Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιαν-2020 13:38

  Μπορεί η Ευρώπη να είναι καταλύτης για την δημοκρατική καινοτομία;

  Μπορεί η Ευρώπη να είναι καταλύτης για την δημοκρατική καινοτομία;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Stephen Boucher

  Η βελτίωση της δημοκρατίας στην ΕΕ είναι υψηλά στην ατζέντα της προσεχούς διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, μιας διετούς διαβούλευσης που προτάθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen. Θα βρίσκονται στο τραπέζι οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή δημοκρατία, δεδομένης της αποφασιστικότητας αυτών που της επιτίθενται;

  Όταν γίνεται συζήτηση στην Ευρώπη για δημοκρατική μεταρρύθμιση, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τρία σημεία αναφοράς για την επιτυχία. Πρώτον, οι δημόσιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κοινωνίας πιο αποτελεσματικά και συνολικά. Δεύτερον, οι δημοκρατικοί θεσμοί θα πρέπει να επανασχεδιαστούν για να ενθαρρύνουν την πολιτική καινοτομία. Τέλος, τα νέα μέτρα, πειράματα, τακτικές ή κανόνες που έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα μέσω του πολιτικού συστήματος και να τεθούν σε ισχύ.

  Επί του παρόντος, αυτό δεν συμβαίνει και πολύ. Πραγματικά, το θεσμικό σύστημα της ΕΕ πιο συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο στη διάδοση καλών ιδεών παρά ως παράγοντας καινοτομίας πολιτικών. Αντιθέτως, πολλές προσεγγίσεις έχουν επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο ανά την Ευρώπη: για παράδειγμα, πρωτοβουλίες όπως η ψηφιακή πλατφόρμα SynAthina στην Ελλάδα για πρωτοβουλίες πολιτών. Η φιλανδική Kokeilun Paikka ("τόπος πειράματος"), η οποία προσφέρει χρηματοδότηση για ιδέες επίλυσης προβλημάτων. Το πρόγραμμα θέσεων εργασίας Territoires Zero Chomeurs de Longue Duree στη Γαλλία, και το βρετανικό "What Works Network", με στόχο την βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών. Αλλά αυτά δεν έχουν επιλεγεί ή προσαρμοστεί περαιτέρω.

  Πολλές τοπικές λύσεις δεν κατορθώνουν να διαπεράσουν το σύστημα της ΕΕ. Η μεγάλης κλίμακας αναποτελεσματικότητα του κράτους συχνά συνυπάρχει με την καινοτομία των πολιτών. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα μεμονωμένα πειράματα, αλλά οι τακτικές δεν κατορθώνουν να συγκεντρώσουν και να χρησιμοποιήσουν έξυπνες ιδέες από τον ευρύτερο πληθυσμό.

  Το είδος των μεταρρυθμιστικών επιλογών που συζητιούνται στην ΕΕ, επικεντρώνονται γύρω από φορμαλιστικές, θεσμικές αλλαγές. Δεν έχουν σχέση με την αξιοποίηση του πνεύματος της συλλογικής νοημοσύνης.

  Για παράδειγμα, η ΕΕ έχει προσφάτως δεσμευτεί να επεκτείνει την επικουρικότητα: την ιδέα ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, παρά από μια κεντρική εξουσία. Αυτό παρουσιάζεται ως ένας τρόπος εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Αλλά η ΕΕ αντιλαμβάνεται την επικουρικότητα με έναν υπερβολικά άκαμπτο τρόπο, εστιάζοντας στην ανάθεση των εξουσιών λήψης αποφάσεων χαμηλά στην αλυσίδα. Η αρχή της επικουρικότητας είναι πολύ συχνά ένα μέσο για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της ΕΕ, απλώς δίνοντάς της άδεια να ενεργεί εκεί που άλλα επίπεδα έχουν δεχθεί μάλλον παθητικά τον πρωταρχικό της ρόλο.

  Αντιθέτως, η Ευρώπη χρειάζεται μια ρευστή μορφή επικουρικότητας στην οποία όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης εργάζονται από κοινού. Χρειάζεται να γίνει καλύτερη στη δημιουργία διαφορετικών τοπικών, περιφερειακών και εθνικών πειραμάτων και να αντιδρά πιο γρήγορα στις καινοτομίες για να τις βοηθήσει ώστε να διαπεράσουν όλο το σύστημα.

  Τι θα συμβεί εάν για παράδειγμα, η ιδέα του πειράματος Territoire Zero Chomeur de Longue Duree της Γαλλίας, το οποίο ανακατευθύνει δημόσια κεφάλαια με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας για τη χρηματοδότηση νέων θέσεων εργασίας, εντοπίστηκε από αξιωματούχους της ΕΕ, ενθαρρύνθηκε και επετράπη νομικά στη συνέχεια; Τι θα συμβεί εάν τα διδάγματα που διδάχθηκαν θα μπορούσαν να ωφελήσουν όλα τα κράτη-μέλη και να ενημερώσουν σχετικά την νομοθεσία της ΕΕ; Τι θα συμβεί εάν η επιτυχημένη προσέγγιση της ενσωμάτωσης των Μουσουλμάνων φονταμενταλιστών στην πόλη Grimhojvej κοντά στο Aarhus στη Δανία δεν ήταν ένα μεμονωμένο πείραμα, αλλά μέρος μιας συστηματικής δέσμης πρωτοβουλιών που ενθαρρύνονται σε επίπεδο ΕΕ; Η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί πιο πολύ για το πώς να κεφαλαιοποιήσει αυτού του είδους τη γνώση και να φέρει λύσεις σε κλίμακα.

  Η ΕΕ θα μπορούσε εκ τούτου να αποβάλει την αντίληψη ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σημαίνει παράδοση της εξουσίας λήψης αποφάσεων σε χαμηλότερα κλιμάκια. Αντιθέτως, θα πιέζει για την εξουσία και τις ευθύνες σε όλα τα κλιμάκια για να προωθήσει νέες ιδέες για χρήσιμες πολιτικές. Αυτό θα βοηθούσε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να δώσουν προτεραιότητα στη δημοκρατική συμμετοχή, στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία.

  Η πίεση για δημοκρατία που βρίσκεται στην ατζέντα πολιτικής, πρέπει να προσεγγιστεί με νέα πνεύμα. Μερικές τυπικές, θεσμικές τροποποιήσεις δεν θα είναι αρκετές. Η ΕΕ χρειάζεται ένα σύστημα όπου περισσότερο άνθρωποι μπορούν ενεργά να συμμετέχουν. Πρέπει να επωφεληθεί από την κοινωνική πολυπλοκότητα της Ευρώπης, η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφορετικών συλλογικών ιδεών.

  Για να το πετύχει αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να δώσει ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους, πολίτες, επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών και σε όλες τις τοπικές και εθνικές αρχές, για να προτείνουν λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός αναθεωρημένου συστήματος εκπροσώπησης των ομάδων συμφερόντων, διαδικασιών μόνιμης νομοθεσίας και έναν αυξημένο ρόλο για την επιστήμη στην χάραξη πολιτικής. Αυτό θα ενίσχυε την ικανότητα των κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν τα ακανθώδη ζητήματα αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανιδρύσει τη δημοκρατική διακυβέρνηση για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός πολυκεντρικού, σύνθετου και επικίνδυνου κόσμου μέσω της συλλογικής νοημοσύνης. Η προσεχής διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης προσφέρει μια ευκαιρία για να το κάνει αυτό και αυτή δεν πρέπει να χαθεί.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/2020/01/17/can-europe-be-catalyst-for-democratic-innovation-pub-80821

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ