Ιασώ: Δελτίο Τύπου - Σχολιασμός αποτελεσμάτων χρήσησης 2007

Παρασκευή, 21-Μαρ-2008 09:08

Αύξηση κύκλου εργασιών ομίλου 18%. 

Αύξηση καθαρών Κερδών ομίλου, (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας), κατά 52,5%. 

Σημαντική ενίσχυση της Κερδοφορίας προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ΙΑΣΩ General (+379,8%). Ενίσχυση της θετικής πορείας της θυγατρικής εταιρίας MEDSTEM, με αύξηση, του κύκλου εργασιών κατά 43,7% και των κερδών μετά από φόρους κατά 47,1%. 

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου για τη χρήση του 2007 ανήλθε σε ευρώ 169,8 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε ευρώ 44,7 εκατ. καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 32,1%, ενώ το εν λόγω περιθώριο κέρδους παρουσιάζεται ενισχυμένο κατά 281 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν ευρώ 33,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 38,5%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε ευρώ 20,4 εκατ. ενισχυμένα κατά 52,5%. 

Αναλυτικότερα:
ΙΑΣΩ Α.Ε.: Σταθερή ενίσχυση των μεγεθών της μητρικής εταιρίας. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για τη χρήση του 2007 ανήλθε σε ευρώ 101,0 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 13,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην αύξηση των εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών κατά 4,6%και 8,8% αντίστοιχα, καθώς και στην αύξηση του μέσου εσόδου ανά ασθενή κατά 4,9%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ευρώ 36,9 εκατ. καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 16,8%, ενώ το εν λόγω περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 36,52% και παρουσιάζεται ενισχυμένο κατά 94 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) ανήλθαν σε ?21,9 εκατ. ενισχυμένα κατά 8,5%. Η περιορισμένη ενίσχυση των καθαρών κερδών οφείλεται αφενός στην αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά ευρώ 1,23 εκατ. (+177%) και αφετέρου σε διαφορές φορολογικού ελέγχου των χρήσεων 2003 έως 2005 ύψους ευρώ 1,58 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρίας (Τραπεζικός δανεισμός μείον Ταμ. Διαθέσιμα) στο τέλος χρήσης 2007 ανήλθε σε ευρώ 46,5 εκατ. έναντι ευρώ 4,7 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση. 

ΙΑΣΩ General Α.Ε.: Σημαντική ενίσχυση της Κερδοφορίας προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) (+379,8%) Ο κύκλος εργασιών του ΙΑΣΩ General για τη χρήση του 2007 ανήλθε σε ευρώ 64,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 23,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην αύξηση των εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών κατά 23,5% και 29,8% αντίστοιχα. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) (διαμορφώθηκαν σε ευρώ 6,92 εκατ. και παρουσιάζονται αύξηση της τάξεως του 379,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Επισημαίνουμε ότι το περιθώριο (EBITDA) ανήλθε σε 10,7% και παρουσιάζεται ενισχυμένο κατά 797 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας ανήλθαν σε ευρώ 0,11 εκατ. έναντι ζημιών ευρώ 5,15 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος μετά από φόρους η εικόνα είναι επίσης βελτιωμένη παρουσιάζοντας μείωση των ζημιών κατά ευρώ 5,30, εμφανίζοντας ζημία της τάξεως των ευρώ 2,36 εκατ. (οφειλόμενη στην αναβαλλομένη φορολογία και τις διαφορές του φορολογικού ελέγχου), έναντι επίσης ζημίας ευρώ 7,66 εκατ. κατά την χρήση του 2006. 

MedStem Services Α.Ε.: Ενίσχυση της θετικής πορείας Ο κύκλος εργασιών της MedStem για τη χρήση του 2007 κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 43,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρήση και ανήλθε σε ευρώ 4,6 εκατ. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αποθηκευμένων δειγμάτων βλαστοκυττάρων κατά 44,3% γεγονός που οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση της αναγκαιότητας αποθήκευσης βλαστοκυττάρων και αποδοχής της μεθόδου από τους νέους γονείς. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 1,37 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 29,6% σε σχέση με το 2006. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε ευρώ 0,98 εκατ. ενισχυμένα κατά 47,1%.

Η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008, στις εφημερίδες, καθώς επίσης στις ιστοσελίδες του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.ase.gr), και της εταιρίας (www.iaso.gr).