Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Σεπ-2021 08:07

  Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

  Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Ivan Krastev και Mark Leonard

  Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με την Κίνα και τη Ρωσία βρίσκεται σε εξέλιξη -αλλά δεν πιστεύουν οι περισσότεροι από αυτούς, ότι εμπλέκεται η δική τους χώρα.

  Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν ήδη σε αυτές τις αντιπαραθέσεις, και θεωρούν ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε ψυχρό πόλεμο με την Κίνα και τη Ρωσία παρά οι δικές τους κυβερνήσεις.

  Μια αισιόδοξη ερμηνεία θεωρεί το outsourcing ενός τέτοιου ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων στις Βρυξέλλες, ως την άφιξη μιας πραγματικής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ -αλλά μια πιο πεσιμιστική ανάλυση βλέπει να εμφανίζεται κενό μεταξύ των Βρυξελλών από τη μία πλευρά και πρωτευουσών κρατών-μελών και πολιτών της ΕΕ από την άλλη.

  Αυτή η διαφορά στις απόψεις για το εάν η χώρα κάποιου μετέχει σε μια σύγκρουση σε αντίθεση με το εάν μετέχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή δημόσια συναίνεση ότι ο κόσμος αύριο θα είναι αυτός του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας.

  Δεδομένου αυτού του κινδύνου, οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να βρουν ένα διαφορετικό, λιγότερο ιδεολογικό πλαίσιο για να προάγουν τη δημόσια στήριξη για μια ισχυρή διατλαντική συμμαχία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/publication/what-europeans-think-about-the-us-china-cold-war/

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ