Τρ. Πειραιώς: Αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2009
Τετάρτη, 26-Αυγ-2009 17:35
Δήλωση Προέδρου Δ.Σ., Μιχάλη Σάλλα
Οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι δύσκολες, με σοβαρές ωστόσο ενδείξεις σταδιακής ανάκαμψης και ομαλοποίησης των αγορών, από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ο Όμιλος Πειραιώς προσάρμοσε έγκαιρα τις πολιτικές του με σκοπό την ενίσχυση του ισολογισμού του και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του. Η ρευστότητα του Ομίλου διαμορφώθηκε σε σχεδόν ιστορικά υψηλά επίπεδα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό και διαμορφώθηκαν στο 4,5%, το επίπεδο και η ποιότητα της κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώθηκαν με το συνολικό δείκτη στο 11,2% και το Equity Tier I στο 7,9%, ενώ το λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε περαιτέρω στο 1%.
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Πειραιώς στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 55% σε ετήσια βάση, ωστόσο τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου παρουσίασαν αύξηση κατά 48% έναντι του προηγούμενου.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και θέτουν τις προϋποθέσεις, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση και την καλύτερη ποιότητα χαρτοφυλακίου, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες από ισχυρότερη θέση στο μέλλον.
Αποτελέσματα
Κέρδη προ φόρων και προβλέψεων στα €368 εκατ το 1ο 6μηνο 2009, -16% σε ετήσια βάση. Αύξηση 48% σε τριμηνιαία βάση, προερχόμενη κυρίως από την ενίσχυση των καθαρών έντοκων εσόδων και των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.
Προβλέψεις €207 εκατ, 2,5 φορές υψηλότερες του 6μηνου 2008, αντιστοιχώντας σε 107 μ.β. ως προς το μέσο όρο των δανείων έναντι 83 μ.β. το 1ο 3μηνο 2009 και 49 μ.β. το 1ο 6μηνο πέρυσι.
Καθαρά κέρδη αναλογούντα στους μετόχους €128 εκατ, -55% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των προβλέψεων. Σε τριμηνιαία βάση τα καθαρά κέρδη του 2ου 3μηνου 2009 ήταν αυξημένα κατά 48% έναντι του 1ου 3μηνου (€76 εκατ έναντι €52 εκατ αντίστοιχα), ως αποτέλεσμα της ανόδου όλων των πηγών εσόδων.
Καθαρά έντοκα έσοδα €528 εκατ, -5% σε ετήσια βάση, αλλά βελτιωμένα κατά 7% το 2ο 3μηνο έναντι του 1ου 3μηνου (€272 εκατ έναντι €255 εκατ αντίστοιχα). Kαθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2ου 3μηνου 2009 στο 2,6% από 2,4% το 1ο 3μηνο 2009.
Περαιτέρω επιβράδυνση του λειτουργικού κόστους, με ετήσια άνοδο στο 1%, παρά την κατά 5% αύξηση του δικτύου καταστημάτων.
Μεγέθη
Σύνολο ενεργητικού €54 δισ, +5% σε ετήσια βάση.
Δείκτης «χορηγήσεις / καταθέσεις» στο 107%, εξαιρουμένων των τιτλοποιήσεων δανείων, μειωμένος κατά ~450 μ.β. σε ένα τρίμηνο.
Περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω δύο νέων τιτλοποιήσεων δανείων (Απρ.’09 €725 εκατ καταναλωτικά, Μάι.’09 €900 εκατ επιχειρηματικά). Τον Αύγουστο 2009 ολοκληρώθηκαν τρεις πρόσθετες τιτλοποιήσεις δανείων συνολικού ύψους €3,45 δισ, παρέχοντας €1,9 δισ πρόσθετης ρευστότητας.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 180 ημερών στο 2,3% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις 92%.
Σύνολο δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (ΔΠΧΠ 7) στο 4,5%, με δείκτη κάλυψης καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών (ΔΠΧΠ 7) από προβλέψεις βελτιωμένος στο 49% προ διαγραφών, ενώ μετά τις διαγραφές στο 48%, όσο και το Μάρτιο 2009. Μαζί με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις η κάλυψη διαμορφώνεται στο 103%.
Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου αυξήθηκαν κατά €203 εκατ έναντι του Μαρτίου 2009, χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου μέσω προνομιούχων μετοχών ύψους €370 εκατ, ανερχόμενα σε €3,3 δισ. Μαζί με τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, τα κεφάλαια ανέρχονται σε €3,6 δισ.
Τα εποπτικά ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε €4,1 δισ και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,2% (ε) με Tier I 9,3% (ε).
Δείκτης ιδίων κεφαλαίων αφαιρουμένων των άυλων στοιχείων, του goodwill, των υβριδικών κεφαλαίων και των προνομιούχων μετοχών προς το σύνολο του ενσώματου ενεργητικού στο 5,5%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και πάνω από το μέσο όρο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων χωρίς υβριδικά κεφάλαια και προνομιούχες μετοχές (Equity Tier I) στο 7,9% (ε), ενδεικτικός της ποιότητας της κεφαλαιακής βάσης εν μέσω της κρίσης.
*Δείτε τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς το α΄ εξαμήνου 2009 στη στήλη "Σχετικά αρχεία".