και ο Φουρλής υποχώρησαν 4,26% και 3,42% αντίστοιχα.

Στην αγορά παραγώγων, παρά τη σημαντική άνοδο των τραπεζών, τα προθεσμιακά τους συμβόλαια δεν συγκέντρωσαν μεγάλο συναλλακτικό ενδιαφέρον, ενώ τα μεγάλα Premium διατηρήθηκαν έναντι των υποκείμενων αξιών.

Ο τζίρος αν και ήταν κατά 10 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από χτες, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, στα 74 εκατ. ευρώ, με τους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους και τον ΟΤΕ να συμπληρώνουν το 70% του συνολικού τζίρου.