Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 11:09

  Πώς θα διασφαλιστεί η συνεργασία Βρετανίας-ΕΕ σε θέματα αστυνόμευσης μετά το Brexit

  Πώς θα διασφαλιστεί η συνεργασία Βρετανίας-ΕΕ σε θέματα αστυνόμευσης μετά το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Marco Stefan και Fabio Giuffrida

  Η διατήρηση στενής συνεργασίας σε θέματα αστυνομίας και ποινικής δικαιοσύνης μετά το Brexit, αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η αποχώρηση της χώρας από την Ένωση εγείρει το ερώτημα του εάν η τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ στον τομέα θα εξακολουθήσει να μπορεί να εφαρμόζεται στις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου σε τομείς όπως η έκδοση, η συλλογή στοιχείων και η ανταλλαγή πληροφοριών.

  Το Νοέμβριο του 2018, οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν σε μια κοινή θέση σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης, αν και απαιτούνται κάποια διαδικαστικά βήματα προτού αρχίσει να ισχύει, και συγκεκριμένα η έγκριση του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Συμφωνία βασίζεται στην αρχή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο κατά την μεταβατική περίοδο με πράξεις της ΕΕ που ισχύουν μέχρι την αποχώρησή του. Ως εκ τούτου, η χώρα θα συνεχίσει να συμμετέχει σε οργανισμούς της ΕΕ σε μέσα αμοιβαίας αναγνώρισης και σε μηχανισμούς ανταλλαγής πληροφοριών μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Η υιοθέτηση της Συμφωνίας είναι ως εκ τούτου μια ουσιαστική προϋπόθεση για την αποφυγή σεναρίων όπου το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit, θα του αποτραπεί απότομα από το να ανταλλάσσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης με άλλα κράτη—μέλη ή να συμμετάσχει στην Europol ή στην Eurojust.

  Παρόλα αυτά, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση θα αλλάξει ήδη το καθεστώς της χώρας αυτής σε σχέση με τα μέσα και τους οργανισμούς της ΕΕ από την αρχή της μεταβατικής περιόδου. Από την πρώτη ημέρα του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στα όργανα διαχείρισης της ΕΕ ή να επιλέξει νέα μέτρα που αφορούν τον τομέα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Η ΕΕ ίσως να καλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί σε σχέση με αυτού του είδους τα νέα μέτρα, αλλά μόνο υπό τους όρους που θα θεσπιστούν για τη συνεργασία με τρίτες χώρες, εκτός Σένγκεν.

  Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, πρέπει να τηρούνται τα βασικά σημεία αναφοράς για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα πρότυπα προστασίας των δεδομένων, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη που απαιτείται για την παραμονή οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit. Μετά από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, η συνεργασία της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της αστυνομίας και της ποινικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να βασίζεται σε μια νέα νομική βάση. Οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα χρειαστεί να είναι ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες εκτός Σένγκεν.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/disarming-ticking-bomb-can-withdrawal-agreement-ensure-eu-uk-judicial-and-police

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων