Geniki Bank: Αποτελέσματα 2013 - Ορθή Επανάληψη

Παρασκευή, 28-Μαρ-2014 19:30

- Περαιτέρω Ενίσχυση των Υψηλών Χρηματοοικονομικών 0εικτών και Θωράκιση του Ισολογισμού 

- Βελτίωση του Λειτουργικού Αποτελέσματος και πορεία προς την επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία εντός του 2014 

- Προετοιμασία για την Υλοποίηση των Νέων Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών 

• Μείωση των καθαρών ζημιών μετά φόρων στα €2,9 εκατ. το 2013, έναντι ζημιών €100,5 εκατ. το 2012 και, εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων, κέρδη μετά φόρων €28,3εκατ. 

• To καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα προ προβλέψεων και έκτακτων δαπανών το 4ο τρίμηνο κατέγραψε ζημιά μόλις €1,4 εκατ., έναντι ζημιών €13,1 εκατ., €9,5 εκατ. και €5 εκατ. τα προηγούμενα τρία τρίμηνα αντιστοίχως, πιστοποιώντας τη θετική πορεία της Τράπεζας προς τη λειτουργική κερδοφορία στη διάρκεια του 2014. 

• Περαιτέρω βελτίωση του δείκτη βασικών κεφαλαίων της Τράπεζας (Core Tier I) στο 18,2% στο τέλος του 2013, το υψηλότερο της ελληνικής αγοράς, έναντι 14,7% στο τέλος του 2012, χωρίς καμία εξάρτηση για κεφάλαια από το .ημόσιο ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

• Αύξηση των καταθέσεων κατά 6% το 2013 έναντι του 2012 και κατά 9% (+€190 εκατ. περίπου) το 4ο τρίμηνο του 2013, έναντι του 3ου τριμήνου. 

• Μείωση του μέσου επιτοκίου καταθέσεων κατά 1% περίπου σε σχέση με το τέλος του 2012 και κατά 27 μονάδες βάσης σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2013. 

• Περαιτέρω βελτίωση των ήδη ισχυρών δεικτών ρευστότητας της Τράπεζας με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να μειώνεται σε 82% στο τέλος του 2013, το χαμηλότερο ποσοστό στην ελληνική αγορά, έναντι 93% στο τέλος του 3ου τριμήνου 2013, με μηδενική εξάρτηση της Τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το Ελληνικό .ημόσιο ή το Ευρωσύστημα. 

• Περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 18% σε ετήσια βάση, εξαιρουμένης της επίδρασης από το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου του προσωπικού – ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας. 

• 0ιατήρηση των υψηλότερων δεικτών κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων στην ελληνική αγορά με τη σχέση προβλέψεων προς το σύνολο των επισφαλών δανείων να διαμορφώνεται σε 63% και τη σχέση του συνόλου των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων να διατηρείται στο 42%. 

• Εφαρμογή νέου ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης της οργανωτικής δομής, των διαδικασιών, των υποδομών και του δικτύου της Τράπεζας, ενίσχυσης και βελτίωσης του προσωπικού και των δεξιοτήτων του, διεύρυνσης των προσφερομένων εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών, εκλογίκευσης του λειτουργικού κόστους και ανάπτυξης εξειδικευμένων δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης επιχειρήσεων και διαχείρισης επισφαλών δανειακών.

*Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση - Ορθή Επανάληψη των αποτελεσμάτων του 2013 της Γενικής Τράπεζας στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"