Frigoglass: Οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2015
Παρασκευή, 22-Μαϊ-2015 09:48
Οικονομικά Αποτελέσματα Πρώτου Τριμήνου 2015
Αθήνα, Ελλάδα, 22 Μαΐου 2015 – H Frigoglass SAIC (εφεξής “Frigoglass” ή “εμείς” ή ο “Όμιλος”) ανακοινώνει σήμερα τα μη ελεγμένα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2015 (έως την 31η Μαρτίου 2015).
Τα κυριότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2015
- Διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων επαγγελματικών ψυγείων στη Ρωσία και γενικά στους εμφιαλωτές της Coca-Cola
- Εκκίνηση παραγωγής της νέας σειράς επαγγελματικών ψυγείων ICOOL σε ευρεία κλίμακα, με προσωρινή επίπτωση στην παραγωγικότητα, στον παραγόμενο όγκο και στα περιθώρια κέρδους
- Σημαντική εφάπαξ επίπτωση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εξαιτίας των εργασιών συντήρησης του κλιβάνου υαλουργίας στο Ντουμπάι
- Μείωση των λειτουργικών εξόδων σε συνέχεια της αναδιάρθρωσης
- 10ο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των αποθεμάτων κατά διψήφιο ποσοστό
- Μετά τη λήξη του τριμήνου, υπογραφή συμφωνίας για πώληση του Κλάδου Υαλουργίας
Οικονομικά Αποτελέσματα
Ο κύριος Torsten Tuerling, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:
"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας διερεύνησης των στρατηγικών επιλογών για τον Κλάδο Υαλουργίας. Υπογράψαμε συμφωνία για την πώληση των δραστηριοτήτων του Κλάδου Υαλουργίας της Frigoglass, στη Νιγηρία και στο Ντουμπάι, στην GZ Industries, τον κορυφαίο κατασκευαστή συσκευασιών αλουμινίου στη Νιγηρία. Η κίνηση αυτή είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για τη Frigoglass, καθώς καθιστά δυνατή τη σημαντική απομόχλευση του ισολογισμού μας και μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις επενδύσεις μας στις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει ο Κλάδος Επαγγελματικής Ψύξης.
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου κινήθηκαν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Βασικός συντελεστής της μείωσης των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε σχέση με εκείνα του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι ήταν οι εργασίες συντήρησης του κλιβάνου στο Ντουμπάι, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής και τη χαμηλότερη απορρόφηση των παγίων εξόδων. Παρά τη μείωση του όγκου παραγωγής στη δραστηριότητα του Ντουμπάι, οι πωλήσεις του Κλάδου Υαλουργίας αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας των πωλήσεων στη Νιγηρία.
Στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης καταγράψαμε διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεών μας στη Ρωσία, και γενικά στους εμφιαλωτές της Coca-Cola. Η εκκίνηση της παραγωγής, σε ευρεία κλίμακα, της άκρως πρωτοποριακής σειράς ICOOL είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας και του όγκου παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας το ύψος των πωλήσεων και τα περιθώρια κέρδους.
Η ολοκλήρωση της πώλησης των δραστηριοτήτων του Κλάδου Υαλουργίας τελεί εν αναμονή της λήψης όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Μετά την ολοκλήρωσή της θα παρουσιάσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας που θα εστιάζει στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, και θα αποσκοπεί στην επίτευξη βιώσιμης και κερδοφόρου ανάπτυξης. Αναμένουμε η αστάθεια των αγορών να συνεχίσει να επηρεάζει τον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης για το 2015. Βασιζόμενοι στην ήδη σημειωθείσα πρόοδο, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη βελτίωση της κοστολογικής μας βάσης και στην αύξηση του μεριδίου αγοράς μας μέσω της πρωτοποριακής σειράς προϊόντων ICOOL που παρουσιάσαμε πρόσφατα."
Επισκόπηση Αποτελεσμάτων
Οι ενοποιημένες πωλήσεις μας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ήταν ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ανερχόμενες στα €120 εκατ., εξαιτίας κυρίως της μείωσης των πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη και την Αφρική. Οι πωλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη παρουσίασαν τάση ανάκαμψης χάρη στην αύξηση του μεριδίου αγοράς στη Ρωσία, ενώ οι δραστηριότητές μας στη Δυτική Ευρώπη επηρεάστηκαν κυρίως από την μείωση του όγκου παραγωγής εξαιτίας της ευρείας παραγωγής της νέας σειράς ICOOL. Οι πωλήσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στις πρόσφατες οργανωτικές αλλαγές στις δραστηριότητές μας στη Νότια Αφρική, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεων, καθώς και στο δυσμενές περιβάλλον που επικράτησε γενικότερα στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Οι πωλήσεις στις περιοχές της Ασίας και της Ωκεανίας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με πέρυσι. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν σημαντική αύξηση, ως απόρροια του επιτυχούς μετασχηματισμού του επιχειρηματικού μας μοντέλου, το οποίο πλέον επικεντρώνεται στην πώληση άκρως πρωτοποριακών, εξειδικευμένων επαγγελματικών ψυγείων. Στον Κλάδο Υαλουργίας, οι πωλήσεις σημείωσαν χαμηλή μονοψήφια αύξηση, καθώς η σταθερή ανάπτυξη στη Νιγηρία αντιστάθμισε τη διψήφια υποχώρηση των δραστηριοτήτων μας στο Ντουμπάι που αποδίδεται στη μείωση της δυναμικότητας του κλιβάνου εξαιτίας παράτασης των εργασιών συντήρησης.
Το μεικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 20,2% ανερχόμενο σε €22,9 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο να μειώνεται κατά 400 μονάδες βάσης σε σύγκριση με πέρυσι, σε 19,1%. Αυτή η μείωση του περιθωρίου οφείλεται κυρίως στις εργασίες συντήρησης του κλιβάνου στο Ντουμπάι, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, την υστέρηση στην απορρόφηση των παγίων εξόδων και τη σημαντική αύξηση των ενεργειακών δαπανών. Το μεικτό περιθώριο κέρδους επηρεάστηκε επίσης από την εκκίνηση παραγωγής της νέας σειράς επαγγελματικών ψυγείων ICOOL, καθώς και από τη μείωση των πωλήσεων του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης στην Αφρική. Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 7,6% ανερχόμενα σε €11,9 εκατ., ενώ ο λόγος των λειτουργικών εξόδων προς τις πωλήσεις βελτιώθηκε κατά 45 μονάδες βάσης σε σύγκριση με πέρυσι, στο 9,9%. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στις πρωτοβουλίες εξορθολογισμού που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος και αποτυπώνει τις συνεχείς μας προσπάθειες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της επιχείρησής μας.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 25,6% σε €12,0 εκατ., με το περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 10%. Εξαιρώντας την επίπτωση της συντήρησης του κλιβάνου στο Ντουμπάι και τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα που είχε η έναρξη μαζικής παραγωγής της σειράς ICOOL, το περιθώριο EBITDA θα ήταν οριακά βελτιωμένο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζει κυρίως τα οφέλη των στρατηγικών πρωτοβουλιών μας που έχουν ως επίκεντρο τον εξορθολογισμό της παραγωγικής μας βάσης. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε €3,1 εκατ., από €7,9 εκατ. πέρυσι, μείωση στην οποία συντέλεσε και η αύξηση κατά 8% των δαπανών αποσβέσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €8,8 εκατ. Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες ήταν σημαντικά χαμηλότερες, καθώς μειώθηκαν σε €3,1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2015 από €9,4 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως σε συναλλαγματικά κέρδη. Το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε καθαρή ζημιά ύψους €3,9 εκατ. σε σύγκριση με €3,4 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.
Οι κεφαλαιακές δαπάνες ανήλθαν σε €7,6 εκατ., έναντι €2,7 εκατ. το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αρχική επένδυση για την ανακατασκευή ενός κλιβάνου στη Νιγηρία, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Οι υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες του τριμήνου αντικατοπτρίζουν επίσης το κόστος συντήρησης του κλιβάνου στο Ντουμπάι.
Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης κατέγραψε πτώση 7%, ως αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων, ανερχόμενο σε €172,5 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά περίπου €10 εκατ. για να διαμορφωθούν στα €44,6 εκατ. στα τέλη του Μαρτίου 2015, κυρίως εξαιτίας της μείωσης του λειτουργικού κέρδους και της αύξησης των κεφαλαιακών δαπανών. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €278,8 εκατ., αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.