ΣΙΔΕΝΟΡ: Αποτελέσματα

Τρίτη, 23-Μαρ-2010 17:52

To 2009, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ διαμορφώθηκε σε 938 εκ. ευρώ έναντι 1.713,4 εκ. ευρώ το 2008, μειωμένος κατά 45,3%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων της χρήσης 2009 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 58,8 εκ. ευρώ, έναντι κερδών 47,4 εκ. ευρώ το 2008. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη 22,3 εκ. ευρώ έναντι 140 εκ. ευρώ το 2008. 

Τέλος, τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 71,3 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,742 ευρώ ανά μετοχή) έναντι κερδών 29,3 εκ. ευρώ (ή 0,304 ευρώ ανά μετοχή) το 2008. 

Oι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό επηρέασαν τόσο τον κλάδο των μετάλλων διεθνώς, όσο και τον Όμιλο ΣΙΔΕΝΟΡ. Η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας και η καθυστέρηση στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής οδήγησαν σε μειωμένους όγκους πωλήσεων που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων χάλυβα οδήγησαν σε μείωση του κύκλου εργασιών, αλλά και σε συμπίεση των περιθωρίων κερδοφορίας για τον Όμιλο ΣΙΔΕΝΟΡ. Παρά τις συνθήκες που επηρέασαν τη δραστηριότητα της πλειονότητας των κλάδων τόσο της διεθνούς, όσο και της ελληνικής οικονομίας, ο Όμιλος ΣΙΔΕΝΟΡ έθεσε από νωρίς ως στρατηγικό στόχο και κύριο μέλημα τη διατήρηση του λειτουργικού κόστους σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα, μέσω της προσαρμογής της παραγωγικής δραστηριότητας στις νέες συνθήκες ζήτησης, καθώς και της μείωσης των γενικών εξόδων και της ενίσχυσης της ρευστότητας. 

Αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών της διοίκησης ήταν τα αποτελέσματα προ φόρων και αποσβέσεων να ανέρχονται σε κέρδη (ευρώ 254 χιλ.). Το αποτέλεσμα αυτό πέρα από τη θετική συνεισφορά του κλάδου Σωληνουργίας, στηρίζεται και στη σημαντική διεθνή δραστηριότητα του Ομίλου, δεδομένου ότι πάνω από το 62% της συνολικού κύκλου εργασιών πραγματοποιείται σε χώρες εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, υπήρξε σημαντική μείωση των γενικών εξόδων κατά 24%, ενώ οι λειτουργικές ροές ανήλθαν σε 118,4 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 16% (419,7 εκ. ευρώ τη 31/12/2009 έναντι 497,4 εκ. ευρώ τη 31/12/2008). 

Για το 2010, βασικοί στόχοι του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ παραμένουν η συνεχής βελτίωση της κοστολογικής βάσης και της παραγωγικότητας, η διατήρηση του κεφαλαίου κίνησης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς και η αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης λιμενικών εγκαταστάσεων σε στρατηγικό σημείο στον ποταμό Δούναβη, με σκοπό την άμεση εκμετάλλευση της διαφαινόμενης ανάκαμψης των δυτικοευρωπαϊκών αγορών. 

Τα Στοιχεία & Πληροφορίες της περιόδου από 1.1.2009 - 31.12.2009 δημοσιεύονται στο Φύλλο της 24ης Μαρτίου 2009 των εφημερίδων ΄΄ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ΄΄ και ΄΄ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ΄΄ και μαζί με την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της ίδιας περιόδου θα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Εταιρίας, στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.sidenor.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΧΑ www.athex.gr